Η ορολογία της ασύρματης τεχνολογίας της πέμπτης γενιάς (5G), έχει κατακλύσει εδώ και καιρό την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Η μετάβαση σε μια νέα εποχή η οποία θα χαρακτηρίζεται από αξιοσημείωτα μικρούς χρόνους απόκρισης των συσκευών μας στο διαδίκτυο, έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για μια ποιοτική ανύψωση της παροχής υπηρεσιών που θα συσχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου. Εκ πρώτης όψεως, όλα μοιάζουν να είναι ιδανικά. Το έδαφος φαίνεται να είναι πιο γόνιμο από ποτέ για να υπάρξουν όχι μόνο σημαντικά αλλά και ταχεία βήματα για ανάπτυξη σε πεδία όπως της υγείας και των μεταφορών. Είναι όμως πράγματι όλα τόσο ρόδινα;
Ο χώρος των αερομεταφορών δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση του κανόνα της καινοτομίας της γενιάς του δικτύου 5G. Με ποιον τρόπο εφαρμόζεται όμως αυτή η νέα τεχνολογία στον συγκεκριμένο τομέα; Συγκεκριμένες εταιρίες παροχής τηλεπικοινωνιών, έχουν αναλάβει ήδη ανά την υφήλιο την τοποθέτηση υποδομών που θα υποστηρίζουν την τεχνολογία Πέμπτης Γενιάς, γύρω από τα εκάστοτε αεροδρόμια. Σε δεύτερο χρόνο αυτά που θα μπορεί να προσφέρει η νέα τεχνολογία τόσο στους επιβάτες όσο και στους εργαζομένους, είναι η επιπλέουσα ασφάλεια και η ταχύτητα παροχής λύσεων. Οι μεν θα έχουν τη δυνατότητα να ταυτοποιούνται απλά με το σκανάρισμα ενός QR Code ή μέσω ενός face check, ενώ θα μπορούν να βρίσκονται συνδεδεμένοι στο Internet και κατά τη διάρκεια της πτήσης μέσω δεδομένων 5G. Ενώ οι δε, θα μπορούν να διευκολυνθούν σε πολλά μέσω της χρήσης των drone και των robot.
Παρόλα αυτά, τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια γενικευμένη κινητοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η οποία πηγάζει από τη θεωρία ότι τα δίκτυα 5G αποτελούν απειλή για τα αεροσκάφη. Ειδικότερα, σημαντικές αεροπορικές δυνάμεις όπως η American Airlines και η Delta, καθώς και εταιρείες παράδοσης όπως η FedEx και η UPS, συνέταξαν επιστολές τόσο προς το Υπουργείο Μεταφορών των Η.Π.Α, όσο και προς τον Λευκό Οίκο. Μέσω αυτής υποστηρίζουν ότι η χρήση της band – C, του δικτύου 5G, μπορεί να αποβεί καταστροφική για συγκεκριμένα αεροσκάφη καθώς είναι ικανή να επηρεάσει τόσο τα ηλεκτρονικά συστήματα των εν λόγω αεροσκαφών όσο και τη δυνατότητα της ομαλής προσγείωσής τους, σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας.
Μάλιστα η συγκεκριμένη θεωρία έχει ήδη πάει ένα βήμα παρακάτω, καθώς το μοντέλο το οποίο φέρεται να είναι το πλέον εκτεθειμένο σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων είναι το Boeing 777. Το αποτέλεσμα αυτού; Είτε οι αεροπορικές που πραγματοποιούν πτήσεις με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ακυρώνουν ορισμένες πτήσεις τους προς τις Η.Π.Α, όπως πράττει δηλαδή η Emirates που κατέχει και τα περισσότερα Boeing 777 παγκοσμίως, είτε αποφασίζουν να αντικαταστήσουν τα 777 με κάποιο άλλο μοντέλο Boeing, μια πολιτική που ακολουθεί ήδη η Lufthansa.
Εν κατακλείδι, η AT&T και η Verizon, οι πάροχοι, δηλαδή, τηλεπικοινωνιών στις Η.Π.Α που ανέλαβαν το έργο της τοποθέτησης του δικτύου 5G στο χώρο των αερομεταφορών, καλούνται να αναβάλλουν διαρκώς την τοποθέτηση των νέων τεχνολογιών σε συγκεκριμένα αεροδρόμια της χώρας, σεβόμενοι των ανησυχιών της αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ωστόσο, φροντίζουν αφενός να «ρίξουν» το μπαλάκι των ευθυνών στις πολιτικές αρχές της χώρας για αμέλεια της έγκαιρης προσαρμογής με τις ανάγκες των νέων τεχνολογιών που προβλέπονταν εδώ και δύο χρόνια και αφετέρου να υπενθυμίσουν ότι στον υπόλοιπο κόσμο η οποιαδήποτε αερομεταφορά κάθε άλλο παρά επικίνδυνη χαρακτηρίζεται με τη χρήση των γραμμών 5G. Συνεπώς, παραμένουμε συντονισμένοι για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη.
Πηγές: wipro.com
Ονομάζομαι Διαματαρούλας Αλέξανδρος και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, είμαι τελειόφοιτος, και ανάμεσα στους πρώτους εισαχθέντες, του νεοσύστατου Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών « Κυβερνοψυχολογία » του Ε.Κ.Π.Α. Παράλληλα, η διπλωματική εργασία την οποία εκπονώ αφορά τον εθισμό στον διαδικτυακό τζόγο σε συνδυασμό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε νέους και νέους ενήλικες. Επιπλέον, είμαι κάτοχος διπλώματος αναφορικά με ετήσια επιμόρφωση στην Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (C.S.I.I), πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση και μετά το πέρας της συνεχίζω ακόμα και σήμερα προσφέροντας εθελοντική εργασία μέσω διαφόρων δράσεων. ‘