Ανθρώπινες Σχέσεις, Οικογένεια, Ψυχική υγεία

Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία για οικογενειακή «συνοχή»

Aπό την Αλίκη Τσίκα,

Λίγες μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης, μακριά από έννοιες της καθημερινότητας και αγχωτικά προγράμματα, είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να συσφιχθούν και οι οικογενειακοί δεσμοί, που καθημερινά βάλλονται από τις αλλεπάλληλες υποχρεώσεις.

Είτε πρόκειται για παιχνίδια στην άμμο, μια εκδρομή, μια όμορφη συζήτηση επ´ ευκαιρίας ενός οικογενειακού γεύματος, σίγουρα ο οικογενειακός χρόνος το καλοκαίρι, μπορεί να γίνει πιο ποιοτικός και σαφώς να παραταθεί λόγω και της ύπαρξης χρόνου.

Είναι πραγματικά πολύ κρίμα να βλέπει κανείς οικογένειες να μην ανταλλάσσουν ούτε μια κουβέντα μεταξύ τους επειδή είναι απασχολημένοι «καταβροχθίζοντας» οθόνες κινητών, τάμπλετς ή υπολογιστών. Δυστυχώς όμως είναι μια πολύ συνηθισμένη εικόνα αυτή. Ειδικά σε παραλίες ή εστιατόρια, όπου οι γονείς κάθονται σε ξαπλώστρες και καρέκλες απορροφημένοι στην οθόνη και τα παιδιά είτε ασχολούνται με τον ίδιο τρόπο είτε αφήνονται μόνα τους να παίξουν.

Δεν υπάρχει πιο όμορφο και δημιουργικό πράγμα για μια οικογένεια από το να μοιράζεται στιγμές ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού. Με αυτόν τον τρόπο και τα παιδιά απασχολούνται με έναν τρόπο που αρμόζει στην ηλικία τους και προάγει πολλές αρετές και φυσικά και οι γονείς μπορούν να βρουν μια ευκαιρία να ξεσκάσουν και να ξανανιώσουν και για λίγο παιδιά! Γιατί όχι άλλωστε; Ποιος δεν απολαμβάνει πραγματικά τα παιχνίδια στην άμμο σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται;

Πέρα από όλα τα παραπάνω να μην ξεχνάμε όμως ότι οι διακοπές μας, είναι μια ευκαιρία για να περάσουμε όμορφα, να διασκεδάσουμε και να συλλέξουμε όμορφες στιγμές. Δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρεί κανείς οικογένειες να τσακώνονται ή να λογομαχούν για ασήμαντους λόγους, σπαταλώντας πραγματικά στιγμές χαλάρωσης σε άσκοπους διαπληκτισμούς και σαφώς προκαλώντας αμηχανία στα παιδιά.

Ακόμα και αν υπάρχει ένταση ή σοβαροί λόγοι που προκαλούν εκνευρισμό, καλό θα ήταν να βάλουμε λίγο στην άκρη όλα αυτά και να αφήσουμε τα προβλήματα για όταν θα επιστρέψουμε στη βάση μας, επιτρέποντας στην οικογένεια να έρθει πιο κοντά και όχι να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από όσο δυστυχώς επιτάσσει η ήδη βεβαρημένη καθημερινότητα όλων.