Δράσεις & Εκδηλώσεις, Κοινωνία

28 Φεβρουαρίου | Παγκόσμια Ημέρα ΜΚΟ

Κάθε χρόνο στις 28 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με πρωτοβουλία του βρετανού κοινωνικού επιχειρηματία Μάρκις Σκαντμάνις, και υιοθετήθηκε πρώτα από το Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας το 2010 και στην συνέχεια από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.

Ένας μη κυβερνητικός οργανισμός (ΜΚΟ) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι ανεξάρτητος από κρατικούς ή διεθνείς κυβερνητικούς οργανισμούς. Συνήθως χρηματοδοτούνται από δωρεές, αλλά μερικοί αποφεύγουν εντελώς την επίσημη χρηματοδότηση και διοικούνται κυρίως από εθελοντές. Οι ΜΚΟ είναι ομάδες οργανώσεων με μεγάλη ποικιλία που ασχολούνται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και λαμβάνουν διαφορετικές μορφές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ορισμένοι μπορεί να έχουν φιλανθρωπικό καθεστώς, ενώ άλλοι μπορεί να δραστηριοποιούνται σε τομείς, ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, οικολογικούς, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκευτικούς κ.α. Ο αριθμός των διεθνών ΜΚΟ εκτιμάται σε 40.000. Οι εθνικοί ΜΚΟ είναι ακόμη περισσότεροι: Η Ρωσία έχει 277.000 ΜΚΟ, η Ινδία εκτιμάται ότι έχει περίπου 1,2 εκατομμύρια ΜΚΟ. Από τις πρώτες ΜΚΟ ήταν ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Παγκόσμια Οργάνωση Προσκοπικής Κίνησης και η ActionAid. 

Παράλληλα, ο εθελοντισμός μπορεί να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμος για όλους, καθώς πέρα από την βοήθεια που δίνεται από τον εθελοντή σε ανθρώπους, υπηρεσίες και γενικότερα στην κοινωνία, με γνώμονα το συναίσθημα του αλτρουισμού, είναι δυνατόν να βοηθήσει και τον ίδιο με ποικίλους τρόπους. Αρχικά, μέσα από τον εθελοντισμό βελτιώνονται οι κοινωνικές σχέσεις του ατόμου γνωρίζοντας διαρκώς νέους ανθρώπους, και συνεπώς μαθαίνει μέσα από αυτό να διευρύνει τους ορίζοντες του, να σκέφτεται πιο ανοιχτά και να λειτουργεί με ενσυναίσθηση. Επίσης, σύμφωνα με μία έρευνα, οι εθελοντές έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά αφού είναι εκτός εργασίας σε σύγκριση με τους μη εθελοντές. Ο εθελοντισμός μπορεί να προσφέρει μια υγιή ώθηση στην αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την ικανοποίηση από τη ζωή. Κάνοντας καλό για τους άλλους και την κοινότητα, έρχεται ως επακόλουθο μια φυσική αίσθηση ολοκλήρωσης.

Στα ίδια πλαίσια, λειτουργεί και το CSI Institute («Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια») καθώς αποτελεί μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση, και ο σκοπός του προβλέπεται ρητά ως μη κερδοσκοπικός. Το Σωματείο προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς, μεταξύ άλλων, την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο, καθώς και την εκπαίδευση, την ενεργοποίηση και την επιστημονική έρευνα στον τομέα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου. Με τη στήριξη των χορηγών και των συνεργατών, το CSIi βρίσκεται δίπλα σε κάθε πολίτη ξεχωριστά, με κοινό στόχο την πρόληψη, την εκπαίδευση, την προστασία και την υποστήριξη.

Πηγή: sansimera