H Ώρα της Γης είναι μία παγκόσμια δράση που διοργανώνεται από τη WWF μία φορά τον χρόνο, το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους, τις κοινότητες, τις επιχειρήσεις και τους κρατικούς φορείς, να σβήνουν το μη απαραίτητο ηλεκτρικό φωτισμό για εξήντα λεπτά, από τις 8:30μ.μ. έως τις 9:30μ.μ., ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Η δράση αυτή ξεκίνησε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007, σε μία εκδήλωση στην οποία έσβησαν τα φώτα. Έκτοτε, έχει εξαπλωθεί και σε αυτήν συμμετέχουν περισσότερες από 7.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 187 χώρες, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στο φυσικό περιβάλλον. Η μέρα αυτή για το 2021 ήταν το Σάββατο 27 Μαρτίου, ενώ για το 2022 θα είναι το Σάββατο 26 Μαρτίου.
Παρά το γεγονός ότι η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ζωή, τα τελευταία 50 χρόνια έχουν σημειωθεί τεράστιες φυσικές καταστροφές, πρωτοφανείς στην ανθρώπινη ιστορία. Η φύση δεν μας προμηθεύει απλώς με τροφή, νερό, καθαρό αέρα και άλλα πολύτιμα αγαθά που κοστολογούνται περισσότερο από 125 τρις δολάρια το χρόνο, αλλά είναι και ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι ένας από τους πιο άμεσους, σημαντικούς και χαμηλού κόστους τρόπους προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κλιματική αλλαγή.
Σήμερα, η Ώρα της Γης έχει στόχο να αυξήσει την ενημέρωση και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με την σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, όχι μόνο με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, αλλά και την εξασφάλιση της υγείας, της ευημερίας, της ευτυχίας και της επιβίωσης για όλους εμάς.
Καθίσταται, λοιπόν, αναγκαίο να υιοθετηθεί από όλους μια φιλική στάση απέναντι στο περιβάλλον, να αναπτυχθεί, δηλαδή, η λεγόμενη οικολογική συνείδηση. Στο έργο αυτό, κύριο ρόλο διαδραματίζει η εκπαίδευση η οποία πρέπει να λάβει μια περισσότερο περιβαλλοντική χροιά, γιατί πολλές φορές οι άνθρωποι βλάπτουν το περιβάλλον εν αγνοία τους ή λόγω ημιμάθειας.
Ο πλανήτης είναι ένας χώρος που μας φιλοξενεί και η πορεία μας είναι αναλώσιμη, γι’ αυτό πρέπει ο κάθε ένας από μας να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλάζοντας συνήθειες και αποκτώντας νέες, περισσότερο ωφέλιμες. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προβούμε σε απλές καθημερινές ενέργειες, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Μερικοί απλοί τρόποι είναι οι εξής:
- Ανακύκλωση των επιμέρους καθαρών απορριμμάτων (χαρτί, γυαλί, πλαστικό)
- Μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων τροφών σε λίπασμα
- Απόσυρση των πλαστικών, όσο το δυνατόν περισσότερο, από τη ζωή μας
- Αντικατάσταση των καθημερινών προϊόντων καθαρισμού με οικολογικά καθαριστικά
- Εξοικονόμηση ενέργειας που καταναλώνουν οι ηλεκτρικές συσκευές όσο αυτές δε χρησιμοποιούνται
- Χρήση ΜΜΜ, ποδηλάτου ή πεζής πορείας για κοντινές μετακινήσεις
- Ιδιαίτερη προσοχή στις γόπες των τσιγάρων, ώστε να μην προκληθεί πυρκαγιά
- Αποφυγή ρίψης σκουπιδιών σε θάλασσες και ακτές
- Συμμετοχή σε εθελοντικές ενέργειες και οργανισμούς
Όλοι αυτοί οι τρόποι αποτελούν απλώς ένα μικρό λιθαράκι στην αέναη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε όλοι, προκειμένου να δείξουμε το σεβασμό μας στο φυσικό περιβάλλον. Χρειάζεται να γίνει κοινή αντίληψη πως η δική μας ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα περιβάλλον υγιές και προστατευμένο, όπου υπάρχει περιβαλλοντική παιδεία και άνθρωποι που κάνουν το αδύνατο δυνατό για να το προστατεύσουν.
Πηγή: earthhour.org
Ονομάζομαι Κλεοπάτρα Τσιούνη και είμαι τελειόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτή την περίοδο εκπονώ την Πρακτική μου Άσκηση στο CSI Institute, όπου ασχολούμαι με την αρθρογραφία και διάφορα Projects του Ινστιτούτου. Παράλληλα, εκπαιδεύομαι στη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς.