Κοινωνία, Τεχνολογία

AI: Η νέα πραγματικότητα στην τέχνη

Γράφει η Σοφία Λύκου, φοιτήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

 

Η τέχνη που δημιουργείται με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο, που αλλάζει τον τρόπο, που σκεφτόμαστε την τέχνη και τη δημιουργικότητα. Από εμπορικές εκθέσεις σε γκαλερί μέχρι κατοικίες καλλιτεχνών και βραβεία ψηφιακής τέχνης, έργα τέχνης, που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη ξεπηδούν παντού. Αυτά τα έργα τέχνης δημιουργούνται χρησιμοποιώντας αλγόριθμους αυτοπαραγωγής που αντλούν γνώση από δεδομένα, τα οποία συνεργάζονται με καλλιτέχνες για να παράγουν έργα διαφορετικής αυτονομίας και ποιότητας.

Η τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας, μεταξύ ενός καλλιτέχνη και ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, αλλά το επίπεδο αυτονομίας μπορεί να ποικίλλει σημαντικά και το αποτέλεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα των δεδομένων από τα οποία μαθαίνει η τεχνητή νοημοσύνη. Υπάρχουν πολλά υποσύνολα της τέχνης AI, που περιλαμβάνουν τη βαθιά μάθηση, τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα και την ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη. Η βαθιά μάθηση περιλαμβάνει ένα σύστημα υπολογιστή που μαθαίνει με ακρίβεια πώς να εκτελεί μια εργασία, ενώ τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα προσομοιώνουν διαδικασίες στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το ενσωματωμένο AI, από την άλλη πλευρά, ελέγχει ένα φυσικό αντικείμενο όπως ένα σώμα ή ένα βραχίονα ενός ρομπότ.

Ένας από τους πιο εξέχοντες καλλιτέχνες στον χώρο είναι ο Jon Rafman, ο οποίος χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στην τέχνη του από τη δεκαετία του 1990. Οι μεγάλης κλίμακας, αλγοριθμικά δημιουργημένοι πίνακες του Rafman εκτέθηκαν στο Sprüth Magers στο Λονδίνο και πρόσφατα κυκλοφόρησε η 40λεπτη ταινία του, Counterfeit Poast, που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από εικόνες AI. Η ταινία περιλαμβάνει χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων που χρησιμοποιούν μια εφαρμογή λήψης κίνησης προσώπου για iPhone. Ο Rafman πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να ανοίξει τις πύλες για νέες αντιλήψεις για τη δημιουργία εικόνων, όπως η φωτογραφία απελευθέρωσε τη ζωγραφική από την καθαρή πραγματική αναπαράσταση και επέτρεψε στους ζωγράφους να εστιάσουν σε άλλες διαστάσεις, όπως το χρώμα, το φως και την κίνηση.

Ο Γερμανός ψηφιακός καλλιτέχνης Mario Klingemann εργάζεται με την τεχνητή νοημοσύνη από το 2015 και είναι γνωστός για τα πορτρέτα του που δημιουργούνται από AI, που χρησιμοποιούν ένα σύστημα νευρωνικών δικτύων, για να δημιουργήσουν μια ατελείωτη ροή προσώπων. Ο Klingemann πιστεύει ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να αγκαλιάσουν ή τουλάχιστον να δοκιμάσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη κι ότι αυτή η τεχνολογία θα γίνει το νέο φυσιολογικό. Έχει αναπτύξει έργα όπως το Botto, το οποίο είναι ένα υβρίδιο μεταξύ μιας τεχνητής νοημοσύνης που παίρνει τις δικές της δημιουργικές αποφάσεις και μιας κοινότητας ανθρώπινων διαχειριστών, που ψηφίζουν τις προτάσεις του Botto και κατευθύνουν έμμεσα την καλλιτεχνική ανάπτυξη της μηχανής.

Το PATH-AI είναι ένα εξάμηνο πρόγραμμα καλλιτεχνών εξ αποστάσεως που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Alan Turing στο Λονδίνο, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το ερευνητικό ινστιτούτο RIKEN στην Ιαπωνία. Τρεις καλλιτέχνες, ο Nouf Aljowaysir, ο Chris Zhongtian Yuan και ο Juan Covelli, επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα και τα έργα τους εμπνευσμένα από την τεχνητή νοημοσύνη και παρουσιάστηκαν στον διαδικτυακό επιμελημένο χώρο του Somerset House, γνωστό ως Channel.

Η τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και δημιουργούμε τέχνη και αναμένεται να γίνει το νέο φυσιολογικό στο μέλλον. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που είναι δύσπιστοι σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο της τέχνης. Ορισμένοι κριτικοί υποστηρίζουν ότι η τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης στερείται του συναισθηματικού βάθους και του αυθορμητισμού της τέχνης που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο και ότι είναι απλώς μια καινοτομία που θα εξαφανιστεί. Αλλά προς το παρόν, η τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος τομέας που παράγει μερικά συναρπαστικά έργα που προκαλούν σκέψη και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια.

Η άνοδος της τέχνης AI εγείρει ηθικά και νομικά ερωτήματα σχετικά με τη συγγραφή. Η καταλληλότητα των έργων, που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, για προστασία πνευματικών δικαιωμάτων ποικίλλει ανά χώρα και συνήθως απαιτεί ουσιαστική ανθρώπινη συμμετοχή. Οι καλλιτέχνες σε βιομηχανίες όπου η ταχύτητα και η ποσότητα είναι απαραίτητες πρέπει να προσαρμοστούν στα συστήματα AI, τα οποία αυξάνουν την παραγωγικότητα. Ωστόσο, ορισμένοι προειδοποιούν για πιθανή μείωση της ποικιλομορφίας, καθώς η χρήση εργαλείων AI γίνεται πιο διαδεδομένη. Η αγορά της τέχνης τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται επίσης να αλλάξει, με την αξία των έργων να μειώνεται δυνητικά καθώς οι φθηνότερες εναλλακτικές γίνονται πιο προσιτές. Τελικά, η ανάπτυξη της τέχνης AI αντιπροσωπεύει μια σημαντική εξέλιξη στον κόσμο της τέχνης με δυνητικά εκτεταμένες συνέπειες.

Πηγή:

https://www.theartnewspaper.com/2023/02/28/ai-will-become-the-new-normal-how-the-art-worlds-technological-boom-is-changing-the-industry