Η 21η Μαρτίου θεσπίστηκε το 2009 ως η Παγκόσμια Ημέρα Χρωμάτων από τη Διεθνή Ένωση Χρωμάτων (ICA). Η μέρα αυτή επιλέχθηκε λόγω της εαρινής ισημερίας, όπου η μέρα και η νύχτα είναι ίσες για να συσχετιστεί συμβολικά με τη συμπληρωματική φύση του φωτός και του σκότους, του φωτός και της σκιάς, όπως εκφράζεται σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς. Το χρώμα, χάρη στην οπτική αντίληψη, είναι ένα από τα σημαντικότερα φαινόμενα στη ζωή του ανθρώπου, που συμβάλλει στην αντίληψη της πραγματικότητας.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα χρώματα αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς τους σε τέτοιο βαθμό που αρκετές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να μην τους δίνουμε καν ιδιαίτερη σημασία. Αυτό συμβαίνει γιατί θεωρούμε τόσο δεδομένο το να ζούμε σε ένα κόσμο χρωματιστό, που δεν μπορούμε να φανταστούμε πως είναι να ζει κανείς σε ένα μουντό, άχρωμο κόσμο. Λίγοι όμως σκέφτονται την τεράστια σημασία που έχουν τα χρώματα για την ψυχική μας υγεία και την ευεξία μας και πως ένα αθώο, κατά τα άλλα, χρώμα μπορεί να επηρεάσει με πολλαπλούς τρόπους τη διάθεση μας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι παραδέχονται πως υπάρχουν χρώματα που επηρεάζουν τη διάθεσή τους, όμως η αλήθεια κρύβεται πολύ πιο βαθιά από μια γενική αίσθηση. Αν αναλογιστούμε πως, ακόμη και σήμερα, κάποιοι γονείς επιλέγουν να ντύνουν τα κορίτσια με ροζ χρώματα και τα αγόρια με μπλε, αντιλαμβανόμαστε την τεράστια επιρροή των χρωμάτων σε πολιτισμικό επίπεδο και τα στερεότυπα που συνεχίζουν να υπάρχουν γύρω από αυτά. Μάλιστα, πολλοί καλλιτέχνες επέλεγαν και επιλέγουν τα χρώματα στα έργα τους με τρόπο μαεστρικό, προκειμένου να επηρεάσουν το κοινό τους με θετικό ή αρνητικό τρόπο και να περάσουν συγκεκριμένα μηνύματα.
Συν τοις άλλοις, το γεγονός ότι σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους τα χρώματα στο περιβάλλον επιλέγονται με σκοπό να εγείρουν συγκεκριμένα συναισθήματα και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των εργαζομένων, καθιστά σαφές πως δεν μιλάμε απλώς για μια ψευδαίσθηση, αλλά για ένα πολύ σημαντικό φαινόμενο που λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη από τους εκάστοτε αρμόδιους. Όλη αυτή η επιρροή που ασκούν τα χρώματα στην υγεία και την ψυχοσύνθεση μας, οδήγησαν στη δημιουργία της θεωρίας της Ψυχολογίας των Χρωμάτων. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, τα χρώματα κατατάσσονται σε επιμέρους κατηγορίες και κάθε ένα από αυτά εγείρει διαφορετικά συναισθήματα, τόσο στην τέχνη, όσο και στην καθημερινή μας ζωή.
Ψυχρά χρώματα:
Γνωστά για τη δημιουργία ήρεμων και αρμονικών συναισθημάτων, τα ψυχρά χρώματα μπορούν ακόμα και να προκαλέσουν θλίψη και καταθλιπτικές σκέψεις.
- Μπλε: Προκαλεί συμπόνια και σοφία, αλήθεια και πίστη. Σε έναν πιο αρνητικό τόνο, μπορεί να θεωρηθεί ένα ψυχρό χρώμα εγείροντας την αδιαφορία, ενώ συνδέεται συχνά με την παραίτηση και τη μοναξιά.
- Πράσινο: Όντας ένα αρμονικό χρώμα, το πράσινο ενθαρρύνει μια χαλαρωτική, άνετη στάση, γεμάτη ελπίδα και επούλωση. Όταν συνδυάζεται με την επιτυχία, μπορεί επίσης να προκαλέσει μια αίσθηση απληστίας ή ζήλιας.
- Μωβ: Ως το παραδοσιακό χρώμα των βασιλιάδων συνδέεται με τον πλούτο και το κύρος. Χρησιμοποιείται και από την εκκλησία υποδηλώνοντας μυστήριο και πνευματικότητα.
Ζεστά χρώματα:
Η ψυχολογία του χρώματος υποδηλώνει ότι τα ζεστά χρώματα μπορεί να διεγείρουν την ενέργεια και τη διάθεση, ενώ κάποιες φορές μπορεί ακόμα και να προκαλέσουν αυξημένη ευερεθιστότητα και άγχος.
- Κόκκινο: Όντας συνδεδεμένο με το ρομαντισμό και τον ενθουσιασμό, αυτό το χρώμα αποπνέει δύναμη και φιλοδοξία. Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αίσθησης του κινδύνου, της εξέγερσης και της βίας.
- Πορτοκαλί: Ενώ συχνά θεωρείται ως ένα «υπερβολικό» χρώμα, το πορτοκαλί λαμβάνεται επίσης ως ένα ενθουσιώδες και χαρούμενο χρώμα. Πιστεύεται ότι λειτουργεί ως ένα πρότυπο φροντίδας και ζεστασιάς, ενώ μπορεί επίσης να αντιστοιχεί σε επιθετικότητα και κυριαρχία.
- Κίτρινο: Γνωστό ως το χρώμα της ευτυχίας, αυτό το παραδοσιακά χαρούμενο χρώμα ξυπνά τη φιλία και τη φαντασία. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την άλλη πλευρά του κίτρινου χρώματος, αφού χρησιμοποιείται για να επιδείξει την προσοχή, τον κίνδυνο ή ακόμη και τη γήρανση.
Ουδέτερα χρώματα:
- Λευκό: Αναδεικνύοντας την αγνότητα και την αθωότητα, αυτό το χρώμα συνδέεται παγκοσμίως με την καθαριότητα. Ωστόσο, είναι επίσης ένα «σκληρό» χρώμα, που συμβολίζει τη στειρότητα και που σε κάποιες κουλτούρες συνδέεται ακόμα και με το θάνατο.
- Γκρι: Όντας ο «βασιλιάς» της ουδετερότητας, αυτό το χρώμα αντιπροσωπεύει το συμβιβασμό και προσδίδει μια αίσθηση γαλήνης. Ωστόσο, μερικές φορές συνδέεται με τη θλίψη ή τη μελαγχολία.
- Καφέ: Γνωστό ως το χρώμα της «φύσης», το καφέ συνδέεται με την άνεση και τη ζεστασιά. Ωστόσο, επειδή θεωρείται ένα κάπως «μουντό» χρώμα, μπορεί επίσης να διεγείρει έναν μελαγχολικό τόνο.
- Μαύρο: Από μία θετική άποψη, το μαύρο μπορεί να θεωρείται εκλεπτυσμένο και μυστηριώδες. Ωστόσο, στις περισσότερες δυτικές κουλτούρες συνδέεται με τη νοσηρότητα και το θάνατο.
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως η επιλογή ενός ή περισσότερων χρωμάτων στα ρούχα, το σπίτι ή τον επαγγελματικό μας χώρο, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την ψυχολογία και την ευεξία μας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό την επόμενη φορά που θα κληθούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο επιμέρους χρώματα, να αναλογιστούμε τι είναι αυτό που ταιριάζει πιο πολύ στην ψυχοσύνθεσή μας και τι είναι αυτό που λείπει περισσότερο την εκάστοτε στιγμή από τη ζωή μας. Η επιλογή μπορεί να γίνει ευκολότερη και να δούμε ευεργετικά αποτελέσματα στη διάθεση και την απόδοση μας.
Πηγή: https://cutt.ly/LTSNoID
Ονομάζομαι Κλεοπάτρα Τσιούνη και είμαι τελειόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτή την περίοδο εκπονώ την Πρακτική μου Άσκηση στο CSI Institute, όπου ασχολούμαι με την αρθρογραφία και διάφορα Projects του Ινστιτούτου. Παράλληλα, εκπαιδεύομαι στη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς.