Ανθρώπινες Σχέσεις, Ψυχική υγεία

Τι κάνει τους έφηβους ευτυχισμένους: Γιατί ορισμένοι αγωνίζονται με θέματα ψυχικής υγείας;

Aπό την Πόλυ Κεφάλα,

 

Έρευνες όλα αυτά τα χρόνια έχουν δείξει πως η πρώτη και κύρια αιτία για μια υγιή ψυχολογική ανάπτυξη, είναι η σχέση γονέα-παιδιού. Η σχέση αυτή είναι βοηθητική για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα ενός παιδιού, αφού η ποιότητα και το είδος της σχέσης αυτής μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία ενός εφήβου.

Εξαιτίας τη σχέσης αυτής τα παιδιά διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους και με βάση το πώς φέρονται οι γονείς στα ίδια θα επαναλάβουν το ίδιο μοτίβο στις μελλοντικές ενήλικες σχέσεις τους ή θα κάνουν υπεραναπλήρωση του σχήματος αυτού. Εάν δηλαδή το παιδί δε νιώσει ότι οι ανάγκες του δεν ικανοποιούνται και δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία και επιβράβευση στην προσπάθεια, μελλοντικά δεν θα εμπιστεύεται τον κόσμο ή θα αναπτύξει μια εξαρτητική βάση για να μην βιώσει την απόρριψη που βίωνε ως παιδί, θα έχει συναισθήματα ματαιότητας και προκαλούνται και προβλήματα διαταραχών προσωπικότητας.

Η αποξένωση του παιδιού με τους γονείς και η έλλειψη επικοινωνίας οδηγεί σε συναισθήματα ανεπάρκειας, άγχους, θλίψης και αυτά με τη σειρά τους οδηγούν τους έφηβους στη χρήση ουσιών για να νιώσουν δυνατοί να ανακουφιστούν από τα αρνητικά συναισθήματα και να νιώσουν ευφορία και ευτυχία, συναισθήματα δηλαδή που δεν παίρνουν από τους γονείς τους, υπάρχουν ωστόσο και λίγες περιπτώσεις όπου οι γονείς επικοινωνούν σωστά με τα παιδιά, προσφέρουν συναισθήματα αλλά λείπουν τα όρια όποτε η μη οριοθέτηση και η υπερβολική ελευθερία μπορεί να οδηγήσει έναν έφηβο σε αλόγιστη χρήση ουσιών.

Επικοινωνήστε με τα παιδιά σας, ακούστε τι θέλουν και τι έχουν ανάγκη να σας πουν, μη νιώθουν φόβο στο να σας επικοινωνήσουν αυτά που νιώθουν ή σκέφτονται. Ο έφηβος μπορεί να απομακρύνεται σιγά σιγά από τους γονείς του εξαιτίας αυτής της ηλικιακής φάσης αλλά οι γονείς παραμένουν η πρωταρχική επιρροή και η πηγή υποστήριξης.