Διαδίκτυο, Εγκλήματα

Σοκάρει το στυγερό έγκλημα στην Κρήτη: Η σκιαγράφηση του ψυχο-κοινωνικού προφίλ του φερόμενου δολοφόνου

Από την Ελένη Μαχαιρά,

 

Αρκετές μέρες μετά την δήλωση της εξαφάνισης της στις 2 Ιουλίου, το πτώμα της Αμερικανίδας βιολόγου Σουζάν Ίτον, βρέθηκε από δυο ερασιτέχνες σπηλαιολόγους σε κατάσταση αποσύνθεσης, μέσα σε μια απομακρυσμένη σπηλιά, μεταξύ των χωριών Πυργιανών και Μαλεμέ, στην Κρήτη. Η συγκεκριμένη στοά είχε διαμορφωθεί κατά την Γερμανική κατοχή και οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής αγνοούν την ύπαρξή της. Η προσέγγιση της είναι ιδιαίτερα δύσκολη για αυτό και από την αρχή η ΕΛ.ΑΣ θεώρησε ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια και όχι για αυτοκτονία.

Αμέσως ξεκίνησαν, από τους αρμόδιους εγκληματολόγους, οι απαραίτητες έρευνες με σκοπό την εξιχνίαση του στυγερού εγκλήματος.  Με την χρήση ψηφιακών μέσων τελευταίας τεχνολογίας έγιναν πολλές προσπάθειες για τον εντοπισμό τόσο του δράστη ή των δραστών όσο και του τρόπου και της αιτίας δολοφονίας της 60χρονης βιολόγου και μητέρας 2 παιδιών. Οι έρευνες κινήθηκαν προς δυο κατευθύνσεις: Η πρώτη αφορούσε την συλλογή πληροφοριών για άτομα που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται στην γύρω περιοχή και την ταυτοποίηση του γενετικού υλικού που βρέθηκε πάνω στην άτυχη γυναίκα, ενώ η δεύτερη είχε κυρίως να κάνει με την διαδικασία σάρωσης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τις ζώνες της μυστηριώδους υπόθεσης. Ένα τηλεφωνικό «αποτύπωμα» μπορεί να «εγκλωβίσει» και να προδώσει έναν δράστη.

 

Μετά από πολλές μέρες έρευνας και επεξεργασίας των δεδομένων συνελήφθη ένας 27χρονος Κρητικός που διατηρούσε ένα σπίτι κοντά στο σπήλαιο, καθώς το αυτοκίνητό του καταγράφηκε από μια κάμερα ασφαλείας να κινείται στην περιοχή. Με μια πρώτη ματιά, ο φερόμενος δράστης, που είναι παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών, φαίνεται να έχει τη ζωή ενός κανονικού νέου που ασχολείται με τα social media και τις πολεμικές τέχνες. Η διακεκριμένη επιστήμονας είχε την τρομακτική ατυχία να βρεθεί στον δρόμο του 27χρονου αγρότη που είχε σκοτεινά ένστικτα, ενώ κάτοικοι τις περιοχής κατέθεσαν πως είναι γνωστός ηδονοβλεψίας. Δεν υπήρχε κάποιο άλλο στοιχείο που να συνδέει το θύμα με τον φερόμενο δράστη. Μετά από ολονύχτια ανάκριση ο νέος ομολόγησε ότι βίασε και δολοφόνησε την γυναίκα ενώ πρώτα την χτύπησε με το αυτοκίνητό του για να την ακινητοποιήσει. Στην συνέχεια, αφού της προκάλεσε ασφυξία, τοποθέτησε το πτώμα της στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου με το οποίο το μετέφερε στο σπήλαιο όπου και το πέταξε. Αμέσως μετά πήγε σε ένα κοντινό νεκροταφείο και με πολλή  προσοχή καθάρισε και εξαφάνισε τα ίχνη του.

Τα ψέματα που παρουσίασε κατά την διάρκεια της κατάθεσης του, όπως επίσης ένα βίντεο εξερεύνησης του σπηλαίου που είχε δημοσιεύσει στην πλατφόρμα του στο YouTube, έπεισαν τους αστυνομικούς πως είχαν πλέον συλλάβει τον δολοφόνο.

Στο μυαλό του φερόμενου δολοφόνου…

 

Αναλύοντας την υπόθεση από εγκληματολογική σκοπιά, τα κίνητρα του φερόμενου δολοφόνου φαίνεται να μην είναι συγκεκριμένα. Όπως δήλωσε και ο ίδιος δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς τον «τράβηξε» να πλησιάσει την συγκεκριμένη γυναίκα εκείνο το πρωί.

Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι ο φερόμενος δράστης δεν γνώριζε προσωπικά το θύμα του, συμπεραίνουμε ότι επρόκειτο για μια τυχαία συνάντηση μεταξύ των δύο. Όπως αποτελέσματα ερευνών έχουν αποκαλύψει, τέτοιου είδους εγκλήματα συμβαίνουν  λόγω μακροχρόνιας καταπίεσης που εν τέλει οδηγεί σε ψυχολογική έκρηξη, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να κινητοποιήσει τον εκάστοτε δολοφόνο.

Πώς επέλεξε το θύμα;

Τα χαρακτηριστικά που φαίνεται να ιντρίγκαραν τον 27χρονο ήταν το φύλο και η ηλικία του θύματος, στοιχεία που του δημιούργησαν αίσθημα υπεροχής και σιγουριάς στις κινήσεις του.

Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε ο τόπος του εγκλήματος ο οποίος ήταν απομονωμένος καθώς κι η άριστη γνώση του δράστη για την περιοχή.

Η ευστροφία του φερόμενου  δράστη φανερώνεται από το γεγονός ότι προσπάθησε να καθαρίσει όλα του τα ίχνη και να μην γίνει αντιληπτός από τις αρχές ενώ ο πανικός του κατά την διάρκεια της κατάθεσης του δείχνει πως δεν πρόκειται για έναν κατά συρροή δολοφόνο αλλά για έναν συγκυριακό παράλληλα αδίσταχτο τύπο φερόμενου ως δράστη.