Social Media, Διαδίκτυο

Το TikTok και το βίντεο αυτοκτονίας που προσπαθεί να αποσύρει

Το  TikTok εργάζεται για να αποσύρει από την πλατφόρμα του, ένα βίντεο που δείχνει έναν άνδρα να αυτοπυροβολείται.

Ο άντρας αρχικά μετέδιδε live  την αυτοκτονία του στο Facebook, αλλά αποσπάσματα του βίντεο έχουν μοιραστεί τις τελευταίες ημέρες σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένου του TikTok.

Η ζωντανή ροή βίας και αυτοκτονίας στο Facebook, το Instagram και άλλες πλατφόρμες συμβαίνει εδώ και χρόνια, αλλά με τα συστήματα προτάσεων περιεχομένου της TikTok, υπάρχει πιθανότητα το τρομακτικό περιεχόμενο να εξαπλωθεί γρήγορα και σε μια ευρύτερη ομάδα χρηστών. Ενώ το Facebook και το Instagram υπογραμμίζουν περιεχόμενο από φίλους ή λογαριασμούς που παρακολουθείτε, το εξαιρετικά δημοφιλές “For You Page” του TikTok «σερβίρει» περιεχόμενο που πιστεύει ότι θα απολαύσετε, ανεξάρτητα από το αν ακολουθείτε τον λογαριασμό ή όχι. Το μεγάλο κοινό των νέων του TikTok σημαίνει επίσης ότι θα μπορούσε να συνιστάται τρομερό και βίαιο περιεχόμενο σε παιδιά και εφήβους.

“Τα συστήματά μας εντοπίζουν και επισημαίνουν αυτόματα αυτά τα κλιπ για παραβίαση των πολιτικών μας κατά περιεχομένου που εμφανίζει, επαινεί, δοξάζει ή προωθεί αυτοκτονία”, δήλωσε εκπρόσωπος της TikTok στο CNN Business. “Απαγορεύουμε λογαριασμούς που προσπαθούν επανειλημμένα να ανεβάζουν κλιπ.”

Ορισμένοι χρήστες του TikTok άρχισαν να προειδοποιούν άλλους να απομακρυνθούν από το βίντεο αν το συναντήσουν, σημειώνοντας ότι είχε έναν γενειοφόρο άνδρα που κάθεται σε ένα γραφείο.

Το TikTok απαιτεί από τους χρήστες να είναι 13 ετών για να εγγραφούν στην εφαρμογή. Ωστόσο, όπως και με άλλα κοινωνικά δίκτυα, η ακρίβεια των γενεθλίων δεν επιβάλλεται. Το TikTok προσφέρει επίσης μια περιορισμένη έκδοση της εφαρμογής του για άτομα κάτω των 13 ετών με πρόσθετους ελέγχους ασφάλειας και απορρήτου.

Η TikTok έχει λάβει μέτρα για να κάνει πιο δύσκολη την αναζήτηση περιεχομένου που σχετίζεται με αυτοτραυματισμό. Κατά την αναζήτηση για “βίντεο αυτοκτονίας” ή παρόμοιους όρους στην πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο μικρής μορφής, τα αποτελέσματα αποκλείονται και η εφαρμογή εξυπηρετεί τον αριθμό της Εθνικής Γραμμής Πρόληψης αυτοκτονιών, καθώς και συμβουλές και άλλους πόρους υποστήριξης.

Το Facebook (FB) είπε επίσης ότι καταργεί τυχόν επαναφορτώσεις του βίντεο. “Καταργήσαμε το αρχικό βίντεο από το Facebook τον περασμένο μήνα την ημέρα που μεταδόθηκε σε ροή και χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία αυτοματισμού για να αφαιρέσουμε αντίγραφα και μεταφορτώσεις από τότε”, δήλωσε ο Drew Pusateri, εκπρόσωπος του Facebook στο CNN Business, προσθέτοντας ότι οι “σκέψεις του παραμένουν” με το οικογένεια και φίλοι του θύματος.

 Μετάφραση- Απόδοση: Χριστιάνα Ευσταθίου