Διαδικτυακός Εθισμός, Ψυχική υγεία

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σχεδόν μου κατέστρεψαν τη ζωή – Πώς ξεπέρασα τον εθισμό μου

Ο James Good πέρασε 32 ολόκληρες  ώρες παίζοντας ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι χωρίς να φάει, ούτε καν να βγει από το δωμάτιό του! Ο ίδιος μίλησε για την ιστορία του στο Sky News.

Το ταξίδι μου στο ηλεκτρονικό παιχνίδι ξεκίνησε όταν ήμουν μόλις τριών ή τεσσάρων ετών, όπου βγάζαμε τις παλιές κονσόλες του πατέρα μας και  παίζαμε ως οικογένεια. Φτάνοντας στα 12, είχα εισέλθει ήδη στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών και τότε το πρόβλημα άρχισε να δημιουργείται, αφού αναλωνόμουν σε παιχνίδια όπως Call Of Duty, Halo και Skyrim.

Γυρνώντας, λοιπόν από το σχολείο, καθόμουν στον υπολογιστή μέχρι να φτάσει η ώρα του ύπνου. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερα να περάσω φυσική στο πανεπιστήμιο. Εκεί είχα την ελευθερία να κάνω ό,τι θέλω, χωρίς κάποιον να με ελέγχει.  Έτσι, έπιασα τον εαυτό μου να ασχολείται όλη μέρα με τα βιντεοπαιχνίδια και να κάνω τα μαθήματα μου τα ξημερώματα.

Δύο χρόνια μετά, συνειδητοποίησα ότι το πρόβλημα είχε οξυνθεί. Οι προσωπικές μου σχέσεις είχαν κλονιστεί, και η ψυχική και σωματική μου υγεία είχε επηρεαστεί. Αποφάσισα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου, γι’ αυτό και ήρθα σε επαφή με τον οργανισμό υποστήριξης Game Quitters.  Εκεί ξεκίνησα μια απεξάρτηση 90 ημερών, χωρίς καθόλου παιχνίδι και κατέγραφα την πρόοδό μου σε ένα ημερήσιο περιοδικό.

Μέσα σε αυτές τις εβδομάδες βελτιώθηκε ολόκληρη η ποιότητα ζωής μου! Ήμουν υγιέστερος, πιο ενεργός, πιο ευτυχισμένος και πιο παραγωγικός. Διάβασα περισσότερα βιβλία, οι βαθμοί μου αυξήθηκαν και άρχισα επίσης να πηγαίνω τακτικά στο γυμναστήριο.

Ωστόσο, μετά από αυτές τις 90 ημέρες, μου έλειπε ακόμα το παιχνίδι. Έτσι, σκέφτηκα ότι θα προσπαθούσα να παίξω με μέτρο.. Μέσα σε μια εβδομάδα, επέστρεψα στις παλιές μου συνήθειες και ό,τι προσπάθεια είχα κάνει πήγε χαμένη.

Όλα τα επόμενα χρόνια συνέχισα τη μάχη με τον εθισμό μου στα βιντεοπαιχνίδια, κάτι που με έκανε να τελειώσω το πανεπιστήμιο πολύ αργότερα.

Τον Ιούλιο του 2018 βρέθηκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαγράφοντας κάθε λογαριασμό παιχνιδιών από τις συσκευές μου και έφτασα να δουλεύω για να φτιάξω μια νέα ζωή για τον εαυτό μου. Μέσα σε έξι μήνες από τη διακοπή της παλιάς δουλειάς μου, έγινα web developer, συγγραφέας και φωτογράφος.

Είμαι περήφανος που δεν έχω αγγίξει παιχνίδι τους τελευταίους οκτώ μήνες και πλέον εργάζομαι με το Game Quitters για να βοηθήσω τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ξεπεράσουν τον εθισμό των παιχνιδιών βίντεο και να απολαύσουν τη ζωή τους.

Πλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επίσημα αναγνωρίσει ότι ο εθισμός στα βιντεοπαιχνίδια είναι μια πραγματική διαταραχή, γι’ αυτό και παίρνουμε στα σοβαρά τους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη για βοήθεια και τους υποστηρίζουμε.