Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Πώς το νέο φίλτρο φωτογραφιών του Snapchat συνδέεται με πιθανή δημιουργία παιδοφιλικού, πορνογραφικού υλικού.

Ένα από τα νέα φίλτρα του Snapchat μεταμορφώνει τα πρόσωπα των χρηστών σε πολύ νεότερα. Η εν λόγω δυνατότητα της εφαρμογής έχει γίνει αρκετά δημοφιλής καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να αναρτήσουν φωτογραφίες τους, προβάλλοντας αστειευόμενοι την ΄παιδική ΄πλευρά του εαυτού τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στη σελίδα του Metro, εξετάζεται η ανησυχία πως κακόβουλες προθέσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για μια ακόμη φορά την τεχνολογία για να στηρίξουν φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Σε παλαιότερο χρόνο, πρόσωπα διάσημων προσωπικοτήτων είχανε ψευδώς εμφανιστεί σε υλικό πορνογραφικού περιεχομένου. Αυτό σημαίνει πως με τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία και γνώσεις, πρόσωπα μπορούνενα αποσπαστούν και να επικολληθούν σε υλικό οποιασδήποτε άλλης μορφής. Στην προκειμένη, μια φωτογραφία με την παιδική εκδοχή ενός δημοφιλούς ατόμου θα μπορούσε να  χρησιμοποιηθεί βλάπτοντας έτσι όχι μόνο το ίδιο το άτομο και την υπόληψη του αλλά και τροφοδοτώντας την παιδοφιλική πορνογραφία.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η πλατφόρμα της Snapchat δεν έλαβε υπόψη πιθανές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο. Ο κίνδυνος εγκυμονεί λοιπόν, στη δυσφήμιση φυσικών προσώπων, διάσημων ή όχι και πάνω από όλα στην αναπαραγωγή ενός από τα πιο θλιβερά φαινόμενα της κοινωνίας.

Ερχόμενοι στο θέμα της χρήσης των κοινωνικών ψηφιακών μέσων από άτομα μικρότερης ηλικίας, είναι κατανοητό πως οι γονείς δε μπορούν να έχουν την πλήρη επίβλεψη των παιδιών τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ιδιαίτερα από κάποια ηλικία και έπειτα κι εκείνα δικαίως αποζητούν ένα βαθμό ιδιωτικότητας, ωστόσο είναι απαραίτητη η διατήρηση μιας ισορροπίας. Μιας ισορροπίας που προκύπτει μέσα από την πληροφόρηση, τη διακριτική επίβλεψη και την ανοιχτή συζήτηση.

Οι υπεύθυνοι της εφαρμογής Snapchat  σε δηλώσεις τους αναφέρουν πως η πλατφόρμα κάνει χρήση μιας λειτουργείας, ονομαζόμενης PhotoDNA με σκοπό τον εντοπισμό και την αναφορά εικόνων που εμπεριέχουν παιδική κακοποίηση. Τέλος, βασική συμβουλή από τους διευθύνοντες προς τους χρήστες είναι να μην αλλάζουν την προκαθορισμένη ρύθμιση ‘Μόνο Φίλοι’ με σκοπό να προστατέψουνε την ιδιωτικότητα τους όσο το δυνατόν περισσότερο.