Ανθρώπινες Σχέσεις, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Σημάδια προβληματικών σχέσεων

Από την Πόλυ Κεφάλα, 

Οι καλές σχέσεις λειτουργούν ομαλά τόσο στην ψυχική μας υγεία όσο και στην καθημερινότητα μας, καθώς όταν μια σχέση είναι λειτουργική απολαμβάνει κάνεις την εργασία του και όποια άλλη δραστηριότητα. Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες, όπως και ο θυμός, όμως όταν υπάρχει θετική ανταπόκριση και από τις δυο πλευρές, τότε το κάθε θέμα επιλύεται πιο εύκολα και επιστρέφετε και οι δύο στην ίδια ευχάριστη κατάσταση που ήσασταν πριν την σύγκρουση.

Οι σχέσεις χρειάζονται χρόνο, φροντίδα, κατανόηση και σωστή επικοινωνία. Πολλοί κάνουν το λάθος και σε οποιαδήποτε σύγκρουση χαρακτηριζουν και βάζουν ετικέτες στο/στη σύντροφο, αντί να χαρακτηριζουν τη συμπεριφορά.

Ωστόσο υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι η σχέση σας περνάει κρίση και ίσως είναι προβληματική, όμως αυτό δε σημαίνει ότι κάτι δε μπορεί να διορθωθεί ή να βελτιωθεί.

Η καθημερινότητα, η εργασία σε συνδυασμό με την ανατροφή των παιδιών και ο μηδαμινός χρόνος, είναι κάποια από τα στοιχεία που μπορεί να προκαλέσουν σύγκρουση στο ζευγάρι. Επίσης, η συναισθηματική κακοποίηση και η λεκτική βία για το ποιος συνεισφέρει καλυτερα στην οικογένεια. Επιπλέον, η έλλειψη επικοινωνίας, στοργή και σεξουαλικης ζωής είναι στοιχεία που συνήθως κρύβουν θυμό στο ζευγάρι. Προβλήματα τα οποία δεν επιλύονται ή κρύβονται από το ένα μέλος. Άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν τη σχέση είναι οι εξαρτητικες συμπεριφορές, η απιστία και μη τήρηση υποσχέσεων.

Τα παραπάνω στοιχεία, δεν έχουν σκοπό να βαθμολογήσετε τη σχέση σας, αλλά να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να κάνετε μια ειλικρινή κουβέντα μεταξύ σας, μιλώντας ανοιχτά χωρίς φόβο για τα προβλήματα στη σχέση σας.

Τα περισσότερα ζευγάρια έχουν κρίση στη σχέση τους, όταν φοβούνται να πουν την αλήθεια, φοβούμενος κάποιος ότι θα αλλάξει γνώμη για τους ίδιους ο/η σύντροφός τους και θα κινδυνεύσει η σχέση. Όμως αυτό από μόνο του είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα και μια σκέψη καταστροφολογιας που σχετίζεται με βαθύτερες πεποιθήσεις ευαλωτοτητας του ατόμου που θα προβεί στο ψέμα.

Τα αρνητικά αυτά μοτίβα συμπεριφοράς και έλλειψης επικοινωνίας, έχουν τις ρίζες τους στις πρώιμες εμπειρίες του ατόμου, δηλαδή στην παιδική ηλικία. Αυτά είναι η παραβίαση των ορίων από τους γονείς, η μη έκφραση συναισθημάτων, η έλλειψη σεβασμού του ενός γονέα στον άλλον και καταναγκαστικες εθιστικες συμπεριφορές που έχουν βιώσει τα παιδιά. Όλα τα παραπάνω προκαλούν ντροπή, και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση που ακολουθεί το παιδί στην ενήλικη ζωή και συνάμα στις ερωτικές του σχέσεις.

Η ντροπή και η έλλειψη αυτοεκτίμησης, δυσκολεύει την επικοινωνία, την αγάπη, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά στη σχέση τους να μην επικοινωνούν, να αποσύρονται και να μην επιλύουν τα προβλήματα.

Η επίλυση τέτοιων ζητημάτων θέλει θάρρος και όχι απόσυρση ή αποδοχή ασχημων καταστάσεων. Μιλήστε με ειδικούς ψυχικής υγείας καθώς η αλλαγή του ενός συντρόφου τις περισσότερες φορές σώζει τη σχέση ή το γάμο.