Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Τι να κάνετε εάν πέσετε θύμα εκδικητικής πορνογραφίας;

Για όσους δεν γνωρίζετε, η εκδικητική πορνογραφία είναι μια μορφή ηλεκτρονικής παρενόχλησης, κατά την οποία οι χρήστες δημοσιεύουν γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο από τους πρώην συντρόφους τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Αυτά εξαπλώνονται γρήγορα σε ολόκληρο τον ιστό μέσω ανώνυμων δικτύων, φόρουμ και ιστότοπων εκδικητικής πορνογραφίας. Έτσι, όταν το όνομα ενός θύματος αναζητείται στο διαδίκτυο, πριν από μια συνέντευξη για δουλειά, μία πώληση ή ακόμα και κάποιο ραντεβού, τα αποτελέσματα αναζήτησης μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στα πάντα, από την επαγγελματική τους σταδιοδρομία μέχρι και την προσωπική τους ζωή.

Πώς να αντιμετωπίσετε την εκδικητική πορνογραφία

 

1. Πρόληψη

Οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουν να ζήσουν σε έναν κόσμο όπου δεν μπορούμε να στείλουμε προσωπικές φωτογραφίες σε κάποιον με το οποίον είμαστε σε σχέση. Ωστόσο, η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι εμείς το κάνουμε. Μάλλον το έχετε ακούσει χίλιες φορές πριν, αλλά θα το επαναλάβουμε: προσέχετε με ποιον μοιράζεστε τις προσωπικές σας πληροφορίες. Ο πολιτισμός γύρω από την τεχνολογία αλλάζει ταχύτατα και είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τις συνέπειες των ηλεκτρονικών μας ενεργειών. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι ακόμη και αν εμπιστεύεστε το άτομο στο οποίο στέλνετε προσωπικές σας φωτογραφίες, δεν θα μπορείτε να ξέρετε ποτέ πώς μπορεί να αλλάξει η σχέση σας αυτή και πώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εικόνα εναντίον σας στο μέλλον.

Υπάρχουν ιδιωτικές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Snapchat και το Cyberdust, που ισχυρίζονται ότι οι φωτογραφίες σας θα εξαφανιστούν μετά την προβολή τους καθώς προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, αλλά ο δέκτης μπορεί πάντα να τραβήξει ένα στιγμιότυπο οθόνης. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η φωτογραφία σας είναι ασφαλής εφόσον πατήσετε το κουμπί αποστολής.

 

2. Να προβείτε σε νομικές ενέργειες

Αν είστε ήδη θύμα πορνογραφικής εκδίκησης, μπορείτε να αναζητήσετε νομικό σύμβουλο . Αν ακολουθήσετε αυτή τη διαδρομή, είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα. Εντοπίστε και παρακολουθήστε κάθε ιστοσελίδα όπου υπάρχουν οι φωτογραφίες σας. Στη συνέχεια, επικοινωνήστε με τους ιστότοπους που έχουν τις εικόνες αυτές και ζητήστε τους να τις αφαιρέσουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου ξέρετε το άτομο που ανέβασε τη φωτογραφία, μπορείτε να λάβετε νομικά μέτρα εναντίον του.

 

3. Νόμοι περί πνευματικών δικαιωμάτων

Το εκτιμώμενο 80% των φωτογραφιών εκδικητικής πορνογραφίας θεωρούνται selfies. , πράγμα που σημαίνει ότι το θέμα και ο φωτογράφος είναι το ίδιο. Έτσι αν είναι η φωτογραφία σας, έχετε τα πνευματικά δικαιώματα. Για αυτό δεν πρέπει να διαγράψετε την αρχική εικόνα που τραβήξατε.

Εάν είναι η φωτογραφία σας, είστε τυχεροί: Η Google δεν επιθυμεί να αναγράφει τα αποτελέσματα με δεδομένα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και έτσι μπορείτε να αφαιρέσετε τον ιστότοπο χρησιμοποιώντας μια κατάργηση DMCA .Ενώ λοιπόν μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει σε ιστοτοπους πορνό, δεν θα εμφανίζεται στα αποτελέσματα Google. Αυτή είναι μια τεράστια νίκη.

 

4. Ζητήστε από την Google να το αφαιρέσει

Σχετικά πρόσφατα  η Google ανακοίνωσε ότι θα βλέπει τα αιτήματα για να απομακρύνει τις δημοσιεύσεις εκδικητικής πορνογραδίας από τα αποτελέσματα αναζήτησης, επισημαίνοντας: «Η φιλοσοφία μας ήταν πάντα ότι η αναζήτηση πρέπει να αντικατοπτρίζει ολόκληρο τον ιστό. Αλλά οι πορνογραφικές φωτογραφίες είναι έντονα προσωπικές και συναισθηματικά καταστρεπτικές και χρησιμεύουν μόνο για την υποβάθμιση των θυμάτων – κυρίως γυναικών. Συνεπώς, θα ανταποκριθούμε στα αιτήματα των χρηστών να καταργήσουν γυμνές ή σεξουαλικές εικόνες από τα αποτελέσματα αναζήτησης Google»”.

 

Σε περίπτωση που εσείς η κάποιος γνωστός σας έχετε πέσει θύμα εκδικητικής πορνογραφίας συμβουλευτείτε την Google και εταιρείες που εξειδικεύονται στον χώρο του Διαδικτύου.

 

Mε πληροφορίες από την αμερικανική έκδοση της HuffPost