Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

28 Ιανουαρίου | Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων

Η 28η Ιανουαρίου, έχει καθιερωθεί με πρωτοβουλία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Την ημερομηνία αυτή, οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, οι εθνικοί φορείς προστασίας δεδομένων και άλλοι παράγοντες, πραγματοποιούν δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν εκστρατείες που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, εκπαιδευτικά έργα για εκπαιδευτικούς και μαθητές, και συνέδρια. Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι πολύ σημαντική, καθώς η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη μας φέρνει αντιμέτωπους με όλο και περισσότερες απειλές λόγω της συχνής ανταλλαγής και μεταφοράς μηνυμάτων που ενδέχεται να περιέχουν πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα. 

Συγκεκριμένα, το διαδίκτυο δεν χρησιμοποιείται πάντα με τρόπο που διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και οι κίνδυνοι που μπορεί να ξεπροβάλλουν είναι ποικίλοι. Κάποιοι από τους τύπους απειλών που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο είναι οι ιοί, οι spyware απειλές, οι χάκερ και το phishing. Αρχικά, μέσω της δυνατότητας που μας προσφέρεται για άμεση διεκπεραίωση οικονομικών συναλλαγών, όπως μεταφορές χρημάτων και διαδικτυακές αγορές, υπάρχει ο κίνδυνος για χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Οι φωτογραφίες που ανεβάζουμε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να κλαπούν και να χρησιμοποιηθούν σε άλλους λογαριασμούς και ιστοσελίδες. Τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης  γενικότερα, είναι δυνατόν να παραβιαστούν όπως το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, το επάγγελμα και η οικογενειακή κατάσταση. 

Οι βασικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) διαμέσου της οδηγίας 2016/679 είναι  οι παρακάτω:

Προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών: Το τοπίο στα social media αλλάζει. Βάσει του νέου κανονισμού απαγορεύεται η χρήση των social media σε παιδιά έως 16 ετών παρά μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων. Στην Ελλάδα ως ηλικία ψηφιακής συναίνεσης έχουν οριστεί τα 15 έτη.

Δικαίωμα στη λήθη: Ο χρήστης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την διαγραφή των δεδομένων του και ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει υποχρέωση άμεσα να τα διαγράψει και, αν τα έχει δημοσιοποιήσει, να ενημερώσει και όλους τους άλλους που τα έχουν αναδημοσιεύσει ότι έχει ζητηθεί η διαγραφή τους.

Δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης στα δεδομένα: Ο πολίτης έχει περισσότερη και σαφέστερη ενημέρωση κατά τη συλλογή των δεδομένων του για την επεξεργασία τους και το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτά.

Δικαίωμα διόρθωσης: Ο χρήστης έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας τη διόρθωση ανακριβών στοιχείων καθώς και τη συμπλήρωση ελλιπών δεδομένων που τον αφορούν.

Δικαίωμα εναντίωσης στην επεξεργασία: Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να αντιταχθεί στην επεξεργασία των δεδομένων του υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ιδίως όταν πρόκειται για κατάρτιση «προφίλ» ή για σκοπούς απευθείας εμπορικής προώθησης.

Δεν είναι πάντα εφικτό να προβλέψουμε και να αποφύγουμε εντελώς την παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων, αλλά μπορούμε να κάνουμε προσπάθειες ώστε την καταστήσουμε δύσκολη. Κάποιους από τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό είναι η τοποθέτηση ισχυρών κωδικών σε όλες τις συσκευές και τα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης, η συχνή αναβάθμιση των λογισμικών στις συσκευές μας, η εγκατάσταση προγραμμάτων antivirus και antispyware και η αποφυγή της δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων σε υπηρεσίες  κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο που, σε ποιον και με ποιον τρόπο δίνουμε ή στέλνουμε πληροφορίες για τον εαυτό μας, καθώς τα μηνύματα στο κινητό και στις διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούν εύκολα να παραβιαστούν. Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγουμε την εγγραφή μας σε ιστότοπους με αμφίβολη ασφάλεια και να διαβάζουμε την πολιτική απορρήτου των ιστοσελίδων που επισκεπτόμαστε. 

Με αφορμή την σημερινή ημέρα διαπιστώνουμε πως με την πρόοδο του ανθρωπισμού όλο και μεγαλύτερες ενέργειες πραγματοποιούνται για την παρεμπόδιση της παραβίασης των προσωπικών μας δεδομένων. Παρ’όλα αυτά, είναι σημαντικό να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για ζητήματα τέτοιου είδους αλλά και οι ίδιοι να συμβάλλουμε στην προάσπιση της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων όλων των ατόμων καθώς και να σεβόμαστε την αξία του δικαιώματος του ιδιωτικού βίου. 

Πηγή: saferinternet4kids