Μη κατηγοριοποιημένο

Πώς να μην είστε τόσο εξαρτημένοι από τα κινητά σας

Στις 16 Δεκεμβρίου 2013, ένας Ταϊβανός τουρίστας περπατούσε κατά μήκος της προβλήτας St. Kilda στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η προβλήτα προσφέρει μια όμορφη και γραφική θέα στον ωκεανό, οπότε πολλοί τουρίστες έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα στο χέρι για να τραβήξουν φωτογραφίες. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτός ο τουρίστας είχε επίσης το τηλέφωνό του, και εκτός από το ότι δεν απολάμβανε την ομορφιά της στιγμής, έλεγχε το newsfeed του στο Facebook. Περπατούσε κατά μήκος της προβλήτας κοιτάζοντας το τηλέφωνό του και μαντέψτε. Έπεσε δεξιά στον ωκεανό.

Δυστυχώς γι ‘αυτόν τον τουρίστα, δεν ήξερε πώς να κολυμπήσει. Τα καλά νέα είναι ότι κατάφερε να επιπλεύσει στο νερό για περίπου είκοσι λεπτά μέχρι που κάποιος κάλεσε τις αρχές και μια βάρκα έφτασε για να τον σώσει. Επίσημες αναφορές δείχνουν ότι μετά από περίπου μισή ώρα στο νερό, κρατούσε ακόμα το κινητό του τηλέφωνο όταν έφτασε η βοήθεια.

Λάβετε υπόψη τα αυτοκίνητα, για παράδειγμα. Το πρώτο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε το 1886 από τον Γερμανό μηχανικό Karl Benz. Χρειάστηκαν άλλα τριάντα χρόνια για να είναι ευρέως διαθέσιμα τα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, όταν ο Henry Ford τελειοποίησε τη γραμμή συναρμολόγησης και άλλες μεθόδους κατασκευής. Ακόμα και τότε, οι οδηγοί γνώριζαν καλά τους θανατηφόρους κινδύνους της λειτουργίας μιας μεγάλης μηχανής με υψηλές ταχύτητες. Και όμως, οι ζώνες ασφαλείας δεν έγιναν υποχρεωτικές στα αυτοκίνητα μέχρι το 1968 !

Σε άλλη περίπτωση, το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε το 2007, οπότε βρισκόμαστε μόλις οκτώ χρόνια στην εποχή της τεχνολογίας smartphone. Γνωρίζουμε σήμερα ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις έρευνες που έχουν γίνει!

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η τεχνολογία έχει πραγματικές ψυχολογικές και φυσικές επιπτώσεις που μπορεί να είναι πολύ επιζήμιες.

Έχει επινοηθεί μια κλίμακα για να μετρηθεί το πόση αρνητική επίδραση έχουν τα κινητά τηλέφωνα στην συμπεριφορά μας. Η έρευνα δείχνει τις ομοιότητες μεταξύ κατάχρησης ουσιών και υπερβολικής χρήσης τεχνολογιών.

Τι μπορεί να γίνει;

  • Απενεργοποιήστε κάθε πιθανή ειδοποίηση εκτός από κλήσεις και μηνύματα! Έτσι, θα σταματήσετε να αναζητάτε το κινητό σας κάθε φορά που κουδουνίζει.
  • Όταν βρίσκεστε στο σπίτι, τοποθετήστε το σε τραπέζι ή ράφι που είναι μακριά. Στο χώρο εργασίας, αφήστε το στην τσάντα σας. Στον καναπέ ελέγχετε το τηλέφωνό σας. Στην τουαλέτα; Ελέγχετε το τηλέφωνό σας; Στο κρεβάτι ελέγχετε το τηλέφωνό σας. Εάν βρείτε ένα μέρος για το τηλέφωνό σας και το αφήνετε πάντα εκεί, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά. Κρατώντας το τηλέφωνό σας μακριά από εσάς, θα βοηθήσετε να ξεφύγετε από την ενστικτώδη συνήθεια να το χρησιμοποιείτε κάθε φορά που βαριέστε.

 

 

Με πληροφορίες από Medium Corporation