Ανθρώπινες Σχέσεις, Ψυχική υγεία

Σεξ και εφηβεία: Γιατί η πρώτη φορά είναι καθοριστική για το υπόλοιπο της ζωής σου

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Η πρώτη σεξουαλική επαφή στην εφηβεία αποτελεί μία καθοριστική βάση για τις μετέπειτα μελλοντικές σχέσης του ενήλικα καθώς θα επηρεάσει το είδος του δεσμού που θα συνάψει σχέση. Έρευνες έχουν δείξει πως η έναρξη της σεξουαλικής εμπειρίας στην εφηβεία, επηρεάζει το αν οι άνθρωποι παντρεύονται ή όχι, το είδος της σχέσης που συνάπτουν με το σύντροφό τους και πόσοι ικανοποιημένοι είναι από τις σχέσεις τους.

Όταν ένας έφηβος νιώθει έτοιμος να έρθει σε επαφή με τον/την σύντροφο που επιθυμεί, σίγουρα θα βιώνει συναισθήματα άγχους για την επίδοση, για το πώς θα είναι, για το εάν θα αλλάξει το σώμα του, εάν θα νιώσει πόνο. Όλα αυτά τα συναισθήματα και οι σκέψεις είναι φυσιολογικές γιατί είναι μια πρωτόγνωρη, ξεχωριστή εμπειρία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όσο πιο καθυστερημένα έχει κάποιος μια σεξουαλική εμπειρία, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει ένας ενήλικας να παντρευτεί ή να συνάψει υγιείς σχέσεις.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην πρώτη σεξουαλική επαφή παίζουν  και άλλοι παράγοντες όπως η θρησκεία, το μορφωτικό επίπεδο των γονιών, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση που μεγαλώνει ένας έφηβος και εξωτερικά στοιχεία του ίδιου του ατόμου όπως ο δείκτης μάζας σώματος και στοιχεία ελκυστικότητας. Επιπλέον είναι και οι ψυχολογικοί παράγοντες όπως εάν το θέλει πραγματικά με το άτομο που έχει συνάψει σχέση, τι γνώσεις έχει περί αυτού του θέματος και πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η επικοινωνία με τους γονείς για θέματα ενημέρωσης προφύλαξης. Συνεπώς η πρώτη σεξουαλική εμπειρία είναι σημαντική και καθοριστική για το ίδιο το άτομο, τα άτομα λοιπόν που έχουν υγιείς και στενές σχέσεις σε νεαρή ηλικία και έχουν καταρτιστεί με γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη επικοινωνία στις σχέσεις τους, σε σχέση με νεαρά άτομα που ακόμα μαθαίνουν σε θεωρητικό επίπεδο για την πρώτη σεξουαλική εμπειρία και τις ερωτικές σχέσεις.

Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι η κακή ψυχική υγεία ενός έφηβου σχετίζεται με το περιστασιακό σεξ, συνάμα το περιστασιακό σεξ οδηγεί σε δυσφορικά συναισθήματα που μελλοντικά έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του ενήλικα.

Συνοψίζοντας η εφηβεία και η πρώιμη ενήλικη ζωή είναι μια περίοδος όπου τα άτομα αρχίζουν να μαθαίνουν πώς να αναπτύσσουν υγιείς μακροπρόθεσμες σχέσεις.