Δράσεις & Εκδηλώσεις, Κοινωνία

22 Φεβρουαρίου | Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης

Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου, από το 1926, στη μνήμη της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν – Πάουελ. Αποτελεί μια Προσκοπική και Οδηγική εκδήλωση, κατά την οποία οι πρόσκοποι και οι οδηγοί συλλογίζονται από κοινού τις αξίες των οργανώσεών τους, αποστέλλουν τις ευχές σε όσους ανήκουν στην κοινότητα αυτή, καθώς και πραγματοποιούν εράνους για να βοηθήσουν προσκόπους και οδηγούς σε φτωχές χώρες. Επιπλέον, σε κάθε άκρη της γης πραγματοποιούν δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματα του Λόρδου Μπέϊντεν – Πάουελ: «Έσο Έτοιμος» και «Αφήστε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκατε». Στην Κύπρο, την ημέρα αυτή, οι μαθητές παρουσιάζονται φορώντας την προσκοπική στολή. Επίσης, πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Στην Ελλάδα εδώ και 109 χρόνια, η Προσκοπική κίνηση αποτελεί τη μακροβιότερη εθελοντική κίνηση για τους νέους με περισσότερα από 25.000 μέλη σε 350 γειτονιές. Πάνω από 8.000 ενήλικοι εθελοντές βοηθούν παιδιά και εφήβους να ανακαλύπτουν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους μέσα από ομαδικές και βιωματικές δραστηριότητες. Η Προσκοπική κίνηση, στην ουσία, αποτελεί μία εθελοντική και παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, η οποία είναι ανοιχτή σε όλους χωρίς καμία διάκριση καταγωγής, φυλής ή θρησκείας.

Πολλοί γονείς επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ανάλογες δραστηριότητες σχετικά με αθλήματα, με δύναμη, με σβελτάδα και γενικότερα σε οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει στην κοινωνική προσφορά, στην ανάληψη ευθυνών και στην περιβαλλοντική συνείδηση.

Το πρόγραμμα δράσεων και εκπαίδευσης που προσφέρεται περιλαμβάνει ένα πλήθος από σύγχρονες και καινοτόμες ενασχολήσεις όπως είναι:

⦁ Η ζωή στην φύση, περιπέτεια και δράση
⦁ Δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγής και ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης
⦁ Οργάνωση δράσεων που εστιάζουν στην πολιτική και ατομική προστασία
⦁ Στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσω δυναμικών παρεμβάσεων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση
⦁ Εκμάθηση στην πράξη της αξίας των συμμετοχικών-δημοκρατικών διαδικασιών οργάνωσης, διοίκησης και λήψης αποφάσεων
⦁ Τρόπους γνωριμίας και μελέτης της πολιτιστικής κληρονομιάς
⦁ Πρωτοβουλίες και ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων
⦁Πρωτότυπα παιχνίδια και πρόσβαση σε τουλάχιστον 200 είδη δραστηριοτήτων (ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, πτήσεις με αλεξίπτωτο, canoying)
⦁ Βιωματική εκπαίδευση και καλλιέργεια στάσεων και συμπεριφορών που προάγουν τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα
⦁ Συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις και ευκαιρίες γνωριμίας και εξοικείωσης με διαφορετικά άτομα και πολιτισμούς

Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει καθημερινά πολλές προκλήσεις, όπως η φτώχεια, η αλλαγή κλίματος και η ανισότητα μεταξύ των φύλων, ο Προσκοπισμός μπορεί να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο, ενδυναμώνοντας τους νέους και τους ενήλικες να βοηθήσουν ενεργά στην εξεύρεση λύσεων σε όλα αυτά τα φαινόμενα, δρώντας σε τοπικό επίπεδο.

Πηγή: e-thessalia.gr