Κοινωνία, Παιδιά

20 Νοεμβρίου | Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονταν αλλά και αντιμετωπίζονται ακόμα πάρα πολλά παιδιά ανά τον κόσμο, είναι μια ιστορία η οποία προκαλεί μεταξύ άλλων, θλίψη και απογοήτευση. Παραδοσιακά, μια μεγάλη μερίδα του ποσοστού των παιδιών αντικριζόταν από επαγγελματίες και μη, σαν ένα ιδανικό έμψυχο υλικό για να προωθήσουν την παραγωγή τους. Ψυχές οι οποίες δεν προκαλούσαν αντιδράσεις και όντας ικανοποιημένες με ελάχιστα χρήματα. Ουσιαστικά, όλη η φιλοσοφία του κόσμου ήταν τα παιδιά να μη λαμβάνουν επαρκή εκπαίδευση, σίτιση, συναισθηματική ασφάλεια, αλλά απλά να προετοιμάζονται για τις χειρωνακτικές εργασίες. Αλλά για να είμαστε ακριβείς αυτοί με τα προνόμια πάντα υπάρχουν. Έτσι και τότε, οι γόνοι των πλούσιων οικογενειών κατάφερναν να αποφύγουν αυτή τη δυσμενή κλιμακούμενη συνθήκη. Πότε συνέβη λοιπόν η αλλαγή σε αυτό το σκηνικό;

Η υψίστης ιστορικά σημασίας ημερομηνία της 20ης Νοεμβρίου του 1959 χρονολογείται σαν αυτή κατά την οποία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε) υιοθέτησε την Αρχή των Δικαιωμάτων των Παιδιών. Σκοπός της ήταν ουσιαστικά να θωρακίσει τα παιδιά σε θέματα τόσο βιοπορισμού όσο και συναισθηματικής εγγύτητας. Και υπάρχει επίσης και η ανάλογη μέρα κατά το 1989 οπού εκ νέου ο Ο.Η.Ε εξήγαγε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ώστε σύμφωνα με τη Unicef στόχευε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται οι ενήλικες τα παιδιά. Δηλαδή από παθητικά όντα σε ενεργά άτομα με δικαιώματα. Η εν λόγω Σύμβαση καλύπτει μια ευρεία ποικιλία θεμάτων και υπογραμμίζει τη σημασία της ελεύθερης βούλησης των παιδιών, της σωστής ανάπτυξής τους και το πως να αποφεύγονται ρητά οι διακρίσεις. Σημειωτόν ότι είναι η Σύμβαση που έχει υιοθετηθεί από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως. Επίσης ο Ο.Η.Ε προσπαθώντας να ενισχύσει κι άλλο την συγκεκριμένη συμφωνία προώθησε ένα προαιρετικό πρωτόκολλο στις αρχές του 21ου αιώνα, με στόχο να προστατεύσει τα παιδιά από τις ένοπλες συγκρούσεις και από τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Φτάνοντας φέτος στην 21η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Παιδιών, οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και από έναν εχθρό ο οποίος δεν έχει έχει γίνει τόσο το αντικείμενο εστίασης στις προηγούμενες Συμβάσεις. Και μιλάμε φυσικά για το Διαδίκτυο. Το γεγονός ότι το Ίντερνετ έχει εισέλθει τόσο βαθιά στις ζωές μας και ότι σχεδόν όλες οι διαδικασίες τις καθημερινότητας περνάνε από εκεί, το τοποθετεί στο νούμερο ένα των παραγόντων δυνητικής επικινδυνότητας για τα παιδιά. Και το χειρότερο είναι ότι η κοινωνία σαν σύνολο μοιάζει πολύ ευάλωτη στο να διαχειριστεί όλη αυτή τη μαζική και αλόγιστη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά. Συνεπώς θα μπορούσαν να γίνουν έστω ορισμένα από τα εξής:

  • Ενημέρωση των παιδιών για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, ήδη από το σχολείο. Ακόμη και με ένα σχετικό μάθημα.
  • Δημιουργία συμβολαίων χρήσης μεταξύ παιδιών και γονέων για ανάπτυξη υγιών συνηθειών στο διαδίκτυο.
  • Υπογράμμιση της σημασίας των εφαρμογών με αντιικό (antivirus).
  • Να δοθεί η γραμμή στα παιδιά ότι δεν πρέπει να αναπτύσσονται επαφές με αγνώστους ούτε διαδικτυακά.

Καταλήγοντας, τα δικαιώματα που αφορούν τα παιδιά είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να είναι διαρκώς επίκαιρο και φαινομενικά να ευαισθητοποιεί όλο τον κόσμο, αλλά στην πράξη τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η 20 Νοέμβρη, ή και η 1 Ιούνη σε κάποιες άλλες χώρες, σαν ημέρα προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών, δε πρέπει να σημαίνει απλά μια ειδοποίηση στα κινητά μας ή στους υπολογιστές μας από το σήμα της Google για την Παγκόσμια Ημέρα του τάδε και του δείνα. Έχουμε την υποχρέωση να αντιμετωπίζουμε τον κάθε άνθρωπο ίσα από τον μικρότερο στον μεγαλύτερο. Ας ενημερωθούμε, ας ευαισθητοποιηθούμε, ας δράσουμε. Και το καλύτερο μέλλον για τα παιδιά να γίνει από ένα χιλιοειπωμένο κλισέ πλέον μια πραγματικότητα.

Πηγές: world-childrens-day
unicef