Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Το CSIi προειδοποιεί-Οι αγοραπωλησίες cryptocurrency μπορεί να αποβούν μοιραίες-Πώς θα κάνετε ασφαλείς συναλλαγές

Από την Χαρά Σώτα,

Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια μορφή κρυπτογραφημένων χρημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται μέσω του διαδικτύου. Όπως και στην περίπτωση των bitcoin με τα κρυπτονομίσματα μπορεί κάποιος να κάνει διαδικτυακές αγορές. Σε αντίθεση όμως με κάθε άλλη διαδικτυακή μορφή νομίσματος αυτά θεωρούνται ως τα πιο ασφαλή καθώς το πρωτόκολλο κρυπτογράφησής τους είναι δύσκολο να αντιγραφεί και να χρησιμοποιηθεί ως fake.

Σημαντικό για όσους κάνουν χρήση cryptocurrency είναι το γεγονός ότι δεν ελέγχονται από καμία κρατική αρχή κατά τη διάρκεια των συναλλαγών και η μετατροπή των κρυπτονομισμάτων στο εκάστοτε νόμισμα της κάθε χώρας φορολογείται πιο χαμηλά σε σχέση με άλλων ειδών εισοδήματα. Ο τρόπος να γίνονται αγοραπωλησίες μέσω cryptocurrency είναι πολύ εύκολος και γρήγορος και έχει αρχίσει να αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ως ο περισσότερο προτιμητέος από τους χρήστες του διαδικτύου.

Ωστόσο, όπως και κάθε άλλη διαδικτυακή δραστηριότητα θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Πολλές είναι οι εταιρείες που εγγυούνται πως οι χρήστες τους και οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς και ακόμα κι αν τα συστήματα ασφαλείας τους είναι δύσκολο να «χακαριστούν», τίποτα δεν είναι άτρωτο. Επιπλέον, πέρα από τους εξωτερικούς παράγοντες που αποτελούν κινδύνους για τους χρήστες, πολλές φορές μπορούν να πέσουν θύματα και της ίδιας της εταιρείας ή ενός μέλους της.

Το «ξέπλυμα» χρημάτων μέσα από τέτοιου τύπου επενδυτικές εταιρείες γίνεται πολύ πιο εύκολο όταν κάποιος είναι εκ των έσω και μάλιστα όταν όλα πλέον γίνονται διαδικτυακά. Παρόλα αυτά επειδή όλα αφήνουν ίχνη στο διαδίκτυο καλό είναι να κρατάμε πάντα αποδεικτικά στοιχεία για την οποιαδήποτε δραστηριότητά μας. Όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται κάτι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε για να είμαστε ασφαλείς στις συναλλαγές μας με κρυπτονομίσματα;

  • Οι έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει πως για να υπάρξει επιτυχία στην επένδυση κρυπτονομισμάτων, θα πρέπει ο χρήστης να έχει καταλάβει απολύτως την λειτουργία τους. Πολλοί τείνουν να παραβλέπουν σημαντικά στοιχεία που τους παρουσιάζονται και ακολουθούν τις τάσεις. Αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό, γι’αυτόν το λόγο δεν συστήνεται να επενδύονται υπέρογκα ποσά ή ολόκληρες περιουσίες.
  • Μέχρι στιγμής, μιας και το cryptocurrency είναι ένας ανερχόμενος τομέας της τεχνολογίας, οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμα οριοθετήσει τον τρόπο λειτουργίας του και δεν έχουν θέσει κανονισμούς κατά τους οποίους θα προστατεύεται τόσο η εκάστοτε εταιρεία όσο και οι χρήστες. Άρα σε περίπτωση που ο χρήστης θελήσει να κάνει καταγγελία, η διαδικασία είναι πολύ περισσότερο χρονοβόρα και θα πρέπει να γίνει ειδική έρευνα πάνω σε αυτό.
  • Ο τρόπος που λειτουργεί η διαδικτυακή αγορά μοιάζει αρκετά πλέον με το χρηματιστήριο. Οι αριθμοί αλλάζουν συνέχεια, σχεδόν κάθε ώρα και ακολουθούν την τακτική του να φτάνουν κάποια στιγμή στο πικ τους και μετά να πέφτουν στα επίπεδα που ήταν και την προηγούμενη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά ποντάρει στον φόβο των χρηστών να μη χάσουν τίποτα σημαντικό όταν δεν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο (Fear Of Missing Out) και τους παραπλανεί.
  • Ο κίνδυνος του Hacking είναι ο πλέον γνωστός από τους περισσότερους χρήστες. Τις περισσότερες φορές οφείλεται στην ασφάλεια που παρέχουν οι ίδιες οι εταιρείες είτε γιατί δεν ανανέωσαν το πρόγραμμα ασφαλείας τους είτε γιατί δεν είναι αρκετά ασφαλές εξ αρχής. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επίσκεψή μας σε ιστότοπους, να έχουμε ισχυρό σύστημα ασφαλείας πρώτα εμείς οι ίδιοι και έπειτα να ελέγχουμε την ασφάλεια της ιστοσελίδας και τις εγγυήσεις που δίνονται.

Τι κάνουμε εάν πέσουμε θύμα απάτης cryptocurrency;

  • Συλλέγουμε όσα περισσότερα στοιχεία μπορούμε και κάνουμε καταγγελία στην Αστυνομία.
  • Κάνουμε αναφορά (report) στην ιστοσελίδα και προειδοποιούμε μέσω φόρουμ και social media άλλους χρήστες.
  • Κάνουμε καταγγελία και στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για να διεξαχθεί έρευνα στην εκάστοτε εταιρεία cryptocurrency.
  • Απευθυνόμαστε στο CSI Institute για να μας κατατοπίσουν και να μας στηρίξουν σε όποια διαδικασία έχουμε ανάγκη.

Σε γενικές γραμμές πρέπει πάντα να είμαστε υποψιασμένοι, να συμπεριφερόμαστε με κριτική σκέψη, να ελέγχουμε εξονυχιστικά πριν από κάθε μας κίνηση και να ενημερωνόμαστε καθημερινά.