Οι περισσότεροι άνθρωποι ίσως δεν έχουν ακουστά για την Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων, αρχίζουν όμως όλο και περισσότερο να εξοικειώνονται με τον όρο και να αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα της στη διαφύλαξη των προσωπικών μας δεδομένων και αρχείων. Ως αποθήκευση αρχείων (backup) ορίζουμε τη δημιουργία αντιγράφων των σημαντικών μας αρχείων εκτός των συσκευών που χρησιμοποιούμε σε τακτική βάση (Η/Υ, τάμπλετ, κινητό κλπ), με σκοπό τη διαφύλαξή τους. Πως ξεκίνησε όμως η μέρα αυτή και ποιος είναι ο σκοπός της;
Η Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων ξεκίνησε το 2011 από ένα ψηφιακό σύμβουλο, τον Ismail Jadun. Γιορτάζεται κάθε μέρα στις 31 Μαρτίου, μία ημερομηνία που επιλέχθηκε λόγω του ότι προηγείται της Πρωταπριλιάς, σαν αστείο πως κάποιος θα πρέπει να είναι ανόητος για να μην αποθηκεύει τα δεδομένα του! Η ιδέα ξεκίνησε όταν ο Jadun διάβασε μια ανάρτηση στο Reddit από έναν τεχνικό, ο οποίος είχε χάσει το σκληρό δίσκο του και ευχόταν κάποιος ή κάτι να του είχε θυμίσει να κάνει backup των αρχείων του. Έτσι, ο Jadun θεώρησε πως ήταν εξαιρετική ιδέα να θεσπιστεί μια μέρα με αυτόν ακριβώς το σκοπό. “Είναι φοβερό να βλέπεις ανθρώπους και σχολικές μονάδες σε όλο τον κόσμο να προωθούν το πόσο σημαντικό είναι να αποθηκεύουμε τα αρχεία μας”, αναφέρει ο ίδιος.
Παρότι η αποθήκευση των αρχείων δεν πρέπει να μας διαφεύγει ολόκληρο το χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων είναι ένας χρήσιμος τρόπος να θυμίσει στους ανθρώπους λίγο πριν και μετά την 31η Μαρτίου πως πρέπει όλοι να είμαστε σε επαγρύπνηση προκειμένου να μην χάσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα, αλλά και τον κίνδυνο στα οποία βρίσκονται σε περίπτωση κλοπής ή χακαρίσματος των συσκευών μας.
Μάλιστα, στην επίσημη ιστοσελίδα υπάρχει, χάριν αστεϊσμού, ο εξής όρκος:
“Ορκίζομαι εν πλήρει συνειδήσει να αποθηκεύω τα επίσημα έγγραφα και τις σημαντικές αναμνήσεις μου την 31η του Μαρτίου.”
Έρευνα που διεξήχθη τη φετινή 31η του Μαρτίου έδειξε πως το 30% των χρηστών εξακολουθεί να μην κάνει backup των αρχείων του. Παρότι το ποσοστό δείχνει μια μικρή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχει μία σημαντικά μεγάλη μερίδα ανθρώπων των οποίων τα αρχεία δεν είναι ασφαλή. Άλλα ποσοστά που καταδεικνύουν την ανάγκη για τη δημιουργία αντιγράφων και τη σημασία του backup είναι τα εξής:
- 113 άνθρωποι πέφτουν θύματα κλοπής των κινητών τους τηλεφώνων κάθε λεπτό.
- 29% των καταστροφών αρχείων προκαλούνται από κάποιο λάθος ή ατύχημα.
- 1 στους 10 υπολογιστές μολύνονται με ιούς κάθε μήνα.
Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μερικά λεπτά από το χρόνο μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα σωτήρια όσον αφορά την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και αρχείων. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα ασφαλής ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικός είναι, εφόσον έχει επιλέξει να έχει στην κατοχή του μία ή περισσότερες συσκευές.
Πηγές:
Ονομάζομαι Κλεοπάτρα Τσιούνη και είμαι τελειόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτή την περίοδο εκπονώ την Πρακτική μου Άσκηση στο CSI Institute, όπου ασχολούμαι με την αρθρογραφία και διάφορα Projects του Ινστιτούτου. Παράλληλα, εκπαιδεύομαι στη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς.