Απάτες, Διαδικτυακές απειλές

Η Yandex πέφτει θύμα της μεγαλύτερης επίθεσης DDoS στην ιστορία των DDoS

Επιμέλεια Άρτεμις – Μαρία Καπλάνογλου

Στις 9 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκε η  μεγαλύτερη επίθεση DDoS στην ιστορία με στόχο τον Ρώσικο τεχνολογικό γίγαντα Yandex. Το ερώτημα είναι, τι σημαίνει μια επίθεση DDoS (distributed denial-of-service)?  Μια επίθεση DDoS είναι ένα είδος επίθεσης που στοχεύει τον server και όχι κάποιον υπολογιστή, με σκοπό να υπέρ φορτώσει τις συνδέσεις. Έτσι, με τόσες συνδέσεις που γίνονται τη ίδια χρονική στιγμή, καταλήγει ο server να πέφτει και να γίνεται μη διαθέσιμος.

Οι επιθέσεις DDoS γίνονται με bots τα οποία ανήκουν σε ένα δίκτυο με όνομα botnet ή zombienet. Αυτά τα δίκτυα μπορούν να δημιουργηθούν και πρέπει κάποιος αριθμός υπολογιστών να γίνει ‘zombie’. Για να γίνει ένας υπολογιστής το λεγόμενο ‘zombie’ ή bots, θα πρέπει να μολυνθεί από κάποιον ιό, όπως Trojan και “υποδουλώνει” ο χάκερ τον υπολογιστή για να υπέρ φορτώσει τις συνδέσεις κάποιου ιστότοπου ή server. Η επίθεση στη Yandex ξεκίνησε τον Αύγουστο και έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ στις 5 Σεπτεμβρίου. Η Yandex κατέγραψε 5.2 εκατομμύρια RPS (requests per second) στις 7 Αυγούστου, 6.5 εκατομμύρια RPS στις 9 Αυγούστου, 9.6 εκατομμύρια RPS στις 29 Αυγούστου, 10.9 εκατομμύρια RPS στις 31 Αυγούστου και τελικά 21.8 εκατομμύρια RPS στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η Αμερικανική εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Cloudflare (NET.N), ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι η μεγαλύτερη καταγραφή επίθεσης DDoS που γνώριζαν είχε φτάσει τα 17.2 εκατομμύρια RPS φέτος. Το DDoS ανήκει στις 5 πιο επικίνδυνες κυβερνοεπιθέσεις και έχουν αυξηθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα να βάζουν στο στόχαστρο τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Yandex.

Πηγή:

https://www.reuters.com/technology/russias-yandex-says-it-repelled-biggest-ddos-attack-history-2021-09-09/