Media, Κοινωνία

21η Νοεμβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης

Ο εορτασμός της 21ης Νοεμβρίου ως η παγκόσμια ημέρας τηλεόρασης τέθηκε από τον ΟΗΕ το 1996 προς αναγνώριση του αντίκτυπου που έχει αυτή στην παγκόσμια ενημέρωση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ημέρα αυτή δεν είναι εορτασμός του εργαλείου παρά της φιλοσοφίας που αντιπροσωπεύει ως ενός συμβόλου της επικοινωνίας και της παγκοσμιοποίησης του μοντέρνου κόσμου.

Η τηλεόραση τεχνικά είναι μια συσκευή που μεταδίδει και λαμβάνει κινούμενες εικόνες και ήχο εξ αποστάσεως. Είναι το δημοφιλέστερο μέσο μαζικής επικοινωνίας με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να έχει τουλάχιστον μια. Από τα πρώτα πειράματα του Τζον Μπαίρντ το 1926 μέχρι τη σύγχρονη τηλεόραση του 21ου αιώνα, η τεχνολογία και το όραμα της εκπλήρωσης του απώτερου σκοπού της αποδεικνύουν πως η εξέλιξη της είναι θέμα χρόνου και όχι περιορισμών.

Η αλληλεπίδραση της παλαιάς και της καινούριας τηλεόρασης με τους ανθρώπους παρουσιάζει διακυμάνσεις που αντανακλούν τις διάφορες χρήσεις της ανά τους καιρούς. Όταν ήταν πρωτόφαντο φαινόμενο αποτελούσε πόλο έλξης και έναν επιπλέον λόγο συνάθροισης της κοινότητας. Ακόμη και τα ελάχιστα προγράμματα που προβάλλονταν δεν μπορούσαν παρά να κρατήσουν τη προσοχή για ώρες. Οι πολυπληθείς τηλεοπτικές σειρές που προβάλλονται στην εποχή μας ενώ είναι περισσότερα έχουν πάψει να είναι ένα από τα αξιοσημείωτα γεγονότα της ημέρας καθώς η προβολή τους γίνεται οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

Σήμερα τα τηλεοπτικά προγράμματα πλήθυναν και ενώ κυριαρχεί μια επιφανειακή ποικιλοχρωμία, η ουσία, ο σκοπός και τα κίνητρα παραμένουν απαράλαχτα. Τα λίγα τηλεοπτικά δίκτυα επιτρέπουν την έκφραση μόνο των απόψεων που ευθυγραμμίζονται με τη δική τους, επιτυγχάνοντας έτσι τη προαναφερθείσα παγκοσμιοποίηση του σύγχρονου κόσμου. Η διαδικασία επιταχύνεται και επιτυγχάνεται μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές και όχι μόνο από τα δελτία ειδήσεων.

Αξιότιμος αντίπαλος και θανάσιμος εχθρός της τηλεόρασης αποδείχθηκε το διαδίκτυο και η γοργή του εξέλιξη. Οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες και οι φαντασμαγορικές αναλύσεις που προσφέρονται πλέον απειλούν τη βιωσιμότητα της και είναι λογικό το διαδίκτυο να έχει το προβάδισμα όταν επιλέγει κανείς να παρακολουθήσει την αγαπημένη του σειρά ή να ενημερωθεί.  Το γεγονός ότι αποφεύγεται ο ασφυκτικός κλοιός της κλασσικής τηλεόρασης αποδεικνύει, επίσης, το ακόνισμα της κριτικής ικανότητας του χρήστη. Ωστόσο, ο υπερκορεσμός στις τηλεοπτικές επιλογές και η εύκολη και ανεξαρτήτως χρόνου προσβασιμότητα είναι τόσο δελεαστική ώστε να οδηγήσει στον εθισμό και στην ακηδία για οποιοδήποτε άλλη ενασχόληση. Ένα «τόσο καλό για να είναι αληθινό» μέσο ψυχαγωγίας είναι συνετό να καταναλώνεται με μέτρο και προσοχή.

Η ημέρα αυτή αποτίνει φόρο τιμής στις υπηρεσίες που πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει η τηλεόραση στον μέσο άνθρωπο. Έχει μπει για τα καλά στη καθημερινότητα πολλών και διακοσμεί πλέον κάθε σπίτι. Η επιρροή που έχει στη κοινή γνώμη είναι αδιαμφισβήτητη, κάτι που δε πρέπει να αγνοείται, αλλά να αναγνωρίζεται και να επισημαίνεται όταν γίνεται με χυδαίο και απροκάλυπτο τρόπο.

Πηγή:  un.org