How to, Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Το CSI Institute προειδοποιεί: Προσοχή στην χρήση της εφαρμογής FaceApp- Tι να κάνετε για να προστατευτείτε

Όπως  πρώτο χθες το CSI Institute προειδοποίησε, το νέο trend του διαδικτύου “FaceApp»”, αποτελεί τεράστια απειλή για τα προσωπικά μας δεδομένα. Παρόλο που η εφαρμογή φαίνεται να μας χαρίζει πολλές στιγμές γέλιου με τους διαδικτυακούς μας φίλους, η επισήμανση των κινδύνων και οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Όπως προαναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, ο κίνδυνος του FaceApp δεν είναι άλλος από την «παραχώρηση» προσωπικών δεδομένων και φωτογραφιών στην εφαρμογή, πράγμα που συμβαίνει άθελά μας, κατά την εγκατάσταση και χρήση της εφαρμογής. Όπως αναφέρεται στην Πολιτική Απορρήτου της εταιρείας, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στην εφαρμογή αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν  και να δημοσιευτούν σε οποιαδήποτε χώρα η εταιρία θα επιλέξει, χωρίς πλέον ο χρήστης να μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό.

Όπως φαίνεται, δυστυχώς το κακό έγινε, με παραπάνω από 150 εκατομμύρια ανθρώπους  να χρησιμοποιούν και παράλληλα να παραχωρούν τα στοιχεία τους στην εταιρία του FaceApp.

Το CSI Institute προτείνει τους παρακάτω τρόπους αντιμετώπισης και σωστής χρήσης τέτοιου είδους εφαρμογών:

  1. Για την πιο γρήγορη αντιμετώπιση, προτείνουμε στους χρήστες να στείλουν αιτήσεις παραπόνων μέσω τις εφαρμογής στην ίδια την εταιρία FaceApp, με σκοπό την διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία: “Settings->Support->Report a bug”, γράφοντας την λέξη “Privacy”, ως θέμα της αίτησης.
  1. Καθώς η χρήση της εφαρμογής μπορεί να γίνει χωρίς την δημιουργία λογαριασμού, είναι σημαντικό οι χρήστες να βεβαιωθούν πως δεν έχουν δημιουργήσει προσωπικό προφίλ, παραχωρώντας στοιχεία όπως το email τους ή την πιστωτική τους κάρτα.
  1. Σε περίπτωση που κάποιος έχει δημιουργήσει προφίλ θα πρέπει να διαγράψει όλες τους τις πληροφορίες (που αναφέρθηκαν προηγουμένως) και να τερματίσουν οποιαδήποτε συνδρομή έχουν ενεργοποιήσει ακόμη και αν πρόκειται για συνδρομή χωρίς χρηματική επιβάρυνση. Ο τρόπος είναι απλός: “Logging in-> Delete personal Information-> Cancel Subscription”
  1. Η διαγραφή της εφαρμογής από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι απαραίτητη, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι να ελέγξουμε τις συσκευές που επικοινωνούν με την χρήση “Cloud”.

Τέλος, μια συμβουλή που προτείνει το CSI Institute για μελλοντική ασφαλή χρήση εφαρμογών είναι να διαβάζουμε πάντα, με ιδιαίτερη προσοχή, τους “ Όρους & Προϋποθέσεις” (“Terms & Conditions”) προτού “Συμφωνήσουμε”  για την λήψη της οποιασδήποτε εφαρμογής.