Διαδίκτυο, Εγκλήματα

Τεράστια έρευνα πραγματοποιεί η Ιταλία για την καταπολέμηση της online παιδικής κακοποίησης

Οι επικοινωνίες πραγματοποιήθηκαν μέσω μιας δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων και παραπέμφθηκαν στην αστυνομία μόλις εντοπίστηκαν από τους ιδιοκτήτες των υπηρεσιών.  Μια επιτυχημένη έρευνα για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής κακοποίησης παιδιών που διεξήχθη από την ιταλική κρατική αστυνομία (Polizia di Stato) του Τορίνο και υποστηρίχθηκε από την Europol, οδήγησε σε 50 έρευνες και αρκετές άλλες έρευνες σε ολόκληρη τη χώρα. Δουλεύοντας από παραπομπές μέσω της Europol από το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Εκμετάλλευσης Παιδιών του Καναδά (NCECC), οι ερευνητές στοχεύουν υπόπτους  που παράγουν, ανταλλάσσουν και κατέχουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

200 ερευνητές από όλη την Ιταλία συμμετείχαν στην έρευνα.

Η  Europol χειρίζεται την παραλαβή, την επεξεργασία και τη μετάδοση των  πληροφοριών από τον Καναδά σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Σε αυτήν την περίπτωση, τα δεδομένα εστάλησαν από την Europol  στα μέσα Ιανουαρίου του 2019. Η Εισαγγελία του Τορίνο διενήργησε την έρευνα « Operation 50 Community », η οποία συντονίστηκε από το Ιταλικό Εθνικό Κέντρο Αστυνομίας Ταχυδρομείων και Επικοινωνιών για την αντιμετώπιση της κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο (CNCPO) και συμμετείχαν  200 ερευνητές από όλη την Ιταλία. Οι έρευνες που ανέφερε η αστυνομία οδήγησαν στη σύλληψη τριών ατόμων, και την κατάσχεση χιλιάδων αρχείων. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αξιωματικοί ανακάλυψαν ότι ένας από τους υπόπτους που είχαν εντοπιστεί είχε συλληφθεί ξανά για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Άλλες ανακαλύψεις περιελάμβαναν εικόνες και βίντεο σεξουαλικής βίας στα οποία τα θύματα ήταν κυρίως μωρά, υλικό κακοποίησης ζώων, αναφορές σε παιδιά έξι ετών αλλά και υπόπτους που χρησιμοποιούσαν συντομογραφίες για κακοποίηση παιδιών πριν από την εφηβεία. Η Εισαγγελία του Τορίνο δήλωσε ότι η έρευνα ήταν μακρά και περίπλοκη με την ανίχνευση των ψευδωνύμων που χρησιμοποιούσαν οι ύποπτοι στο διαδίκτυο και την εύρεση των υπόπτων πίσω από τις δραστηριότητές τους. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας χρησιμοποιήθηκε συνδυασμός έρευνας ανοικτής πηγής και τεχνικής ανάλυσης.

Ο επικεφαλής του τμήματος Κυβερνοασφάλειας της Europol (EC3), Fernando Ruiz, δήλωσε:

«Ο ρόλος της Europol στην παροχή ενός ασφαλούς μέσου για τη διοχέτευση αυτών των εκθέσεων από τον Καναδά στην αστυνομία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης είναι απαραίτητος για να διασφαλιστεί ότι αυτή η πολύτιμη νοημοσύνη μπορεί να διερευνηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή. Αυτή η επιχείρηση που συντονίζεται από τους Ιταλούς συναδέλφους μας και διευθύνεται από την Εισαγγελία του Τορίνο δείχνει τη σημασία της ταχείας διεθνούς συνεργασίας και αφοσίωσης για να παραμένουν  τα παιδιά ασφαλέστερα.»  

 

Από: https://bit.ly/38EE6et

Μετάφραση-Απόδοση: Χριστιάνα Ευσταθίου