Διαδίκτυο, Παιδιά

12 Δεκεμβρίου | Διεθνής ημέρα παιδικής τηλεόρασης

H 12η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Παιδικής Τηλεόρασης. Στο άκουσμα αυτού, πιθανώς κάποιος θα αναρωτιόταν: γιατί να υπάρχει μία τέτοια διεθνής ημέρα, εφόσον γονείς, εκπαιδευτικοί, κι επιστήμονες ανά τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ισχυριζόμενοι ότι η τηλεόραση είναι επιβλαβής για τα παιδιά; 

Πράγματι, μία από τις πιο συνηθισμένες απορίες των γονέων είναι το αν πρέπει να επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν τηλεόραση. Μία διαχρονική απορία, που σήμερα είναι πιο έντονη από ποτέ, καθώς, εκτός από την τηλεόραση αυτή καθαυτή, υπάρχουν κι οι διαδικτυακές πλατφόρμες, τις οποίες τα παιδιά χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, ίσως πολύ περισσότερο από την ίδια την τηλεόραση. 

Συχνά, οι γονείς διερωτώνται: ποιες είναι οι συνέπειες της τηλεόρασης στον ψυχισμό του παιδιού; Είναι μόνο αρνητικές ή υπάρχει κι η θετική πλευρά; Όπως σε όλα τα πράγματα, φυσικά και υπάρχει θετική πλευρά, η οποία γίνεται περισσότερο έκδηλη όταν τα παιδιά εκτίθενται στα σωστά προγράμματα και λαμβάνουν τα κατάλληλα ερεθίσματα από την τηλεόραση. Για παράδειγμα, οι συνέπειες της τηλεόρασης στο παιδί είναι πολύ διαφορετικές όταν παρακολουθεί ένα πρόγραμμα με επιμορφωτικό χαρακτήρα, όπως ένα ντοκιμαντέρ, σε σχέση με όταν παρακολουθεί μία ταινία με βίαιο περιεχόμενο. Ενώ στην πρώτη περίπτωση πιθανότατα θα αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις που δεν κατείχε πρωτύτερα, στη δεύτερη, ειδικότερα εάν πρόκειται για παιδί πολύ μικρής ηλικίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να τρομοκρατηθεί εξαιτίας κάποιας συγκεκριμένης σκηνής.

Ευτυχώς, η τεχνολογία, παρόλο που εκθέτει τα παιδιά σε έναν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών και κατ επέκταση τηλεοπτικών προγραμμάτων, που συχνά, δεν ανταποκρίνονται στην ηλικία και το γνωστικό επίπεδό τους, δίνει περισσότερες δυνατότητες επιλογής στα παιδιά. Διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Netflix, ή το Youtube Kids, δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να επιλέξουν από μία πραγματικά ευρεία ποικιλία προγραμμάτων, αμιγώς παιδικών ή και όχι. Ακριβώς αυτή η επιλογή, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να γίνεται σε συνεργασία με τον γονέα, ο οποίος είναι σε θέση να αντιληφθεί τι θα λειτουργήσει θετικά για το παιδί και τι όχι, μπορεί να οδηγήσει στη θέαση προγραμμάτων που θα έχουν πραγματικά οφέλη για τα παιδιά. 

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές σειρές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο Netflix, οι οποίες μπορούν να έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στα παιδιά. 

  • Julie and the Phantoms 

Πρόκειται για ένα μιούζικαλ που αφορά κυρίως στους προεφήβους 10 έως 14 ετών. Η ιστορία ακολουθεί τη Τζούλι που έχασε  το πάθος της για τη μουσική, όταν πέθανε η μητέρα της. Όταν, όμως, συναντά τρία αγόρια-φαντάσματα, που την ενθαρρύνουν, συνθέτουν όλοι μαζί μια πολύ όμορφη μπάντα. Η σειρά πραγματεύεται θέματα όπως η απώλεια, η φιλία, τα όνειρα και τόσο οι άνδρες όσο και η γυναίκα πρωταγωνίστρια αποτελούν πολύ θετικά πρότυπα για τα νέα παιδιά. 

  • Anne with an E 

Η συγκεκριμένη σειρά εποχής ακολουθεί την ιστορία της 13χρονης Anne, μιας ορφανής κοπέλας που έχει υποστεί κακοποιητικές καταστάσεις στα ορφανοτροφεία όπου έμενε κι αναζητεί την αγάπη και την αποδοχή. Πραγματεύεται θέματα ψυχικής υγείας, όπως η ψυχική ανθεκτικότητα, ενώ έχει έντονο anti-bullying χαρακτήρα. 

  • Ashley Garcia: Genius in Love 

Η κωμωδία αυτή έρχεται να αποδείξει ότι καμία δουλειά δεν είναι καθαρά γυναικεία, ή ανδρική, ότι δεν είναι μόνο οι άνδρες καλοί στις θετικές επιστήμες, κι ότι οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα στην εργασία και διαθέτουν όλα τα εργαλεία για να γίνουν διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Η σειρά ακολουθεί την Ashley Garcia, ένα χαρισματικό παιδί, το μοναδικό 15χρονο κορίτσι στον κόσμο που είναι επιστήμονας πυραύλων και μηχανικός ρομποτικής, η οποία μετακομίζει στο σπίτι του θείου της στην Αμερική για να δουλέψει στη NASA. Μία πολύ όμορφη σειρά που μπορεί να εμπνεύσει όποιο παιδί την παρακολουθεί να κυνηγήσει τα όνειρά του, όποια κι αν είναι αυτά. 

  • Our Planet – Ο πλανήτης μας

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι κατάλληλο για παιδιά 5 ετών και άνω και παρουσιάζει την ομορφιά του πλανήτη μας, εξηγώντας παράλληλα, με εύληπτο για τα παιδιά τρόπο, πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Μέσα από το ντοκιμαντέρ τα παιδιά μπορούν να εκτιμήσουν περισσότερο τον πλανήτη μας καθώς και να εκπαιδευτούν στην περιβαλλοντική ευσυνειδησία. 

  • Alexa & Katie

Η ιστορία ακολουθεί την Αλέξα, ένα κορίτσι που πολεμάει τον καρκίνο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να προσαρμοστεί στο λύκειο με τη βοήθεια της φίλης της Κέιτι. Παρόλο που η υπόθεση είναι στενάχωρη, η ίδια η σειρά δεν είναι ούτε στενάχωρη ούτε τρομακτική, αλλά εστιάζει στη δύναμη της φιλίας και στην ελπίδα που πεθαίνει πάντα τελευταία. 

Πηγή: commonsensemedia.org