Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Πώς προστατεύουμε τα νεαρά κορίτσια από τη διαδικτυακή βία και την online σεξουαλική παρενόχληση

Η άγνοια κινδύνου και η ημιμάθεια είναι τα συχνότερα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Τα κορίτσια, συνήθως, είναι εκείνα που στέλνουν ευκολότερα αποκαλυπτικές φωτογραφίες τους ή μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου και για αυτό το λόγο θα επιστήσουμε τη προσοχή σας κυρίως σε αυτή την κοινωνική ομάδα.

Με αφορμή την καμπάνια ευαισθητοποίησης #DigitalRespect4Her της Ε.Ε. σχετικά με τη βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο διαδίκτυο, το CSI Institute όπως πάντα είναι εδώ να σας συμβουλεύσει πώς να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο, το οποίο αφορά όλους μας και ίσως λίγο παραπάνω τα νέα κορίτσια.

 

  • Ενημερωνόμαστε επαρκώς και ενημερώνουμε και τα παιδιά μας.
  • Προσπαθούμε πάντα με επιχειρήματα να περάσουμε το μήνυμα που θέλουμε.
  • Υπενθυμίζουμε ότι η διαμοίραση των φωτογραφιών μας πρέπει να είναι προσεκτική, έτσι ώστε να μη χρησιμοποιηθεί κακοβούλως.
  • Το sexting, μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου, πρέπει να έχει όρια. Όλοι έχουμε υπάρξει ερωτευμένοι και είναι λογικό να μιλάμε λίγο πιο ανοιχτά με το σύντροφο μας, αλλά πρέπει να υπάρχει όριο στο τι λέμε μέσω μηνυμάτων καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας με σκοπό τον εξευτελισμό μας, όταν κάτι «στραβώσει» στη σχέση με το άλλο άτομο. Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή όταν γίνεται με άτομα που δεν γνωρίζουμε αρκετά καλά!
  • Εφιστούμε τη προσοχή των μικρότερων ηλικιακά παιδιών να μη μιλούν με αγνώστους και προ πάντων να μη στέλνουν φωτογραφίες τους, ειδικά που να απεικονίζουν προσωπικά στοιχεία, όπως διεύθυνση, χαρακτηριστικά σημεία του σώματος κλπ.

Οι κίνδυνοι είναι πολλοί αλλά η ευαλωτότητά μας σε αυτούς εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο χρήσης που κάνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό τα παιδιά από μικρή ηλικία να γνωρίζουν τις απειλές και να αναπτύσσουν κριτική σκέψη.

Τι πρέπει να θυμόμαστε;

  • Το να μοιράζομαι μια φωτογραφία σεξουαλικού περιεχομένου δεν δείχνει στον άλλο ότι νοιαζόμαστε περισσότερο γι’ αυτόν.
  • Μια φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους γι’ αυτό καλό είναι να σκεφτόμαστε πολύ καλά τις πιθανές συνέπειες μια τέτοιας κίνησης.
  • Το sexting δεν είναι πιο αθώο από την αποστολή φωτογραφιών, καθώς και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας.
  • Τα ίχνη που αφήνουμε στο διαδίκτυο μένουν για πάντα και μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στο μέλλον μας, είτε σε επαγγελματικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο.
  • Σε περίπτωση που πέσουμε θύμα εκδικητικής πορνογραφίας, καταγγέλλουμε αμέσως το περιστατικό και ζητάμε ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς.

Το CSI Institute και η ομάδα του είναι πάντα δίπλα σας για να σας στηρίξει και να σας λύσει όλες τις απορίες!