Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

8 κίνδυνοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δε γνωρίζατε την ύπαρξή τους

Κάθε γενιά γονιών έχει να δώσει μια μοναδική μάχη, που δεν είναι άλλη από οποιονδήποτε νέο κίνδυνο απειλεί τα παιδιά τους.

– 70 χρόνια πριν είχε σχέση με την οδική ασφάλεια

– 30 χρόνια πριν είχε να κάνει με την τηλεοπτική λογοκρισία

– 15 χρόνια πριν  με την πορνογραφία στο διαδίκτυο

– Σήμερα αυτή η μάχη είναι σχετική με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αρχικά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τα μέσα κοινωνκής δικτύωσης έχουν διευκολύνει αρκετά την καθημερινότητά μας.

Ωστόσο, το πρόβλημα βρίσκεται στην επικίνδυνη πλευρά του διαδικτύου, στην οποία τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα.

 

  1. Το Cyberbullying (Διαδικτυακός Εκφοβισμός) μπορεί να είναι καταστροφικό.

Σαφώς, είναι γνωστές κάποιες πληροφορίες για το Cyberbullying, όμως ενδεχομένως να μην είναι γνωστό πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι. Το Cyberbullying έχει εξελιχθεί κατά κύριο λόγο μέσω της αποστολής απειλητικών μηνυμάτων στο Facebook είτε στο WhatsApp. Ο πιο κοινός τρόπος με τον οποίο οι εκβιαστές ξεγελούν τα θύματά τους, προσποιούμενοι τους φίλους, είναι να τα πείσουν να τους δώσουν μια σημαντική πληροφορία (πχ να εκφράσουν κάτι προσβλητικό για κάποιον άλλο). Εφόσον ληφθεί αυτή η πληροφορία, ο εκβιαστής την αποθηκεύει (φωτογραφία) και τη στέλνει σε όσο περισσότερα άτομα γίνεται.

 

  1. Ραντεβού στα τυφλά.

Ευτυχώς τα παιδιά στις μέρες μας γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους με τους οποίους μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα από έναν ξένο στο δρόμο. Στο διαδίκτυο, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Είναι εύκολο να ξεχάσουμε πως από τη στιγμή που ένας ανήλικος αρχίζει να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτόματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζι του οποιοσδήποτε.

 

  1. Υπερβολική κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών.

Η προβολή πληροφοριών- κοινοποίηση τοποθεσίας, επισήμανση σε φωτογραφίες κλπ.- μπορεί εν τέλει να δημιουργήσει μια ενοχλητική κατάσταση που οδηγεί απευθείας στο παιδί σας. Η καταγραφή και δημοσιοποίηση στιγμών της καθημερινής μας ζωής ενδέχεται να είναι αρκετα επικίνδυνη για τα παιδιά, και επιπλέον δε γνωρίζουμε ποιοι μπορεί να έχουν πρόσβαση σε αυτό.

 

  1. Η κλοπή ταυτότητας μπορεί να συμβεί διαδικτυακά.

Τα προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια επέκταση της προσωπικότητάς  μας και δε διαφέρει για τα παιδιά μας. Αναλογιστείτε το εξής: η ταυτότητά μας προστατεύεται από έναν κωδικό. Εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό τον κωδικό, ουσιαστικά αποκτά πρόσβαση σε εμάς. Σίγουρα, δε θα δώσουμε σε κάποιον το κωδικό μας, εκτός αν πρόκειται για άτομο που εμπιστευόμαστε. Τα παιδιά δε λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Λόγω της τάσης τους να εμπιστεύονται πιο εύκολα, δεν πρόκειται να σκεφτούν: “πρέπει να προσταέψω τον εαυτό μου”.

 

  1. Ο δημόσιος εξευτελισμός δεν είναι ποτέ αποδεκτός.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δε θα διστάσουν να εξευτελίσουν κάποιον δημόσια εφόσον τους δοθεί η ευκαιρία. Από τη μία πλευρά είναι αποδεκτό το ότι μπορεί να συμβεί ενα αστείο γεγονός που αποσκοπεί στο να μάθουν τα παιδιά να γελούν με τον εαυτό τους. Ωστόσο, δεν είναι αποδεκτή η στιγμή που κάποιος καταγράφει και δημοσιοποιεί αυθαίρετα το συγκεκριμένο γεγονός για να διασκεδάσουν κάποιοι άλλοι. Επομένως, ο δημόσιος εξευτελισμός μπορεί να είναι πολύ σκληρός. Κάθε παιδί και έφηβος οφείλει να γνωρίζει ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να δημοσιεύσει οποιαδήποτε στιγμή τους (φωτογραφία, βίντεο κλπ) χωρίς την άδειά του.

 

  1. Οτιδήποτε δημοσιεύεται, καταγράφεται.

Οι περασμένες γενιές είμαστε πιο τυχερές. Οτιδήποτε μπορεί λέγαμε και μπορεί να το μετανιώναμε, μπορούσαμε να το αναιρέσουμε ζητώντας συγγνώμη. Αυτό πλέον δεν ισχύει για τη γενιά των παιδιών μας. Όλες οι συνομιλίες τους σε Facebook, Twitter, Instagram θα καταγράφονται. Δε γίνεται εύκολα κατανοητό από τα παιδιά αυτό. Θα μπορούσε ακόμα και το επαγγελματικό τους μέλλον να εξαρτηθεί από  αυτό.

 

  1. Τα διαδικτυακά trolls είναι πάντα σκληρά

Αναφερόμαστε σε άτομα τα οποία οι ενήλικες γνωρίζουν και δεν πρόκειται να ασχοληθούν. Ωστόσο, για τους νέους δεν ισχύει το ίδιο. Εξηγείστε τους τι ακριβώς είναι και ενημερώστε τους ότι δε χρειάζεται να ασχοληθούν καθόλου με αυτό.

 

  1. Θα μπορούσαν να γίνουν viral.

Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας εχουν γίνει viral. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης κοινωνίας. Η στέρηση των παιδιών μας από ιστότοπους όπως  Facebook, Instagram κλπ θα μπορούσε να τα περιθωριοποιήσει. Ωστόσο, αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι η καθοδήγηση και η βοήθειά μας.

 

Με πληροφορίες από Τutorean