Διαδικτυακός Εθισμός, Ψυχική υγεία

5 τρόποι για να αποτρέψετε τον εθισμό στις κινητές συσκευές για παιδιά ηλικίας 8-13 ετών

Σε αντίθεση με την οδήγηση, δεν υπάρχει καθορισμένη ηλικία για τα παιδιά όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα. Η ηλικία κατά την οποία οι γονείς δίνουν ένα τηλέφωνο στα παιδιά τους εξαρτάται από την ωριμότητα των παιδιών. Αλλά ακόμα και το πιο υπεύθυνο παιδί μπορεί να πέσει θύμα εξάρτησης αν δεν καθοδηγείται από τους γονείς σωστά.

Εάν τα παιδιά σας είναι στην ηλικία όπου σύντομα θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν  κινητό τότε εδώ είναι μερικές συμβουλές για να τους αποτρέψετε από οποιονδήποτε μελλοντικό εθισμό:

Θέστε προτεραιότητες στις δραστηριότητες του

Όταν το παιδί σας επιστρέφει από το σχολείο, πρέπει να ξεκουραστεί, να κάνει τα μαθήματα του, να παίξει σε εξωτερικούς χώρους κλπ. Όλες αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από οποιαδήποτε χρήση κινητών συσκευών.

Ορίστε χρονικά όρια

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία, τα παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε 2 ώρες  χρήσης των κινητών συσκευών την ημέρα ή λιγότερο.Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγχετε την ώρα χρήσης της οθόνης, κλειδώνοντας το τηλέφωνο του παιδιού σας μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, για παράδειγμα την ώρα του δείπνου. Αν παρακολουθούν τηλεόραση, ρυθμίστε το χρονοδιακόπτη. Μόλις εμφανιστεί, τα παιδιά σας θα γνωρίζουν ότι ο χρόνος τους τελείωσε. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγετε να συζητάτε ή να διαπραγματεύεστε για περισσότερο χρόνο προβολής.

Αδιάλειπτος οικογενειακός χρόνος

Τα παιδιά θα ακολουθήσουν τη συμπεριφορά των γονέων τους. Αν οι γονείς εξακολουθούν να ελέγχουν το τηλέφωνό τους, τότε τα παιδιά θα ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο.Δημιουργήστε ένα οικογενειακό συμφωνητικό για τα τηλέφωνα όπου κατά τη διάρκεια ορισμένων ωρών όλες οι συσκευές θα παραμείνουν κλειστές. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του δείπνου ή του οικογενειακού χρόνου. Αυτό θα βοηθήσει τους γονείς να ελέγχουν λιγότερο τις ειδοποιήσεις των παιδιών  τους και να τους δίνουν καλό παράδειγμα.

Εμπιστευθείτε τα παιδιά σας

Αν έχετε ήδη gadgets με ηλεκτρονικούς βοηθούς (Alexa, Siri) στο σπίτι τότε τα παιδιά σας μπορεί να συνηθίσουν να λαμβάνουν άμεσα απαντήσεις, ανάλογα με το τι ψάχνουν διαδικτυακά. Η Google μπορεί να μην βρει πάντα την καλύτερη λύση στις ερωτήσεις τους, μπορεί όμως να τα οδηγήσει σε ιστότοπους που ίσως δεν είναι κατάλληλοι για την ηλικία τους. Να συζητάτε συχνά με τα παιδιά σας και να τα ενημερώνετε ότι η μαμά και ο μπαμπάς μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή σοφίας. Είναι σημαντικό για το παιδί σας να γνωρίζει ότι οι γονείς του είναι η έμπιστη λύση προβλημάτων τους και όχι η Google.

Φορτίστε τις συσκευές των παιδιών σας στο δωμάτιό σας

Όταν είναι η ώρα ύπνου, πάρτε το τηλέφωνο τους και φορτίστε το στο υπνοδωμάτιό σας. Οι συσκευές που κρατούνται στο δωμάτιό τους ενδέχεται να διαταράξουν τον ύπνο τους. Με αυτόν τον τρόπο θα τα αφήσετε να κοιμηθούν καλά χωρίς να επηρεαστούν ή να μπαίνουν σε πειρασμό.

Με πληροφορίες από:  KidsnClicks.com