Μη κατηγοριοποιημένο

Το πρόσωπο στοιχίζει ακριβά

Από την Ελένη Ατσάρου,

Χάρη στις διάφορες εφαρμογές που δημιουργεί το Facebook μπορεί να συγκεντρώσει έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο δεδομένων για τον κάθε χρήστη που έχει κατορθώσει να κερδίσει μέσω του προφίλ που ο καθένας δημιουργεί και μπορεί να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια για να συνομιλήσει με άλλους ανθρώπους είτε τους γνωρίζει, είτε όχι και να δει τις αναρτήσεις που εκείνοι κάνουν από το δικό τους προφίλ. Μια από τις βασικότερες συνήθειες των χρηστών του Facebook είναι η ανάρτηση φωτογραφιών με το πρόσωπο το δικό τους, αλλά και των φίλων τους. Συγκεντρώνοντας όλες αυτές τις φωτογραφίες το Facebook κατόρθωσε να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για τους χρήστες του χρησιμοποιώντας συνδυαστικά την τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπου και κατορθώνοντας με αυτό τον τρόπο να μπορεί να εντοπίσει ένα πρόσωπο ακόμη και μετά από καιρό που θα έχει αλλάξει ελαφρώς, χάρη στα βασικά στοιχεία του προσώπου του που δεν αλλάζουν όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Πολλοί από τους χρήστες του Facebook εξαιτίας της συμπεριφοράς του πάνω σε αυτό το θέμα αποφάσισαν να κινηθούν νομικά εναντίον του καθώς θεώρησαν πως παραβιάστηκαν προσωπικά τους δικαιώματα και δεδομένα. Από την πλευρά της πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρήθηκε πως όντως είχε γίνει η παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων, όμως από την πλευρά της η Facebook καταβάλει τις δικές της προσπάθειες να αποφύγει το πρόστιμο που της έχει ορίσει η Δικαιοσύνη καθώς αυτό φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια δολλάρια. Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο καθώς μπορεί να πλήξει σημαντικά την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και το οποίο μπορεί να διαθέσει προς όφελός της με διάφορους άλλους τρόπους. Ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα που έχει η υπεράσπιση των πολιτών είναι πως ενώ μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα και χαρακτηριστικά στην καθημερινότητα των χρηστών του Facebook το πρόσωπό τους δεν αλλάζει με αποτέλεσμα εκείνοι να παραμένουν ευάλωτοι και τα δικαιώματά τους να συνεχίσουν να παραβιάζονται.

Αν και πρόκειται για ένα αρκετά εύστοχο επιχείρημα θα πρέπει να τονιστεί πως οι ίδιοι επιλέγουμε αν θα χρησιμοποιήσουμε το Facebook και τον τρόπο που θα το κάνουμε αυτό. Έτσι ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την ευθύνη των προσωπικών μας δεδομένων το έχουμε οι ίδιοι κι ακριβώς επειδή το πρόσωπό μας και κάποια προσωπικά μας στοιχεία δεν μπορούν να αλλάξουν θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο. Έτσι το πρόσωπό μας αποτελεί το πιο σημαντικό για εμάς χαρακτηριστικό που αφενός δεν μπορεί να αλλάξει, αφετέρου μπορεί να κοστίσει ακριβά σε όποιον το χρησιμοποιήσει για προσωπικό του όφελος οποιαδήποτε στιγμή ή με οποιονδήποτε τρόπο. Ειδικά αν αυτό γίνει εν αγνοία μας.

 

Με πληροφορίες από The Guardian