Γράφει η Ειρήνη Λαουρδέκη, φοιτήτρια Ψυχολογίας
Με την πάροδο των χρόνων, η πρόοδος της τεχνολογίας υπήρξε επαναστατική με τις επιρροές της να είναι εμφανείς σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. Ο τρόπος επικοινωνίας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει η δυνατότητα, εκτός από το να ανταλλάσσονται μηνύματα και φωτογραφίες, να μοιράζονται και εμπειρίες. Βέβαια, εν έτη 2023, κυριαρχεί στον διαδικτυακό κόσμο μια νέα μορφή τεχνολογίας, η τεχνητή νοημοσύνη, γνωστή και ως AI. Με λίγα λόγια η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τις μηχανές ικανές να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους και να επιλύουν προβλήματα.
Πολλές επιχειρήσεις, ωστόσο, νιώθουν φόβο και ανησυχία γιατί θεωρούν πως η τεχνολογία θα κυριαρχήσει στον χώρο τους και θα αντικαταστήσει το προσωπικό τους. Κάποιες από αυτές όμως δεν κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό να τους κατακλύσει η τεχνολογία.
Σύμφωνα με την Ford υπάρχουν τρείς κατηγορίες επιχειρήσεων που δεν κινδυνεύουν. Η πρώτη κατηγορία είναι οι θέσεις εργασίες, οι οποίες είναι πραγματικά πολύ δημιουργικές. Πιο συγκεκριμένα είναι οι επιχειρήσεις που δεν κάνουν τυποποιημένες εργασίες και μπαίνουν στην διαδικασία να σκέφτονται συνεχώς νέες ιδέες, και να δημιουργούν κάτι καινούριο. Από την άλλη όμως δεν σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις με δημιουργικό χαρακτήρα είναι ασφαλείς. Για παράδειγμα, όσες από αυτές ασχολούνται με το σχέδιο κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό.
Στην δεύτερη κατηγορία εντάσσει τις θέσεις εργασίας, που έχουν να κάνουν με εξελιγμένες διαπροσωπικές σχέσεις. Πρόκειται για δουλειές στις οποίες χρειάζεται η βαθύτερη κατανόηση του ανθρώπου, όπως για παράδειγμα οι γιατροί και νοσηλευτές ,οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και οι δημοσιογράφοι-ερευνητές.
Στη τρίτη κατηγορία εντάσσει τις θέσεις εργασίας, που απαιτούν μεγάλη κινητικότητα και επιδεξιότητα. Κάποια παραδείγματα είναι το επάγγελμα του υδραυλικού, του ηλεκτρολόγου και άλλοι χειρωνακτικοί εργασιακοί τομείς. Όπως γίνεται σαφές, τέτοιου είδους επαγγέλματα δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν.
Χρειάζεται να ληφθεί υπόψιν ότι καμία από τις τρεις παραπάνω κατηγορίες, δεν είναι 100% ασφαλείς. Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να διευκολύνει την ζωή πολλών ανθρώπων και επιχειρήσεων, αλλά η ανθρώπινη συμβολή είναι ανεκτίμητη.
Το θετικό κομμάτι της ένταξης των νέων τεχνολογιών στον εργασιακό χώρο είναι ότι έχει διευκολύνει πολύ τον άνθρωπο. Ένα παράδειγμα είναι ότι παλιότερα οι τραπεζικοί υπάλληλοι έπρεπε να μετρούν χρηματικά ποσά με το “χέρι”. Πρόκειται για μία διαδικασία που απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και ένας άνθρωπος είναι λογικό να κάνει λάθη. Από αυτή την άποψη η τεχνολογία κάνει την ζωή στο εργασιακό χώρο πολύ πιο εύκολη.
Εν κατακλείδι, ζούμε στην εποχή που η τεχνολογία ακμάζει. Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με αυτή, οπότε οι γρήγορες αλλαγές δεν επιφέρουν κάποιο θαυμασμό. Σε γενιές, όμως, που ήρθαν σε επαφή με την τεχνολογία πολύ αργότερα, είναι φυσικό και επόμενο να υπάρχει μια έλλειψη κατανόησης και μια αρνητικότητα. Στα θετικά συγκαταλέγονται εφαρμογές σε όλους του τομείς του πολιτισμού µας, παρέχοντας αυτοματισμούς αλλά και άνεση, καλύτερα μέσα μεταφοράς, τηλεπικοινωνίες µε ταχύτατη μετάδοση οπτικοακουστικών μηνυμάτων, καλύτερα μηχανήματα αλλά και φάρμακα ή λιπάσματα στον τομέα της γεωργίας, ρομποτική χειρουργική ή τηλεϊατρική στον τομέα της ιατρικής και άλλα πολλά σε διάφορους άλλους κλάδους όπως είναι ο τομέας του διαστήματος µε τηλεσκόπια, δορυφόρους, πύραυλους και ραντάρ ή ακόμα και το δομημένο περιβάλλον µε εφαρμογές σε οικοδομήματα, κάνοντας τον κόσμο µας καλύτερο.
Πηγή:
https://www.lifo.gr/now/tech-science/i-tehnologia-einai-pantoy-kai-ehei-allaxei-ti-zoi-mas
https://www.bbc.com/worklife/article/20230507-the-jobs-ai-wont-take-yet
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.