Social Media, Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Το Instagram και τα σοβαρά ζητήματα παρενόχλησης

Ο Brandon Farbstein συμμετείχε για πρώτη φορά στο Instagram το 2014, ήταν 14, και αντιμετώπιζε ένα σπάνιο πρόβλημα υγείας. Πολύ σύντομα, ωστόσο, έκαναν την εμφάνισή τους τα μηνύματα μίσους : απειλές, σχόλια σχετικά με την εμφάνισή του, και πολλά άλλα. “Ήταν αρκετά δύσκολο να κρατήσω την ψυχραιμία μου”, είπε ο Farbstein. Αφού άρχισαν να ανεβάζουν φωτογραφίες του στους διάδρομους του γυμνασίου του, άρχισε να φοβάται πολύ για την ασφάλειά του και αναγκάστηκε να φύγει.

Δεν είναι ο μόνος. Για μερικούς είναι ακόμα χειρότερα. Σε έρευνες, 22 χρήστες περιέγραψαν επώδυνες, παρατεταμένες, μερικές φορές τρομακτικές εμπειρίες σχετικά με την κατάχρηση της του Instagram. Ακόμη κι αν άλλες σημαντικές κοινωνικές πλατφόρμες, όπως το Twitter , το Facebook , το Reddit και το YouTube , έχουν αναφερθεί συχνά για παρενόχληση, το Instagram έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό αλώβητο. Συχνά αναφέρεται ως ένα καλό παράδειγμα για τον κοινωνικό ιστό.

“Στόχος μας είναι να είμαστε η ασφαλέστερη πλατφόρμα στο διαδίκτυο”, δήλωσε η κ. Karina Newton, επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής του Instagram, τον Σεπτέμβριο. Θέλουμε οι άνθρωποι να έρθουν στο Instagram και να έχουν μια θετική εμπειρία – να κάνουν φίλους, να βρουν ενδιαφέροντα και να κάνουν όλα όσα κάνουν το Instagram τόσο ωραίο»

Ωστόσο, σε συνεντεύξεις, τρεις πρώην υπάλληλοι του Instagram είπαν ότι δεν πιστεύουν ότι η επιχείρηση έχει κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους χρήστες από τη μαζική παρενόχληση.

Βέβαια υπάρχουν αρκετοί  παράγοντες που συντελούν σε αυτό το φαινόμενο. Πρώτα απ ‘όλα, είναι τεράστιο: Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα κάθε μήνα. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από το, Twitter, για παράδειγμα, το οποίο έχει 335 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες.

Η πλατφόρμα έχει επίσης μια ισχυρή μηχανή αναζήτησης: Στο Instagram, είναι πανεύκολο να ψάξετε με hashtag ή τοποθεσία και να κρατήσετε προφίλ χιλιάδων ανθρώπων και δημόσιων εικόνων. Αυτό βοηθάει πολύ στο να κάνουν τη δουλειά τους τα αρπακτικά του διαδικτύου.

Το Instagram επιτρέπει το εύκολο άνοιγμα ατελείωτων ανώνυμων λογαριασμών: Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μπορείτε να ξεκινήσετε την ανάρτηση μέσα σε λίγα λεπτά. Οι καταχραστές εκμεταλλεύονται αυτή τη λειτουργία για να δημιουργήσουν στρατούς ψεύτικων λογαριασμών για να επιτεθούν στους ανθρώπους. Μπορείτε να κρύψετε σχόλια από άτομα που δεν ακολουθείτε, αλλά δεν μπορείτε να τα αποκρύψετε από άτομα που δεν έχουν επιβεβαιώσει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.

Τέλος, πολλοί έχουν αρχίσει να αφήνουν το Instagram εντελώς, ή έχουν κάνει τους λογαριασμούς τους ιδιωτικούς. Ο Farbstein, 19 ετών πλέον, εξακολουθεί να το έχει δημόσιο. “Για μένα είναι πραγματικά σημαντικό να διαδώσω το μήνυμα της ενδυνάμωσης και αυθεντικότητας με το κοινό”, είπε. “Ειδικά σε εκείνους που πραγματικά πρέπει να το ακούσουν.”

Και αντί να διαγράφει τα αρνητικά σχόλια, έχει μια νέα στρατηγική: τα αφήνει. “Θέλω οι άνθρωποι να δουν την ασχήμια που υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο”, είπε. “Είναι τόσο εύκολο να πεις έναν κακό λόγο για κάποιον στις μέρες μας”.

Με πληροφορίες από The Atlantic