Μη κατηγοριοποιημένο

Το κόστος του καινούριου

Aπό την Ελένη Ατσάρου,

Ένα καινούριο κινητό μπορεί να χρησιμεύσει με πολλούς τρόπους, αναλόγως και τη νοοτροπία του καθενός. Μπορεί να αξιοποιηθεί λόγω των καινούριων εφαρμογών που έχει και ίσως χρησιμεύσουν κάποια στιγμή στο χρήστη, μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει ο κάτοχός του το κύρος που επιθυμεί μέσα στην κοινωνία επειδή έχει μπορέσει να αποκτήσει το πιο καινούριο κινητό τηλέφωνο που κυκλοφορεί στην αγορά. Πολλές φορές όμως το κινητό που αποκτούμε δεν το γνωρίζουμε κι απλώς το επιδεικνύουμε στους γύρω μας ως το καινούριο μας απόκτημα.

Φιλότιμες προσπάθειες από την πλευρά της εταιρείας που σχεδίασε το κινητό για να δημιουργήσει καινούριες εφαρμογές που θα το κάνουν πιο δελεαστικό, όμως από την πλευρά της πλειοψηφίας των καταναλωτών δυστυχώς αυτό που μετράει είναι πως πρόκειται για ένα επώνυμο προϊόν γύρω από το οποίο έχουν γίνει πολλές διαφημίσεις και το οποίο ενώ το επιθυμούν πολλοί, λίγοι έχουν κατορθώσει να το αποκτήσουν ή θα κατορθώσουν να το αποκτήσουν. Το κύρος που προσφέρει ένα κινητό τηλέφωνο, όπως και καθετί καινούριο έρχεται με ένα κόστος που σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται γνωστό επειδή δεν αφορά εμάς τους ίδιους προσωπικά. Είναι το κόστος κάποιου άλλου.

Πολλά από τα τεχνολογικά κατασκευάσματα είναι γνωστό πως παράγονται στις ανατολικές χώρες σε συνθήκες εργασίας κάθε άλλο παρά ιδανικές. Μια από τις πιο γνωστές εταιρείες που ασχολείται με την παραγωγή τους είναι η εταιρεία Foxconn. Μια επιχείρηση που δέχεται τεράστιο όγκο παραγγελιών από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για παραγωγή κινητών τηλεφώνων, tablet και διαφόρων άλλων προϊόντων τέτοιου είδους. Εξαιτίας του μεγάλου όγκου των παραγγελιών η εταιρεία κατά καιρούς έχει ανάγκες σε προσωπικό, τις οποίες αδυνατεί να καλύψει. Μια από τις πιο καινούριες λύσεις που άρχισε να εφαρμόζει είναι η πρόσληψη μαθητών ηλικίας από 16 ετών και πάνω προκειμένου να απασχοληθούν ως προσωπικό.

Ως ιδέα είναι καλή από την άποψη πως πρόκειται για μια νόμιμη λύση, οι μαθητές αυτοί αποκτούν εμπειρία πάνω στην κατασκευή των συγκεκριμένων προϊόντων, έχουν μια προϋπηρεσία την οποία στο μέλλον μπορούν να εκμεταλλευτούν για να βρουν εργασία και την ίδια στιγμή πληρώνονται για την εργασία τους. Παραδεισένια εικόνα θα μπορούσε να πει κάποιος και να το εννοεί, όμως μόνο επειδή αυτή είναι στο εξώφυλλο. Ουσιαστικά αυτά τα παιδιά εργάζονται πάνω από το συνηθισμένο και νόμιμο οκτάωρο, λαμβάνουν πολύ χαμηλές αμοιβές και το σημαντικότερο, αν δεν συμφωνούν με τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν και επιθυμούν να αποχωρίσουν τότε δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά που επιβεβαιώνουν τις γνώσεις τους και την έμπρακτη απασχόλησή τους.

Ακόμη κι αν οι μαθητές δεν συμφωνούν με τις συνθήκες εργασίας που εφαρμόζει η εταιρεία Foxconn δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να στραφούν στους καθηγητές τους καθώς ακόμη κι εκείνοι προσπαθούν να τους πείσουν πως αυτού του είδους οι συνθήκες εργασίας είναι χρήσιμες για εκείνους και στο μέλλον θα μπορέσουν να εργαστούν καλύτερα επειδή θα έχουν συνηθίσει σε δύσκολες εργασιακές συνθήκες. Ακόμη κι αν οι δάσκαλοι αυτών των μαθητών δεν συμφωνούν με τις συνθήκες εργασίας που εφαρμόζονται ο λόγος για τον οποίο δεν εναντιώνονται είναι πως η επιχείρηση Foxconn προσφέρει κάποια χρήματα στα σχολεία των οποίων τους μαθητές απασχολεί στις εργοστασιακές της εγκαταστάσεις.

Τα κεφάλαια αυτά δεν είναι μεν υψηλά, αλλά από το να μην λαμβάνουν τα σχολεία τίποτα είναι μια σημαντική βοήθεια για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τα σχολεία. Ωστόσο το τίμημα δεν το πληρώνουν ούτε οι καθηγητές, ούτε τα στελέχη της εταιρείας, αλλά τα παιδιά που απασχολούνται στην Foxconn με υπερβολικής διάρκειας ωράρια και πενιχρές απολαβές. Για το λόγο αυτό ίσως προτού αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα καινούριο κινητό απλώς και μόνο επειδή το προηγούμενο πάλιωσε είναι καλύτερα να σκεφτούμε πως τελικά το τίμημα το πληρώνει κάποιος άλλος που αναγκάζεται να εργαστεί υπερωρίες υπό δύσκολες εργασιακές συνθήκες με τις οποίες μπορεί και να μη συμφωνεί.

 

Με πληροφορίες από The Guardian