Γονείς, Οικογένεια, Παιδιά, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Τα παιδιά μου τσακώνονται συνέχεια, τι να κάνω;

Από την Πόλυ Κεφαλά,

Η αδερφικη αντιπαλότητα είναι σίγουρα αναπόφευκτη και ως ένα βαθμό φυσιολογική. Οι γονείς βιώνοντας συγκρούσεις των παιδιών τους, νιώθουν απογοήτευση, αδυναμία, θλίψη και ενοχές για το τι μπορεί να έχουν κάνει λάθος. Αυτό που ζητούν εκείνη τη στιγμή σε μια έκρυθμη κατάσταση είναι να σταματήσει όλο αυτό, να φροντίζει το ένα το άλλο, ώστε και ο κάθε γονιός να μην νιώθει ενοχικά συναισθήματα, αλλά ότι είναι αποτελεσματικοι οι τρόποι που έχει διδάξει στα παιδιά του.

Ο περιορισμός των συγκρούσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως με όρια, επιβράβευση και αποτελεσματική επικοινωνία οι περισσότερες καταστάσεις βελτιώνονται και κάποιες φορές, για να είμαστε και ρεαλιστές διορθώνονται.

Ο ανταγωνισμός, στα αδέρφια έχει να κάνει με συναισθηματικές ανάγκες, όπως μεγαλύτερη προσοχή του παιδιού από τους γονείς ή για ζητήματα αυτοεκτίμησης του ίδιου του παιδιού.

Σε μια τέτοια κατάσταση εκτός από παράγοντες όπως η σειρά γέννησης των παιδιών , εάν κάποιο παιδί έχει ταλέντο κάπου, τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, μεγάλο ρόλο παίζει και το πώς αλληλεπιδρουν οι γονείς μεταξύ τους και τι αντιλαμβάνονται τα παιδιά.

Τώρα, τι μπορείτε να κάνετε ώστε να διαχειριστείτε τέτοιες καταστάσεις, αρχικά προσπαθήστε να κατανοήσετε τους λόγους και τις αιτίες που συμβαίνει αυτό στα παιδιά σας, έπειτα ηρεμήστε και εσείς μην αρχίζετε να φωνάζετε αυτό δεν θα οδηγήσει πουθενά, πάρτε βαθιές αναπνοές και αρχικά συζητήστε με το σύντροφό σας ή με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μιλήστε στα παιδιά σας οριοθετημενα, χωρίς φωνές περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, στη συνέχεια εκφράστε τους το ποσό άσχημα νιώθετε και τέλος ζητήστε τους να επικοινωνούν και να λύνουν τις διαφορές τους ήρεμα όπως ακριβώς το κάνετε εσείς εκείνη τη στιγμή. Επιπλέον, η επιβράβευση με σκοπό την προσπάθεια όταν κάτι δεν κατάφεραν έχει πολλά οφέλη για τη μετέπειτα εξέλιξη της προσωπικότητας τους στην ενήλικη ζωή.

Όλοι αυτοί οι τρόπο θα βοηθήσουν τα παιδιά σας ώστε τις περισσότερες φορές να αποφευχθούν συγκρούσεις, να έχουν όρια και να μάθουν να επικοινωνούν σωστά για την επίλυση προβλημάτων.

Τα παραπάνω βήματα, θέλουν επιμονή και υπομονή, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις.