Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Ποια είναι η χρησιμότητα της VPN σύνδεσης;

Η ιστορία του Virtual Private Network (VPN) ξεκίνησε το 1966 από έναν εργαζόμενο της Microsoft, ο οποίος δημιούργησε το πρωτόκολλο Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) και αποτελεί την βάση για το σημερινό VPN.

Το VPN αρχικά σχεδιάστηκε, ώστε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί με γραφεία σε διαφορετικές περιοχές και χώρες να μπορούν να λειτουργήσουν και στο εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι συνδέονταν στο τοπικό δίκτυο LAN της εταιρείας μέσω ίντερνετ, με απόλυτη ασφάλεια. Έτσι, έγινε δυνατή η εργασία εξ αποστάσεως. Ακόμα, εταιρείες το χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν τα δεδομένα τους από την βιομηχανική κατασκοπεία.

Το τωρινό VPN ή εικονικό ιδιωτικό δίκτυο είναι ένα δίκτυο που συνδέει απομακρυσμένες συσκευές μέσω ίντερνετ, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά τοπικού δικτύου LAN. Το πλεονέκτημα αυτής της σύνδεσης είναι ότι λόγω της υψηλής ασφάλειας κρυπτογράφησης δεδομένων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει κάποιος πρακτικά να υποκλέψει προσωπικά σας δεδομένα. Χωρίς το VPN, η φυσική τοποθεσία του χρήστη μπορεί εύκολα να αποκαλυφθεί μέσω της διεύθυνσης IP. Αντίθετα, με την χρήση VPN, μπορεί κάποιος να ζει στο Παρίσι, αλλά να φαίνεται ότι είναι στην Ιταλία.

Με απλά λόγια το δίκτυο είναι εικονικό αφού έχει την δυνατότητα να δημιουργεί μια πλασματική γέφυρα μεταξύ του χρήστη και ενός διακομιστή σε οποιοδήποτε σημείο της γης. Επιπλέον, το VPN είναι ιδιωτικό γιατί για να έχει κάποιος πρόσβαση, πρέπει να έχει όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης.

Με το VPN εκτός από ότι μπορείτε να κρύψετε την τοποθεσία σας και τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο, μπορείτε να περιηγηθείτε ελεύθερα στο διαδίκτυο, να κάνετε ασφαλή και ανώνυμη περιήγηση και χρήση torrent αλλά και να χρησιμοποιήσετε πλατφόρμες όπως το Netflix σε άλλες χώρες, παρακάμπτοντας γεωγραφικούς περιορισμούς.

Αδιαμφισβήτητα, το VPN πλέον είναι απαραίτητο εργαλείο ασφάλειας για την προστασία της διαδικτυακής σας ταυτότητας, αφού κυβερνοεγκληματίες μπορούν πολύ εύκολα να αντλήσουν προσωπικά στοιχεία όπως πληροφορίες τραπεζικών συναλλαγών.

Πηγές: 

diadiktiokaiasfalia.com

forbes.com