Κοινωνία

11 Φεβρουαρίου | Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στην Επιστήμη

Γράφει η Αικατερίνη Άσλεη, φοιτήτρια Ψυχολογίας

Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, με τις γυναίκες να έχουν πλέον αναλάβει περισσότερους ρόλους ακαδημαϊκά και επαγγελματικά. Έχει έρθει ο καιρός περισσότερο από ποτέ να καταρριφθούν τα στερεότυπα και οι έμφυλες διακρίσεις. Οι γυναίκες έχουν θέση και μπορούν να διαπρέψουν στα Μαθηματικά, την Μηχανική, τις Επιστήμες Υγείας, την Φιλοσοφία, και γενικά την Επιστήμη.

Με βάση τα στοιχεία που έρχονται στο φως από διεθνείς μελέτες αυτή τη στιγμή λιγότερο από το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Ποσοστό που εγείρει ερωτήματα αν σκεφτεί κανείς και τα ευρήματα από την έρευνα της Unesco. Σύμφωνα με την οποία, οι γυναίκες δεν επιλέγουν ακαδημαϊκά, σχολές που ανήκουν στο φάσμα των θετικών επιστημών, τομέας που κατεξοχήν έχει συνδεθεί με το ανδρικό φύλο. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από το 10% των γυναικών απασχολείται σε αυτό τον κλάδο.

Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων και η επιστήμη είναι δύο θέματα ζωτικής σημασίας τα οποία έχουν ενταχθεί και στην επίσημη ατζέντα για την Βιώσιμη Ανάπτυξη μέχρι το 2030. Τα τελευταία χρόνια η Διεθνής Κοινότητα φαίνεται αποφασισμένη να καταρρίψει τα στερεότυπα που μπλοκάρουν τις γυναίκες από την επιστήμη λαμβάνοντας πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι μακροχρόνιες προκαταλήψεις, ωστόσο, αφήνουν τις γυναίκες εκτός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ευρήματα από έρευνες που αναφέρουν ότι λιγότερο από το 10% των χαρακτήρων που προβάλλονται στην οθόνη είναι γυναίκες επιστήμονες απασχολούμενες στον κλάδο των φυσικών επιστημών. Φαίνεται, λοιπόν ότι η βιομηχανία και κατ’ επέκταση η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να αφήσει πίσω της τις προκαταλήψεις του παρελθόντος.

Στον αντίποδα, υπάρχουν παραδείγματα θαρραλέων γυναικών που με τις γνώσεις τους έγιναν πρωτοπόροι και άλλαξαν τα δεδομένα και τον κόσμο. Το παράδειγμα της Κάθριν Τζόνσον, Αφροαμερικανίδας  Μαθηματικού και Φυσικού, η οποία με τους υπολογισμούς της σχετικά με τους μηχανισμούς τροχιάς της NASA, οδήγησε το πρώτο επανδρωμένο διαστημόπλοιο στο διάστημα, και αποτέλεσε την αρχή όλων των υπολοίπων. Οι υπολογισμοί της ήταν αυτοί που οδήγησαν και το Apollo 11 στη Σελήνη. Σύμφωνα με την NASA η Τζόνσον ήταν ο ανθρώπινος υπολογιστής σε μία εποχή που οι σύγχρονες υπολογιστές δεν είχαν ακόμα εφευρεθεί. Τιμήθηκε το 2015 με το “Βραβείο Ελευθερίας” από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. 

Σπουδαία γυναίκα που ξεχώρισε με τις γνώσεις της ήταν και η Αυστριακή Φυσικός Lise Meitner, η οποία μαζί με τους Otto Hahn και Fritz Strassmann, ανακάλυψαν το φαινόμενο της πυρηνικής σχάσης. Οι τρεις τους απέδειξαν πως ο πυρήνας του ουρανίου είναι δυνατόν να διασπαστεί εάν “βομβαρδιστεί” από νετρόνια. Παρότι η συμβολή της ήταν τεράστια και αξιοσημείωτη, οι προκαταλήψεις της εποχής υποτίμησαν την δουλειά της. Ο συνεργάτης της Otto Hahn, για αυτή την ανακάλυψη, έλαβε το Βραβείο Νόμπελ το 1944, με την Meitner η οποία ήταν η βασική συνεργάτιδα του να παραγκωνίζεται τελείως.

Με μία πικρία μας αφήνει και το παράδειγμα της Βορειοϊρλανδής Αστροφυσικού Jocelyn Bell-Burnell, η οποία ήταν  αυτή που ανακάλυψε το πρώτο Πάλσαρ στα ραδιοκύματα, στα πλαίσια του μεταπτυχιακού της το 1967. Για την δική της ανακάλυψη, ο επιβλέπων καθηγητής της Άντονυ Χιούις και ο συνεργάτης του Μάρτιν Ραύλ βραβεύτηκαν από κοινού με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

Παραδείγματα όπως αυτών των γυναικών φέρνουν το φως σε μία εποχή που οι γυναίκες παλεύουν με το σκοτάδι. Παρά την πικρία που νιώθει κανείς για γυναίκες όπως η Μπέρνελ και η Μέιτνερ, κανείς δεν μπορεί σήμερα να υποτιμήσει το έργο τους. Για αυτές τις γυναίκες και για όλες όσες σήμερα δουλεύουν ακατάπαυστα σε ένα κλάδο που τις πολεμά, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την απόφαση A/RES/70/212 που εγκαθιδρύει την 11η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών στην Επιστήμη.

Στόχος μας τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών στις επιστήμες, όπως και η περαιτέρω ισότητα των φύλων και ο τερματισμός της χειραφέτησης γυναικών και κοριτσιών σήμερα.

Ελπίζουμε και θα παλέψουμε για ένα καλύτερο μέλλον!

Πηγές: www.lifo.gr

 www.iefimerida.gr