Social Media, Διαδίκτυο

Το Facebook αντιμετωπίζει προβλήματα ξανά

Το Facebook, το Instagram και το Whatsapp για ακόμα μια φορά υπολειτουργούν. Πριν δύο μήνες τα συγκεκριμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν «πέσει» και δεν λειτουργούσαν καθόλου. Όπως ανακοινώθηκε αργότερα το πρόβλημα οφειλόταν σε μια διαδικασία τεχνικών τεστ τα οποία όμως επιλύθηκαν. Ωστόσο, παραμένει μυστήριο το γιατί κάθε 1 με 2 μήνες τα συγκεκριμένα μέσα αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει βγει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την ομάδα του Facebook. Επιπλέον έχουν σημειωθεί παρόμοια θέματα και μέσα στον προηγούμενο μήνα παρόλα αυτά δεν ήταν τόσο έντονα. Οι χρήστες φαίνεται να έχουν δυσαρεστηθεί αρκετά με την συχνότητα που εμφανίζονται τα blackouts, καθώς επίσης και με τον αργό τρόπο αντιμετώπισής τους. Το σημερινό πρόβλημα έχει εντοπισθεί από τις 8 το πρωί, αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον ξένο και ελληνικό τύπο, οι εφαρμογές αργούν να φορτώσουν τις εικόνες και σε κάποιες περιπτώσεις δεν ανοίγουν καν. Η ιστοσελίδα downdetector, επίσης, έχει live χάρτη που δείχνει παγκοσμίως την έκταση του προβλήματος. Στη συγκεκριμένη σελίδα μόνο έχουν γίνει πάνω από 4.000 αναφορές από χρήστες που αντιμετωπίζουν δυσκολία στην πρόσβασή τους στα μέσα, κυρίως όταν χρησιμοποιούν τις εφαρμογές.

Το πιο πιθανό είναι να δηλώσουν ότι υπήρξε πάλι κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Ωστόσο, ήδη από τις προηγούμενες φορές που έπεσε blackout υπήρξαν αρκετές θεωρίες συνομωσίας. Η μία από αυτές αφορούσε επίθεση hacking, ενώ η άλλη αφορούσε την διαρροή 1,5 εκατομμυρίων email χρηστών από το Facebook, πράγμα που φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους χρήστες τελευταία.

Όπως και να εξελιχθεί, σύντομα θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Μέχρι τότε όμως είναι σημαντικό να τονίσουμε κάποιες βασικές αρχές για την ασφάλειά μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • Βάζουμε όσα λιγότερα στοιχεία μας μπορούμε.
  • Αν κατά την εγγραφή υποψιαστούμε ότι ζητάνε στοιχεία που δεν θα έπρεπε, αρνούμαστε να τα βάλουμε.
  • Φτιάχνουμε μοναδικούς κωδικούς που δεν συνδέονται με προσωπικά στοιχεία, όπως π.χ. όνομα σκύλου.
  • Αναφέρουμε στη τεχνική ομάδα των μέσων και των εφαρμογών ό,τι πρόβλημα αντιμετωπίσουμε.
  • Διαβάζουμε ΠΑΝΤΑ και με ΠΡΟΣΟΧΗ τους όρους πριν δώσουμε τα στοιχεία μας.
  • Κρατάμε τον υπολογιστή μας και το κινητό μας πάντα ενημερωμένο και το τείχος προστασίας επίσης.
  • Σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε επίθεση hacking στον λογαριασμό μας ή σε κάποια συσκευή μας απευθυνόμαστε στους ειδικούς.

Μιλήστε στο CSIi για ό,τι σας απασχολεί και κάνετε καταγγελία στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.