Γονείς, Οικογένεια, Παιδιά, Ψυχική υγεία

Σύγχρονα πρότυπα στο YouTube και εφηβεία: H ανησυχία κάθε γονιού

Aπό την Πόλυ Κεφάλα,

Η εφηβική ηλικία είναι μία κρίσιμη μεταβατική περίοδος όχι μόνο για το παιδί που βιώνει αρκετές αλλαγές στο σώμα του και στην ψυχολογία του αλλά και για τους ίδιους τους γονείς, αφού αυτή την περίοδο ανησυχούν και προβληματίζονται περισσότερο για τις ιδέες και συμπεριφορές των παιδιών τους.

Οι περισσότεροι έφηβοι ονειρεύονται, αντιδρούν και φαντάζονται πως θα ήταν τα πράγματα ζώντας στον κόσμο που σκέφτονται, χτίζουν λοιπόν έναν δικό τους κόσμο που υπάρχουν όνειρα, είδωλα τα λεγόμενα πρότυπα μίμησης που λειτουργούν καθοδηγητικά για τους ίδιους τους εφήβους. Ένα είδωλο για έναν έφηβο λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να τον επηρεάζει είτε με τους στίχους των τραγουδιών, είτε με την εμφάνισή του, είτε με το χορό του με αποτέλεσμα να θέλει να του μοιάσει.

Υπάρχουν κατηγορίες εφήβων που με βάση τα βιώματα τους, την προσωπικότητά τους και τα οικογενειακά μοτίβα αναπαραγωγής, διαφοροποιούνται με βάση τα πρότυπα μίμησης και είδωλα που θαυμάζουν. Μία κατηγορία είναι οι έφηβοι όπου ερωτεύονται και είναι πιο ρομαντικοί στα πρότυπα που θαυμάζουν είναι πιο ονειροπόλοι, προσέχουν περισσότερο την εξωτερική τους εμφάνιση και ταυτίζονται είτε με τραγουδιστές, ηθοποιούς και αθλητές. Από την άλλη είναι η κατηγορία των εφήβων που έχουν μια πιο επαναστατική τάση τόσο στην εξωτερική τους εμφάνιση όσο και στη συμπεριφορά τους. Αυτή η κατηγορία των εφήβων έχουν την πεποίθηση και ονειρεύονται πως θα αλλάξουν τον κόσμο, έχουν έτσι μια πιο εσωτερικευμένη τάση θυμού και ανατροπής των πραγμάτων.

Ως γονείς λοιπόν αυτό που θα σας συμβούλευα είναι μην επικρίνετε τα παιδιά σας για τις επιλογές τους στην εφηβεία, είναι μια περίοδος παροδική και συνάμα πολύ κρίσιμη για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Μιλήστε με τα παιδιά τους, προσπαθήστε να κατανοήσετε για ποιο λόγο ταυτίζονται και θέλουν να μοιάσουν σε ένα πρόσωπο ευρέως γνωστό, επίσης πολύ σημαντικό προσπαθήστε να διδάξετε στα παιδιά σας και πρότυπα τα οποία δεν είναι τόσο δημοφιλή για τα τραγούδια ή για κάποιο υποκριτικό ρόλο, αλλά μιλήστε τους για άτομα τα οποία έχουν διακριθεί για την επιστημονική τους προσέγγιση και πως επίσης και αυτά τα άτομα είναι άξια και έχουν προσφέρει πολλά στην επιστήμη και στην κοινωνία.

Μην ξεχνάτε δεν υπάρχει στην εφηβεία τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια!