Από την Εβίτα Σπυριδάκου,
Τα κίνητρα και οι τρόποι να διαπράξεις ένα έγκλημα ποικίλουν. Μπορεί να φτάσει κάποιος στο έγκλημα χωρίς να το έχει προσχεδιάσει ή άλλες φορές πάλι βρισκόμενος σε άμυνα. Υπάρχουν όμως και άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που σκότωσαν προκειμένου να επωφεληθούν οικονομικά. Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται να είναι και αυτή της 18χρονης Ντενάλι Μπρέμερ η οποία δολοφώνησε τη 19χρονη φίλη της Σίνθια Χόφμαν έναντι 9 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ντενάλι Μπρέμερ συνομιλούσε μέσω διαδικτύου με τον Ντάριν Σιλμίλερ, οποίος την καθοδήγησε να διαπράξει το συγκεκριμένο έγκλημα και ήταν αυτός που της προσέφερε το συγκεκριμένο ποσό για να διαπράξει τη δολοφονία. Ο Σιλμίλερ είχε δημιουργήσει σχέση μέσω διαδικτύου με τη Μπρέμερ, έχοντας δημιουργήσει ένα ψεύτικο προφίλ εκατομμυριούχου και ζητώντας από τη Μπρέμερ υλικό από το βιασμό και τη δολοφονία της κοπέλας.
Με μια πρώτη ματιά το κίνητρο για τη διάπραξη του εγκλήματος φαίνεται να είναι οικονομικό. Η κατηγορούμενη ξεγελάστηκε από τον Σιλμίλερ θεωρώντας πως όντως θα εισέπραττε τη συγκεκριμένη ‘αμοιβή’ εάν ακολουθούσε τις οδηγίες του. Ωστόσο, δε θα πρέπει να αγοήσουμε και το γεγονός ότι είχαν συνάψει σχέση. Αυτό μας δείχνει ότι πέρα από τον οικονομικό παράγοντα παίζει ρόλο και το συναισθηματικό κομμάτι. Εφόσον ο Σιλμίλερ είχε αντιληφθεί πως μπορεί να χειριστεί συναισθηματικά τη Μπρέμερ την καθοδήσε έτσι ώστε να διαπράξει το συγκεκριμένο έγκλημα, συνδυάζοντας και το κομμάτι της αμοιβής.
Πέρα από αυτό όμως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο το ζευγάρι έδειχνε να το ελκύει η ιδέα να οργανώσει το βιασμό και τη δολοφονία κάποιου ατόμου στην Αλάσκα το οποίο μας βάζει στη διαδικασία να υπλογίσουμε και το κομμάτι της ψυχικής διαταραχής. Το ότι ένας άνθρωπος έλκεται από την ιδέα να προκάλέσει σωματική βλάβη, πόνο ή ακόμα και στην προκειμένη περίπτωση να δολοφονήσει κάποιον σίγουρα δεν είναι κάτι φυσιολογικό και αποδεκτό.
Αν επιχειρούσαμε να αναλύσουμε λίγο την προσωπικότητα του Σιλμίλερ, θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε κάποια χαρακτηριστικά τα οποία διαθέτουν κατά κύριο λόγο άτομα που χαρακτηρίζουμε ως ψυχοπαθείς. Πιο συγκεκριμένα, κάποια από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά αυτών των ατόμων είναι το ότι είναι παθολογικοί ψεύτες, ξέρουν πολυ καλά να χειρίζονται τους άλλους προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους, είναι ανίκανοι να μπουν στη θέση του άλλου,άρα δεν έχουν ενσυναίσθηση. Σαφώς και το θέμα της ψυχοπάθειας εξαρτάται και από βιολογικούς παράγοντες και δεν είναι εύκολο να το προσεγγίσουμε με μεγάλη ακρίβεια, ωστόσο τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι τα πιο εμφανή σε μια τέτοια περίπτωση. Οι κινήσεις του Σιλμίλερ δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει το ενδεχόμενο ψυχοπάθειας, αφού εξαρχής έλεγε ψέματα για την ταυτότητά του και μπόρεσε να χειριστεί με τέτοιον τρόπο τη Μπρέμερ ώστε να διαπράξει το έγκλημα που αυτός είχε σχεδιάσει.
Επομένως, ρίχνοτας μια πρόχειρη ματιά στην υπόθεση θα μπορούσαμε να καταλήξουμε πως αυτό που συνέβη έγινε καθαρά με οικονομικό κίνητρο. Το θέμα όμως είναι πως δεν μόνο ένας ο παράγοντας που συνέβαλε στην τέλεση ενός τέτοιου εγκλήματος. Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που οδήγησε εν τέλει στον βιασμό και δολοφονία της κοπέλας.
Ένας από τους σκοπούς του CSI Institute είναι η άμεση, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των πολιτών. Πάντα κοντά σας για ενημέρωση και επαγρύπνηση.