Μύθοι που αφορούν την ψυχοθεραπεία, βρίσκονται σε αφθονία, θολώνοντας το τοπίο γύρω από τον ορισμό και τη χρησιμότητά της. Οι απόψεις για την αποτελεσματικότητά της είναι ποικίλες. Αποτέλεσμα της αντιγνωμίας αυτής, είναι να δημιουργούνται διάφορες παρανοήσεις. Συγκεκριμένα, κυκλοφορούν επτά μύθοι, στους οποίους θα πρέπει να πάψετε να πιστεύετε.
- Μύθος: Η ψυχοθεραπεία είναι πρακτική στην οποία επιδίδονται άτομα με σοβαρά θέματα. Η ψυχοθεραπεία πολλές φορές εκλαμβάνεται ως η έσχατη εκείνη λύση στην οποία καταφεύγουν άνθρωποι με σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Στην πραγματικότητα, η ψυχοθεραπεία είναι δυνατό να βοηθήσει στην εκπλήρωση διαφόρων αναγκών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει: στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, στη διαχείριση του πένθους, στη μείωση της έντασης του τραύματος. Η ψυχοθεραπεία παράλληλα, συντελεί στη βελτίωση των επικοινωνιακών ικανοτήτων, στην καλλιέργεια αυτοπεποίθησης, στην ανάπτυξη υγιών συνηθειών και στη δόμηση υγειών σχέσεων.
- Μύθος: Δεν κάνουν πολλοί άνθρωποι ψυχοθεραπεία. Υπάρχει ακόμα άφθονο στίγμα γύρω από την ψυχοθεραπεία. Αυτό δυσκολεύει τους ανθρώπους να εκμυστηρευτούν σε κάποιον ότι κάνουν συνεδρίες με επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι ο αριθμός ανθρώπων που κάνει ψυχοθεραπεία είναι μικρός, αντιθέτως, με την εμφάνιση του κορονοϊού και την άνοδο της διαδικτυακής ψυχοθεραπείας, ο αριθμός αυτός έχει ανέβει σημαντικά.
- Μύθος: Όλες οι μορφές ψυχοθεραπείας είναι ίδιες. Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο οι άνθρωποι να δοκιμάζουν μια μορφή ψυχοθεραπείας και επειδή δε τους ταίριαξε, να υποθέτουν ότι η ψυχοθεραπεία εν γένει δεν είναι αποτελεσματική. Ο δρόμος για να κατασταλάξει κανείς στην προσέγγιση που του ταιριάζει ίσως είναι δύσβατος, σίγουρα όμως αξίζει τον κόπο. Για παράδειγμα, η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΔΣΘ), ενδέχεται να βοηθήσει άτομα που δυσκολεύονται στη διαχείριση έντονων συναισθημάτων, η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ), εστιάζει στην αντικατάσταση αρνητικών σκέψεων με θετικών, το οποίο συντελεί στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους, ενώ η Ψυχανάλυση συνδράμει στην κατανόηση του ασυνειδήτου.
- Μύθος: Η ψυχοθεραπεία συνιστά μια ακριβή συνεδρία, στην οποία απλά εκτονωνόμαστε. Αδιαμφισβήτητα η συζήτηση λαμβάνει κεντρικό ρόλο σε μια συνεδρία, αυτό ωστόσο δε σημαίνει, ότι η συζήτηση η οποία γίνεται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας είναι ίδια με αυτή στην οποία εμπλέκονται οι άνθρωποι όταν βρίσκονται με φίλους τους. Οι θεραπευτές, σε αντίθεση με τα οικεία πρόσωπα: προσέχουν κάθε τι που λένε και κάνουν οι θεραπευόμενοι τους κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στο να ακούν ανησυχίες, εξετάζουν τα προβλήματά από μια αντικειμενική σκοπιά, στηρίζουν στη δημιουργία θετικών αλλαγών κάνοντας χρήση επιστημονικά τεκμηριωμένων εργαλείων και τεχνικών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία, η ψυχοθεραπεία φαίνεται να έχει βοηθήσει συνολικά ένα ποσοστό της τάξεως του 75%.
- Μύθος: Εάν ξεκινήσω ψυχοθεραπεία, οι φίλοι μου θα με κατακρίνουν. Πολλές φορές οι άνθρωποι ενδέχεται να αποφύγουν να πουν σε κάποιον ότι κάνουν ψυχοθεραπεία από φόβο μήπως τους κατακρίνουν. Παρότι είναι φυσιολογικό να ενδιαφέρονται για την αντίληψη που έχουν οι άλλοι για τους ίδιους, δε σημαίνει ότι είναι και υγιές. Ακόμη και εάν κάποιος αντιδράσει αρνητικά, πρέπει να θυμάστε, ότι η αντίδρασή τους αυτή δεν αφορά την επιλογή σας αλλά είναι αποτέλεσμα της δικής τους δυσφορίας.
- Μύθος: Η ψυχοθεραπεία δεν είναι εμπιστευτική. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει κάποια ανησυχία όσον αφορά την εμπιστευτικότητα, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι στις συνεδρίες αυτές μοιράζεστε τις πιο μύχιες σκέψεις και συναισθήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Ψυχολόγων, όλοι οι ψυχολόγοι οφείλουν να τηρούν πλήρη εχεμύθεια για ό,τι περιέχεται σε γνώση τους από την ιδιωτική ζωή και τις πράξεις των πελατών τους ακόμα και αν δεν τους τα έχουν ανακοινώσει οι τελευταίοι.
- Μύθος: Θα πρέπει να κάνω ψυχοθεραπεία εφ’ όρου ζωής. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε, είναι λογικό πολλοί να αγχώνονται για τη διάρκεια της ψυχοθεραπευτικής σχέσης. Τα καλά νέα είναι ότι η ψυχοθεραπευτική σχέση δε χρειάζεται να κρατήσει χρόνια για να αποδώσει καρπούς. Η διάρκεια διαφέρει ανάλογα τις ανάγκες σας και την προσέγγιση που θα επιλέξετε. Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία, το 50% των ανθρώπων που κάνουν ψυχοθεραπεία θα δουν βελτίωση μέσα σε 15 με 20 συνεδρίες. Σε κάθε περίπτωση, εσείς και ο ψυχοθεραπευτής σας θα αποφασίσετε πότε θα λήξει η συνεργασίας σας.
Κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι γύρω από το όνομα της ψυχοθεραπείας, από το ότι δε λειτουργεί μέχρι και το ότι αποτελεί έσχατη λύση. Δυστυχώς αυτοί οι μύθοι αποτρέπουν πολλούς ανθρώπους από το να αναζητήσουν βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας. Η επένδυση στην ψυχική σας υγεία είναι πρωτίστης σημασίας, μιας και η θεραπευτικές συνεδρίες με ειδικούς είναι δυνατό να μειώσουν την ένταση του τραύματός σας, να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους και ψυχικών διαταραχών. Η επαφής σας με κέντρα ψυχικής υγείας, όπως το traumahelp, κέντρα στα οποία μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για οτιδήποτε σας απασχολεί, με ειδικούς που σέβονται και τηρούν απόλυτα τον Κώδικα Δεοντολογίας, θα ήταν μια καλή αρχή. Το τηλέφωνο επικοινωνίας τους είναι το 2117159771.
Πηγή: www.psychcentral.com
Ονομάζομαι Εσμεράλντα Γκιόκα και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Την περίοδο αυτή εκπονώ την πρακτική μου στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (Csii), στο οποίο ασχολούμαι με τη συγγραφή άρθρων και την τηλεφωνική υποστήριξη.