Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Τι είναι το Dark Web και τι κινδύνους κρύβει;

Από τον Φώτη Αρώνη,

Με λίγα λόγια…

Το Dark Web ειναι το κομμάτι του internet το οποίο δεν φαίνεται από τις μηχανές αναζήτησης (π.χ google) και χρειάζεται τον ειδικό browser tor για να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση.

Τι μπορει να βρει κανείς μέσα στο dark web;

Λόγω της ανωνυμίας που προσφέρει το dark web πολλοί εγκληματίες καταλήγουν να βρίσκουν καταφύγιο εκεί και να πουλάνε, ο καθένας με δικό του τρόπο, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Ένα μεγάλο ποσοστό του dark web γιαυτο το λόγο αποτελείται από ενοχοποιητικό περιεχόμενο.

Απο τα πιο προσφατα παραδείγματα ειναι και η συλληψη 337 ατόμων σε 38 χώρες μετά την ανακάλυψη μιας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως αγορές παιδικού πορνογραφικού υλικού. Άλλα παραδείγματα είναι η αγορά κλεμμένων πιστωτικών καρτών και ψεύτικων ταυτοτήτων, ναρκωτικά, υπηρεσίες χάκερ και πληρωμένων δολοφόνων, κακόβουλο λογισμικό, κλεμμένοι λογαριασμοί και μέσα σε όλα και πολλές απάτες με μόνο σκοπό την κλοπή χρημάτων.

Σε αντίθεση με τα κανονικά λινκς τα οποία έχουμε στο λεγόμενο clearnet που τελειώνουν σε .com, .gr, .co κλπ στο dark web καταλήγουν σε .onion. Μια ακόμα διαφορά ειναι το οτι δεν έχουν ονόματα τα οποία μπορει κανείς να θυμάται με ευκολία (π.χ eijzlhm2z2lcca76.onion). Σε αυτά τα λινκς όπως είπαμε και στην αρχή μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο ειδικοί browsers που έχουν και τα κατάλληλα proxy.

Οι αγορές στο Dark Web γίνονται κατα κύριο λόγο με bitcoin αλλά και με άλλα cryptocurrencies. Η ανωνυμία και η προστασία που προσφέρουν ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται απάτες. Για τους scammers είναι συνηθισμένο φαινόμενο να αλλάζουν διευθύνσεις για να αποφύγουν την οργή των θυμάτων τους αλλα και της αστυνομίας.

Πέρα από τα προφανές προβλήματα τα οποία έχει το dark web και το γεγονός του ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού χρησιμοποιείται για άνομες υπηρεσίες και προϊόντα θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι ο μόνος λόγος ύπαρξης του ειναι για κακόβουλους σκοπούς.

Υπάρχουν πολλές σελίδες οι οποίες είναι εντελώς αθώες όπως επίσης και διάφορες κοινότητες οι οποίες υπάρχουν απλά και μόνο για να μοιράζονται γνώσεις. Επίσης υπάρχει και το αντίστοιχο google και άλλες διάφορες μηχανές αναζήτησης, Mail Services, παιχνίδια, ακόμα και το αντίστοιχο facebook το οποίο λέγεται blackbook.

Για την ακρίβεια πολλοί χρήστες προτιμούν να χρησιμοποιούν τις νόμιμες υπηρεσίες που μπορούν να βρούν μέσα από το dark web καθώς θεωρούν σημαντική την διατήρηση της ανωνυμίας τους κάτι που δεν μπορει να τους προσφέρει σε τέτοιο ποσοστό το clearnet.  Αυτό φυσικά είναι απόλυτα κατανοητό αν σκεφτεί κανείς ότι ζούμε σε έναν κόσμο πλέον που τα προσωπικά μας στοιχεία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο και σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις καταπατούνται τα προσωπικά μας δικαιώματα από υπηρεσίες και επιχειρήσεις που αν μη τι άλλο βρίσκονται στο clearnet.

Όπως και με πολλά άλλα πράγματα το dark web δεν μπορει να καταταχθεί εύκολα σε “καλό” και “κακό”. Αποτελεί ένα εργαλείο και εξαρτάται πάντα από τον χρήστη του για το πώς θα το χρησιμοποιήσει.