Ανθρώπινες Σχέσεις, Κοινωνία

19 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Άντρα | Πως να γίνουμε καλύτεροι

Η Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα γιορτάζεται στις 19 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, σε περισσότερες από εβδομήντα συνολικά χώρες. Η γιορτή δημιουργήθηκε με στόχο την υπενθύμιση της συνεισφοράς του άνδρα στον ανθρώπινο πολιτισμό και ειδικότερα στην οικογένεια, τον γάμο και την φροντίδα των παιδιών.

Η παγκόσμια ημέρα του άνδρα τιμά όλους όσους έχουν συμβάλλει σε θετικές αλλαγές, ενώ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε κοινωνικά ζητήματα για να γίνουν καλύτεροι.

Είναι στο χέρι μας

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως έχουν παρατηρηθεί απόπειρες να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στις ισορροπίες των δύο φύλων. Αυτές στοχεύουν στον σεβασμό και στην ισότητα ανάμεσα τους, δημιουργώντας χώρο για προσωπική εξέλιξη και κατανόηση της «άλλης πλευράς». Όσο ελκυστική και αν βλέπουμε να είναι η αμέτοχη παρατήρηση των αλλαγών που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αποτελεί η ίδια η δράση, η ανάληψη ευθυνών και η προσπάθεια για ουσιαστική αλλαγή. Αυτή η διαφορά όμως πραγματοποιείται σιγά-σιγά και από άτομο σε άτομο, κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για προσωπική ενασχόληση. Πώς μπορούμε λοιπόν να γίνουμε καλύτεροι; Ποια είναι τα βήματα για να έρθει ένα στάδιο πιο γρήγορα η ισότητα; Τι μπορούμε να κάνουμε ως άντρες;

Πως να μειώσεις την τοξική αρρενωπότητα μέσα σου:

  • Μίλα. Παντού γύρω μας δυστυχώς παρατηρούμε τοξικές συμπεριφορές χωρίς πολλές φορές να τις καταλαβαίνουμε. Το να κατηγορούμε κάποιον, ότι ανήκει σε μια ομάδα ατόμων χρησιμοποιώντας το υποβιβαστικά, σίγουρα δεν οδηγεί σε ένα αρμονικό περιβάλλον. Αντί αυτού διαιωνίζει τις διακρίσεις και το μίσος απέναντι στην ομάδα που χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός. Π.χ. «είσαι gay αν δεν κάνεις αυτό» ή «μην κάνεις σαν γυναικούλα». Θυμήσου ότι δε γεννιόμαστε ρατσιστές, ομοφοβικοί ή μισογύνηδες, το περιβάλλον μας, μας κάνει.
  • Σταμάτα το «Μόνο δουλειά, χωρίς δικαιολογίες». Φαίνεται πως γενικά κυριαρχεί μέσα μας η πεποίθηση πως ο άντρας πρέπει να δουλεύει σκληρά όλη την ώρα, χωρίς διαλείμματα και άδειες για προσωπικές υποχρεώσεις. Ως εργαζόμενος, προσπάθησε να σπάσεις τον κύκλο αυτόν και πάρε χρόνο για σένα και την οικογένεια σου. Ως εργοδότης, κατανόησε τις προσωπικές ανάγκες των υπαλλήλων σου και μείνε ακέραιος στις αποφάσεις σου, χωρίς προκαταλήψεις για το φύλο του εργαζόμενου.
  • Ας μην μαθαίνουμε πια στα αγόρια ότι δεν πρέπει να εκφράζουν τα συναισθήματα τους. Το μόνο που δημιουργεί το να μη μιλάμε για τα συναισθήματα μας, είναι εσωτερικευμένος θυμός και αδυναμία διαχείρισης καταστάσεων. Η συναισθηματική αντοχή δεν είναι το ίδιο με την άρνηση των συναισθημάτων. Η πρώτη δημιουργείται με την πραγματική βίωση των συναισθημάτων και την κατανόηση τους, όχι με την άρνηση της ύπαρξης τους. Είναι φυσιολογικά, οφείλουμε να τα αναγνωρίζουμε και να τα βιώνουμε. Κλάψε λοιπόν, φώναξε, γέλα και γενικά νιώσε!
  • Αναγνώρισε και επίκρινε τα διαδικτυακά trolls περί τοξικής σκέψης. Η αναπαραγωγή και η διάδοση αυτού του τρόπου σκέψης, έστω και για ψυχαγωγικό περιεχόμενο οδηγεί μόνο στην διατήρηση της τωρινής κατάστασης. Διαιωνίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανισότητα στα δύο φύλα με τις αντιλήψεις όπως «ο άντρας είναι καλύτερος» ή «ο άντρας αξίζει περισσότερα».
  • Να είσαι ανοιχτός για συζήτηση με άλλους άντρες. Όλοι οι άνθρωποι και συνακόλουθα όλοι οι άντρες βιώνουμε συναισθήματα και περνάμε από δύσκολες καταστάσεις. Φαίνεται πως συνήθως κρατάμε τις δύσκολες καταστάσεις για τους εαυτούς μας ή αναζητάμε συνήθως γυναικεία ψυχολογική υποστήριξη. Φαίνεται πως βρίσκεται εμποτισμένη η αντίληψη, ότι η γυναίκα είναι καλύτερη στη διαχείριση συναισθημάτων από τον άντρα, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Προσπάθησε να εξωτερικεύεις αυτά που νιώθεις όχι μόνο σε γυναίκες, αλλά και σε άντρες. Και πιθανό να έχουν περάσει και εκείνοι κάτι αντίστοιχο και η εμπειρία τους να σε ωφελήσει.

Αυτή τη μέρα λοιπόν, προσπάθησε να περάσεις καλά, να γιορτάσεις, αλλά φρόντισε επίσης να μάθεις, να θέσεις στόχους και να αλλάξεις. Όχι μόνο για τους γύρω σου, αλλά και για τον εαυτό σου. Είναι εγγύηση ότι μόλις «πετάξεις» από πάνω σου στερεοτυπικές αντιλήψεις για το φύλο, θα νιώσεις ελαφρύτερος.

 

Πηγές:

thebookofman.com

in.gr

The following two tabs change content below.

Παναγιώτης Ανδριανός

Ονομάζομαι Παναγιώτης Ανδριανός, είμαι επί πτυχίω φοιτητής του τμήματος ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχω ασχοληθεί με θέματα ψυχικής υγείας εφήβων σε συνδυασμό με την ενασχόληση τους στο διαδίκτυο. Στη παρούσα φάση συνεργάζομαι με το CSIi για την εκπόνηση της πρακτικής μου άσκησης.