Γονείς, Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο, Οικογένεια, Ψυχική υγεία

Τι πρέπει να κάνω όταν άλλοι άνθρωποι δημοσιεύουν φωτογραφίες του παιδιού μου στο διαδίκτυο χωρίς να με ρωτήσουν πρώτα;

Η κοινή χρήση φωτογραφιών έχει γίνει μια συνήθεια, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται δύο φορές πριν δημοσιεύσουν φωτογραφίες των παιδιών τους – ακόμα και των δικών τους- σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Αν όμως η φωτογραφία δεν παραβιάζει τους όρους του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να κατεβάσετε τη φωτογραφία. Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να καλέσετε ή να στείλετε μήνυμα στο Facebook και να ζητήσετε τη διαγραφή της φωτογραφίας.

Κάθε οικογένεια έχει διαφορετικούς κανόνες σχετικά με την ανάρτηση των φωτογραφιών των παιδιών της. Δυστυχώς, όταν οι άνθρωποι δεν βρίσκουν κανένα πρόβλημα σχετικά με την ανάρτηση των φωτογραφιών των παιδιών, σημαίνει ότι αποφασίζουν να κάνουν δημόσια την εικόνα του παιδιού σας, πράγμα που μπορεί να είναι απογοητευτικό. Μην νομίζετε ότι όλοι αντιλαμβάνονται τον ίδιο τρόπο με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Απλά να είστε ειλικρινείς με ότι σας κάνει να νιώθετε άβολα. Αν δεν θέλετε οι φωτογραφίες των παιδιών σας να μοιραστούν, εξαρτάται από εσάς το πώς θα ενημερώσετε τους ανθρώπους.

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση χωρίς να απομακρύνετε φίλους, συγγενείς ή ακόμα και εκπαιδευτικούς που δεν βλέπουν τίποτα να πάει στραβά σε αυτή τη μάστιγα της εποχής. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι προσέγγισης των άλλων που δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών σας:

  • Απλά, χωρίς κριτκή, ζητήστε από το άτομο να τη διαγράψει ή να την περικόψει έτσι ώστε το παιδί σας να μην είναι στην εικόνα (εύκολο να το κάνει με τα εργαλεία επεξεργασίας εικόνας σήμερα).
  • Ζητήστε να μην επισημάνει τη φωτογραφία με ονόματα – και σίγουρα όχι τοποθεσία. Αυτό θα περιορίσει την έκθεση.
  • Ρωτήστε εάν το προφίλ είναι ιδιωτικό και όχι δημόσιο, έτσι μόνο οι φίλοι του μπορούν να δουν τις εικόνες τους.
  • Αν θέλετε μόνο ορισμένα άτομα να την δουν, ζητήστε να ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις που περιορίζουν ποιος μπορεί να δει τη φωτογραφία σε μικρό κύκλο.
  • Ζητήστε να χρησιμοποιήσει έναν ιδιωτικό ιστότοπο κοινής χρήσης φωτογραφιών, όπως το Picasa ή το Flickr που απαιτεί σύνδεση.
  • Εάν προβάλλει αντίσταση, εξηγήστε ότι ανησυχείτε για την ασφάλεια του παιδιού σας. Όταν μια φωτογραφία είναι online, ο καθένας μπορεί να τη μοιραστεί.

Με πληροφορίες από Common Sense Media