Κοινωνία

15 Φεβρουαρίου | Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (International Confederation Of Childhood Cancer Parent Organizations – ICCCPO), με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και τις ανάγκες των παιδιών που πάσχουν από αυτές.

Ο παιδικός καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά τα ατυχήματα. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο περίπου 15.000 παιδιά έως 15 ετών στην Ευρώπη, με τα 350 καρκινοπαθή παιδιά να βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο παιδικός καρκίνος, παρότι είναι σπάνιος, θεωρείται ιδιαίτερα απειλητικός για την υγεία των παιδιών. Όμως, αν η διάγνωσή του γίνει έγκαιρα, με εξειδικευμένη θεραπεία, η ίαση είναι εφικτή. Μάλιστα, το 70% των παιδιών που λαμβάνουν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, θεραπεύονται πλήρως. 

Δεδομένου ότι ο παιδικός καρκίνος δεν είναι κάτι το συνηθισμένο, τυχόν ύποπτα συμπτώματα μπορεί να αποδοθούν σε κάτι πιο απλό. Γι’ αυτό το λόγο, τόσο οι γονείς, όσο και ο/η παιδίατρος οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να επιμένουν στην ενδελεχή εξέταση του παιδιού, χωρίς να αποκλείουν ενδεχόμενα, βιαστικά. Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι οι εξής· οι λευχαιμίες, οι εγκεφαλικοί όγκοι,  τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων), οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα), τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing), οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα) και οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα). Όπως προαναφέρθηκε, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της διάγνωσης, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οκτώ στα δέκα παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία σήμερα, θεραπεύονται. 

Παρότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως είναι λογικό, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση  στα ιατρικά ζητήματα, δεν πρέπει να παραβλέπεται η ανάγκη τόσο των καρκινοπαθών παιδιών, όσο και των γονέων τους για διαρκή ψυχοκοινωνική στήριξη. Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο ταλαιπωρούνται σε μεγάλο βαθμό με τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται και βιώνουν πολύ στρες, πάνω στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν όλα αυτά που τους συμβαίνουν εξαιτίας της ασθένειάς τους, τόσο σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στην εμφάνισή τους, όσο σε ό,τι σχετίζεται με τη διαφορά της δικής τους καθημερινότητας από αυτής των άλλων παιδιών. Οι γονείς από την άλλη, που αγωνιούν για την υγεία των παιδιών τους, που ανησυχούν για το πως θα τα αντιμετωπίσουν και πονούν βλέποντάς τα να ταλαιπωρούνται, χρειάζονται δύναμη προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κατάστασης. Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, εξειδικευμένοι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί πρέπει να επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους και να προσφέρουν τη βοήθειά τους στα καρκινοπαθή παιδιά και τους γονείς τους. 

Τα παιδιά με καρκίνο χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας. Συνεπώς, η διαρκής ενημέρωση και συνεργασία όλων, ιατρών και μη, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου οι μικροί αυτοί μαχητές να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση της υγείας τους και να λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται. 

Πηγές: moh.gov.gr  floga.org.gr