Social Media, Διαδίκτυο

Το πρόβλημα με την πολιτική του Instagram να μειώσει το σεξουαλικό περιεχόμενο

Το Instagram ασχολήθηκε με μια νέα πολιτική, η οποία επικεντρώθηκε στη μείωση διάδοσης ακατάλληλων μηνυμάτων και δημοσιεύσεων, δυσκολεύοντας έτσι τους χρήστες να βρίσκουν σεξουαλικό, γραφικό ή βίαιο περιεχόμενο.

Επειδή αυτή η πολιτική είναι πολύ γενική, πολλοί είναι οι χρήστες που δηλώνουν δυσαρεστημένοι γιατί φοβούνται μη χάσουν κάποιες δημοσιεύσεις τους, ακόμα και ολόκληρα τα προφίλ τους.

Θα λειτουργεί μάλιστα με έναν αλγόριθμο, ο οποίος θα ξεχωρίζει το ακατάλληλο περιεχόμενο. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις ότι αυτός ο αλγόριθμος του Instagram διαμορφώνεται από κάποιες προκαταλήψεις – πολύ περισσότερες για τις γυναίκες από ό, τι για τους άνδρες. Έτσι, λήφθηκαν δείγματα φωτογραφιών, συμπεριλαμβανομένων δύο εικόνων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως σεξουαλικά υποδηλωτικές. Η μία απεικόνιζε έναν πλήρως ντυμένο, χωρίς κεφάλι άνθρωπο να πιάνει τον καβάλο του και η άλλη, μια γυναίκα σε εσώρουχα καθισμένη σε ένα κρεβάτι. Οι απόψεις ήταν πολλές και διαφορετικές, σε κάποιους φάνηκε ότι οι άνδρας υποδηλώνει κάποιο σεξουαλικό υπονοούμενο λόγω της πράξης του, ενώ η γυναίκα προκαλεί χωρίς να κάνει κάτι.

Βέβαια, αυτή η γραμμή είναι πολύ λεπτή, αφού πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το σώμα τους για να στείλουν κάποια μηνύματα. Για παράδειγμα, η  Laura Delarato, ακτιβίστρια που ασχολείται με την εικόνα του σώματος, προσφέρει ένα χώρο για να εξερευνήσουν οι άνθρωποι τα συναισθήματά τους σχετικά με το σώμα τους, και χρησιμοποιεί το Instagram για να προκαλέσει έμπνευση στους χιλιάδες οπαδούς της. Έχει διαπιστώσει ότι, ως γυναίκα με περισσότερα κιλά, έχει δεχθεί αρκετή λογοκρισία από άνδρες, ειδικά από πιο αδύνατους απ’ αυτή.   Οι άνδρες θεωρούνε ότι είναι εντάξει να δείξουν το σώμα τους ημίγυμνο, ενώ οι γυναίκες πρέπει να κρύβουν τις θηλές αι άλλα σημεία του σώματός τους.

Οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων όπως το Instagram ξεκίνησαν με την υπόσχεση να δώσουν μια πλατφόρμα σε όλους ανεξαιρέτως, επιτρέποντας τους να εκφραστούν. Και όμως, με τη νέα πολιτική περιεχομένου, το Instagram φαίνεται να απομακρύνει τις προθέσεις των χρηστών του, υποβάλλοντας έναν ενιαίο, μεροληπτικό  και γενικό ορισμό του “σεξουαλικού περιεχομένου.” Είναι μια στρατηγική που αποθαρρύνει τους χρήστες και την ικανότητα τους να στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Τέλος, είναι πιθανό να προκαλέσει τη μεγάλο κακό σε μερικούς από τους ήδη περιθωριοποιημένους χρήστες της πλατφόρμας.

Με πληροφορίες από One Zero