Trends, Τεχνολογία

Τι γνωρίζεις για την υπερβολική χρήση των smartphones;

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Γενικά δε λέμε όχι στην τεχνολογία και στη χρήση των τεχνολογικών εργαλείων όπως smartphones, tablets και υπολογιστές, αφού από μόνα τους είναι παραγωγικά εργαλεία. Τι γίνεται όμως με την υπερβολική και καταναγκαστική χρήση αυτών; Όταν ξοδεύεις παραπάνω χρόνο και κάνεις υπερβολική χρήση τότε σίγουρα, σταδιακά θα έχεις προβλήματα στοσχολείο, στην εργασία και προβλήματα κοινωνικά. Έχεις παρατηρήσει να πιάνεις τον εαυτό σου να κοιτάει συνεχώς το κινητό τηλέφωνο για να δεις μηνύματα, παιχνίδια, το email σου ή εφαρμογές και καταναλώνεις υπερβολικό χρόνο; Τότε ίσως να έχεις εθιστικές τάσεις και συμπεριφορές όχι τόσο στο ίδιο το τηλέφωνο, όσο στο διαδίκτυο.

Ο εθισμός στις συσκευές αυτές μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Εικονικές σχέσεις, όπου οι online φίλοι γίνονται πιο σημαντικοί από τις πραγματικές σχέσεις, πολλές περιπτώσεις ζευγαριών και φίλων να κάθονται έξω, σε έναν καφέ εστιατόριο και να αγνοούν ο ένας τον άλλον δίνοντας βαρύτητα και προσοχή στα κινητά τηλέφωνα. Με αυτόν τον τρόπο χάνεται η επαφή και επικοινωνία των ανθρώπων, ενώ το διαδίκτυο βοηθάει στο να έρθεις σε επαφή με άτομα που έχεις πολύ καιρό να δεις ή λόγω απόστασης δεν υπάρχει άλλος τρόπος επικοινωνίας, ωστόσο οι διαδικτυακές επαφές δεν είναι υποκατάστατο των πραγματικών σχέσεων.
  • Πολλές πληροφορίες, η καταναγκαστική χρήση στο διαδίκτυο από το κινητό σου τηλέφωνο που έχεις πιο εύκολη πρόσβαση, η αναπαραγωγή παιχνιδιών, ειδήσεων και η παρακολούθηση των social media, σε κάνει μη παραγωγικό στη δουλειά, την εργασία και η καθημερινότητά σου γίνεται δυσλειτουργική, αφού σε απομονώνει από την πραγματική επικοινωνία.
  • Αγορές και παρακολούθηση από το διαδίκτυο μέσω των κινητών τηλεφώνων, όπως τα τυχερά παιχνίδια που υπάρχει αλόγιστη χρήση από το κινητό τηλέφωνο, έτσι και οι ηλεκτρονικές αγορές από εκεί, η παρακολούθηση προσφορών από διάφορες σελίδες, δημιουργεί τα ίδια περίπου οικονομικά προβλήματα όπως με το να παίζεις τυχερά παιχνίδια.

Η ευκολία των smartphones και tablets, με το να μπορείς να τα πάρεις παντού μαζί σου διευκολύνει ότι ικανοποιείς την έντονη επιθυμία σου για χρήση διαδικτύου από εκεί. Εάν χρησιμοποιείς το smartphone σου ή το tablet σου για να ανακουφιστείς από τα αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, κατάθλιψη ή καταστάσεις μοναξιάς, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να αποτύχεις, και να επιδεινωθεί και άλλο αυτή η δυσφορική κατάσταση.

Εάν θεωρείς ότι έχεις κάτι από τα παραπάνω τότε, μπορείς να επικοινωνήσεις τις ανησυχίες σου σε κάποιον που θεωρείς έμπιστο, στη συνέχεια μπορείς να αναζητήσεις βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας -επαγγελματία ψυχοθεραπευτή.

Αρχικά κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου να καταγράφεις τη χρήση σου, δηλαδή ανά ημέρα τον χρόνο που σπαταλάς και στη συνέχεια αφού το ολοκληρώσεις κατέγραψε τα υπέρ και τα κατά της υπερβολικής χρήσης σου εκεί, δηλαδή πόσο σε βοηθάει και τι τελικά παίρνεις από όλη αυτή τη διαδικασία καθημερινά; Μήπως ανακουφίζεσαι παροδικά ενώ το πρόβλημα παραμένει μακροπρόθεσμα;

Έπειτα άρχισε να παρατηρείς τη συμπεριφορά σου, τι σε πυροδοτεί και οδηγείσαι στη χρήση, ποια σκέψη σου προηγείται και ποιο συναίσθημα, πριν πιάσεις στα χέρια σου το κινητό τηλέφωνο. Εάν μπορέσεις και τα κάνεις όλα αυτά και αρχίσεις και κατανοείς πόσο δυσλειτουργικός/η γίνεσαι στην καθημερινότητα σου, τότε αναζήτησε βοήθεια από ειδικούς θεραπευτές όπου μέσω κατάλληλων τεχνικών θα αλλάξει ο δυσλειτουργικός τρόπος σκέψης σου, θα ανακουφιστείς από τα δυσφορικά συναισθήματα και η συμπεριφορά σου θα αντικατασταθεί από συμπεριφορές πιο λειτουργικές για εσένα.

Μην αναζητάς το”φάρμακο- smartphone” για να απαλλαγείς από τα αρνητικά συναισθήματα το μόνο που κάνεις είναι να εντείνεις το πρόβλημα.