Διαδίκτυο, Ψυχική υγεία

Αυτοδιάγνωση | Είναι επικίνδυνη για την ψυχική υγεία η νέα μόδα του Tik Tok;

Το Tik Tok αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με εκατομμύρια χρήστες, κυρίως εφηβικής και νεανικής ηλικίας. Έχει παρατηρηθεί πως ασκεί μεγάλη επιρροή σε αυτές τις ηλικίες, αφού κατά καιρούς έρχονται στο φως νέες προκλήσεις, με το μεγαλύτερο ποσοστό ακολούθων να υιοθετεί την εκάστοτε μόδα.

Ως επί το πλείστο, πρόκειται για trends που πλήττουν τη σωματική ή ψυχική υγεία όσων προσπαθούν να υπηρετήσουν αυτή τη μόδα. Φυσικά, ελλοχεύουν κίνδυνοι ανά περίπτωση, με τις συνέπειες τους πολλές φορές να είναι μη αναστρέψιμες.

Ένα από αυτά τα trends που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και εγείρει πολλές ανησυχίες είναι η αυτοδιάγνωση. Είναι απολύτως λογικό και κατανοητό, όταν κανείς ανησυχεί για την υγεία του να κατακλύζεται από δυσάρεστα συναισθήματα και να αναζητά τρόπους να τα κατευνάζει.

Ο πιο σώφρων τρόπος είναι να απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία υγείας. Αντί αυτού, το Tik Tok προτάσσει τη διαδικασία της αυτοδιάγνωσης, όπου νεαρά άτομα μη εξειδικευμένα και χωρίς καμία ιατρική κατάρτιση διαγιγνώσκουν για τον εαυτό τους διάφορες ψυχικές -και μη- ασθένειες, βασισμένα σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Μάλιστα, είναι αρκετά σύνηθες να αναρτούν πληροφορίες παρουσιάζοντας τη δική τους εμπειρία με την ασθένεια που θεωρούν πως έχουν, με σκοπό να ενημερώσουν και τους υπόλοιπους χρήστες για την εκάστοτε συμπτωματολογία. Φυσικά, τέτοιες πληροφορίες δεν χαρακτηρίζονται από αξιοπιστία και ιατρική εγκυρότητα, αφού δεν βασίζονται σε εμπεριστατωμένη ιατρική γνωμάτευση, αλλά σε υποκειμενική αυθαιρεσία. Επομένως, δεν δύναται να έχουν καμία υπόσταση.

Καθίσταται σαφές πως τέτοιου είδους αναρτήσεις επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική υγεία των
νέων, η οποία δεν αποκλείεται να πληγεί ανεπανόρθωτα. Πρόκειται για μια ηλικιακή ομάδα αρκετά εύθραυστη και επιρρεπής στο να ενστερνιστεί αφιλτράριστα οποιαδήποτε πληροφορία δέχεται. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν και από ποιον πρέπει να δέχονται βοήθεια όσον αφορά τα θέματα ψυχικής υγείας ή που υπάρχουν πολλοί ανασταλτικοί παράγοντες, οι οποίοι δεν τους επιτρέπουν την πρόσβαση στο σύστημα υγείας .

Για τον λόγο αυτό, αρκούνται σε ένα βίντεο μερικών δευτερολέπτων και “χρίζονται” αυτοβούλως
γιατροί και συγκεκριμένα γιατροί του εαυτού τους! Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Για να γίνει μια τεκμηριωμένη διάγνωση κάποια ψυχικής ασθένειας είναι απαραίτητη προϋπόθεση η γνωμάτευση ενός ειδικού ψυχικής υγείας, διαδικασία που σίγουρα, δεν απαιτεί λίγα δευτερόλεπτα, όπως η ανάρτηση στο Tik Tok.

Μερικά συμπτώματα κάποιας ψυχικής ασθένειας δεν είναι ικανά να οδηγήσουν στην ασθένεια καθαυτή. Για αυτό και οποιαδήποτε αυτοδιάγνωση είναι μάλλον εκτός από άσκοπη και εσφαλμένη. Επομένως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο τι παρακολουθούμε και πώς το φιλτράρουμε στο μυαλό μας.

Δυστυχώς, δεν είμαστε όλοι ειδήμονες. Ας επιτρέψουμε στους επαγγελματίες υγείας να κάνουν τη
δουλειά τους!

Πηγή : everydayhealth.com