Γονείς, Οικογένεια, Παιδιά, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Συγγνώμη γονείς, τα παιδιά σας χρησιμοποιούν αυτά τα κόλπα για να παρακάμψουν τον περιορισμό χρόνου του κινητού.

Τα παιδιά βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν τα χρονικά όρια της οθόνης και άλλους γονικούς ελέγχους σε συσκευές της Apple, με μεγάλη δυσαρέσκεια των ενδιαφερομένων γονέων. Εισήχθη για πρώτη φορά στο iOS 12, το Screen Time είναι μια δυνατότητα «ψηφιακής ευημερίας» που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν τη χρήση της συσκευής τους. Αλλά έχει επίσης πιο περιοριστικές δυνατότητες που προορίζονται για να βοηθήσουν τον περιορισμό του χρόνου στην οθόνη, τόσο για τους ενήλικες χρήστες όσο και για τα παιδιά. Τώρα, περίπου ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του, οι παρακάμψεις του Screen Time είναι πολύ συνηθισμένες. Και η Washington Post επισημαίνει ότι οι γονείς ανησυχούν.

«Παραθυράκια» στο Screen Time

αρκετά εύκολα — είτε με δικά τους πειράματα είτε μέσω οδηγιών στο διαδίκτυο.

Αυτά δεν είναι πραγματικά «hack» που απαιτούν οποιαδήποτε ιδιαίτερα σε βάθος τεχνικές γνώσεις. Αντίθετα, είναι απλά απλές παρακάμψεις που φαίνεται να εμποδίζουν ορισμένες πτυχές της πλατφόρμας. Αυτό περιλαμβάνει:

 

  1. Συνεχής επανεκκίνηση του τηλεφώνου μέχρι να «σπάσει» ο περιορισμός της οθόνης.
  2. Διαγραφή μιας εφαρμογής με προστασία χρόνου οθόνης και εκ η νέου λήψη της από το App Store.
  3. Απευθείας επαναφορά ενός iPhone στις εργοστασιακές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.
  4. Δημιουργία νέου Apple ID.
  5. Η κλασική παράκαμψη «Αλλαγή ζώνης ώρας» (time zone), την οποία οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει για μια ποικιλία λύσεων για χρόνια.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα παιδιά είναι απλά σε θέση να μαντέψουν ή με άλλο τρόπο να έχουν πρόσβαση στο 4-ψήφιο κωδικό κλειδώματος της εφαρμογής του Screen Time.

 

Καμία από τις παρακάμψεις δεν είναι ιδιαίτερα εξελιγμένη. Αλλά όλες φαίνεται να είναι αρκετά επιτυχής για να μπορέσουν να παρακάμψουν τους περιορισμούς της οθόνης.

 

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Υπάρχει ένα επιχείρημα που πρέπει να γίνει, ότι η Apple δεν κάνει αρκετά για να περιορίσει τον εθισμό στο διαδίκτυο μεταξύ των νέων χρηστών της. Αυτό το επιχείρημα ήταν πιθανόν ακόμη και ένας από τους λόγους για τους οποίους η Apple εισήγαγε το screen time στην πρώτη θέση. Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο χρόνος οθόνης, ή οποιαδήποτε εφαρμογή γονικού ελέγχου, δεν είναι μια μαγική λύση που μπορεί να αντικαταστήσει αυτόματα την επαγρύπνηση και την προσοχή από τους γονείς.

 

Τεχνικά εξοικειωμένοι νέοι με άφθονο χρόνο στα χέρια τους θα είναι πάντα σε θέση να βρουν έναν τρόπο γύρω από ορισμένους περιορισμούς. Δεν υπάρχει πλήρως «ασφαλές» σύστημα. Και πολλά από τα «παραθυράκια» που εξηγήθηκαν παραπάνω μπορούν να σταματήσουν να δουλεύουν με την απλή χρήση των περιορισμών σωστά. Μέρος της ευθύνης των γονέων που καθορίζουν ένα χαρακτηριστικό όπως ο χρόνος οθόνης είναι να κατανοήσουν σωστά και να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά και τους περιορισμούς του.

 

Η Apple θα μπορούσε να δαπανήσει περισσότερο χρόνο και προσπάθεια στην εφαρμογή επιδιορθώσεων για αυτόν τα «παραθυράκια» και μάλλον αυτό θα πρέπει να κάνει. Αλλά, και πάλι, αυτό δεν είναι υποκατάστατο για τους γονείς που προσέχουν περισσότερο τη χρήση του Διαδικτύου των παιδιών τους και δεν πρόκειται να εμποδίσει τα παιδιά να βρουν παρακάμψεις στο μέλλον.

 

Τέλος, για όσους γονείς δυσκολεύονται να περιορίσουν την χρήση των κινητών από τα παιδιά τους, η μοναδική αποτελεσματική τεχνική είναι η απομάκρυνση των συσκευών από τα χέρια των παιδιών.

Πηγή: iDropNews