Τεχνολογία

Γιατί η επανεκκίνηση του υπολογιστή είναι η λύση για (σχεδόν) όλα τα προβλήματα

Όταν είμαστε κολλημένοι με ένα πρόβλημα, μια συνήθης στρατηγική είναι να ξεκινήσουμε από την αρχή. Η επανάληψη από την αρχή μας επιτρέπει να αποφύγουμε τυχόν προηγούμενα λάθη που μπορεί να έχουν περάσει απαρατήρητα και να έχουμε μια καλύτερη προοπτική για το πρόβλημα.

Στον τομέα της τεχνολογίας, η στρατηγική αυτή ισχύει επίσης. Ο υπολογιστής σας λειτουργεί αργά ή δεν ανταποκρίνεται; Δοκιμάστε να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή .

Δεν λειτουργεί το πρόγραμμα; Κλείστε το και ξανά προσπαθήστε.

Ένα πρόγραμμα μπορεί να έχει σφάλματα προγραμματισμού που κάνουν τον υπολογιστή να συμπεριφέρεται με ασταθή τρόπο: Για παράδειγμα, ένα σφάλμα προγραμματισμού μπορεί να προκαλέσει ένα πρόγραμμα να εισέλθει σε έναν άπειρο βρόχο, καταναλώνοντας CPU χωρίς να κάνει τίποτα και επιβραδύνοντας τις υπόλοιπες διαδικασίες.

Άλλα σφάλματα προγραμματισμού επικεντρώνονται στην ανεπαρκή χρήση των πόρων: μια διαδικασία απαιτεί μεγάλο όγκο πόρων ή κάνει μικρές αιτήσεις με την πάροδο του χρόνου, χωρίς όμως να αποδεσμεύει τους πόρους που είχαν αποκτηθεί προηγουμένως. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι υπόλοιπες διαδικασίες έχουν λίγους διαθέσιμους πόρους και πρέπει να περιμένουν έως ότου είναι ελεύθεροι. Το λειτουργικό σύστημα μπορεί επίσης να έχει τα δικά του ελαττώματα που προκαλούν μόνιμη παρεμπόδιση πόρων χωρίς να χρησιμοποιούνται ή διαδικασίες που τερματίζουν την εκτέλεση τους, αλλά εξακολουθούν να καταλαμβάνουν πόρους.

Η επανεκκίνηση ενός υπολογιστή είναι ένας τρόπος για να επιδιορθώσετε τη μνήμη εργασίας με έναν αναγκαστικό τρόπο: την εξάλειψή της και ξεκινώντας από το μηδέν. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, δεν είναι απαραίτητο να ανησυχείτε για την αιτία του προβλήματος: επιστρέφουμε σε μια “σωστή” κατάσταση της μνήμης εργασίας και όπου το πρόβλημα μπορεί να μη ξανασυμβεί.

Έτσι, η επανεκκίνηση ενός υπολογιστή είναι τόσο αποτελεσματική για τρεις λόγους:

  1. Επειδή εξυπηρετεί την επίλυση διαφορετικών τύπων προβλημάτων ταυτόχρονα: συσσώρευση πόρων, προγράμματα που έχουν εισέλθει σε άπειρο βρόχο, διαφθορά μνήμης κλπ.
  2. Επειδή δεν χρειαζόμαστε χρόνο να διαγνώσουμε την αιτία του προβλήματος.
  3. Αν το σφάλμα εμφανίστηκε λόγω ενός συνδυασμού ασυνήθιστων περιστάσεων, δεν πρόκειται γενικά να συμβεί ξανά και θα φανεί ότι έχουμε “διορθώσει” το πρόβλημα.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η επανεκκίνηση δεν αποτελεί λύση για όλα τα προβλήματα. Για παράδειγμα, δεν επιλύει προβλήματα υλικού ή δεν εξαλείφει κακόβουλο λογισμικό (αν υπάρχει).

Και δεν θα λύσει το σφάλμα αν ο υπολογιστής μας δεν είναι αρκετά ισχυρός, είτε επειδή τρέχουμε πάρα πολλά προγράμματα κατά την εκκίνηση του υπολογιστή ή επειδή το πρόγραμμα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χρειάζεται περισσότερους πόρους από ό, τι διαθέτουμε.

 

Με πληροφορίες από Medium Corporation