Μη κατηγοριοποιημένο

Πώς λειτουργεί το 8chan;

Από τον Ανδρέα Δεμέναγα,

Σε προηγούμενο άρθρο μας γνωρίσαμε το γνωστό Αμερικάνικο forum 8chan και μάθαμε πως συνδέεται αυτό με τις μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ.

Τώρα αξίζει να κοιτάξουμε το λειτουργικό κομμάτι πίσω από αυτές τις ιστοσελίδες. Θα δούμε πως μπορεί ο καθένας να ανεβάσει οποιοδήποτε σχόλιο εκείνος θέλει και να έχουν ύστερα πρόσβαση σε αυτό όλοι οι επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Αρχικά, να σημειώσουμε ότι έπειτα από όλα τα περιστατικά που φαίνεται να προέρχονται από επιτήδειους χρήστες του 8chan, η εταιρία που παρείχε την ηλεκτρονική ασφάλεια του site, Cloudflare, αποφάσισε να σταματήσει την υποστήριξη αφήνοντας το έτσι ανοιχτό σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική επίθεση. Το ίδιο ακολούθησε και η πάροχος των server του 8chan, Voxility, κλείνοντας τους, και απομακρύνοντας έτσι το site αυτό από το προσβάσιμο Διαδίκτυο.

Τι συνέβαινε όμως πίσω από τις σκηνές;

 Ουσιαστικά, στο λεγόμενο site, δινόταν η δυνατότητα στον οποιοδήποτε να «ποστάρει»  οτιδήποτε θέλει, πλήρως ανώνυμα, χωρίς δηλαδή να απαιτείται κάποιου είδους σύνδεση μέσω ενός λογαριασμού. Αυτό το έκανε ιδανικό για τυχόν άτομα τα οποία ήθελαν να εκφράσουν τις  εξτρεμιστικές ιδέες και απόψεις τους.

 

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία εταιρία πίσω από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Αυτό σημαίνει πως ό,τι ανέβαινε δημόσια στο  8chan δεν περνούσε κανένα έλεγχο για να γίνει σίγουρο πως το περιεχόμενο είναι κατάλληλο για την προβολή στο site.  Για παράδειγμα, στο Facebook σε περίπτωση που μια ανάρτηση φανεί ότι είναι ακατάλληλη, μπορεί να γίνει κάποιο report και ύστερα το ίδιο το Facebook, αν όχι ο χρήστης, να την σβήσει. Σε ακραίες περιπτώσεις που ένας χρήστης παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό μη επιτρεπτών post, γίνεται ο χρήστης αυτός να λάβει μόνιμο αποκλεισμό από το Facebook και να μην μπορέσει να ξανανεβάσει τίποτα. Στο 8chan τώρα, δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ τέτοια λειτουργία. Άν κάποιος χρήστης πόσταρε ακατάλληλο υλικό, τότε δεν θα γινόταν απολύτως τίποτα. Η ανάρτηση θα συνέχιζε να φαίνεται δημόσια σε όλους τους επισκέπτες, και ο χρήστης που την ανέβασε θα συνέχιζε να ανεβάζει παρόμοιες στο μέλλον.

 

Μέσα από τα χρόνια, η ιστοσελίδα αυτή είχε συγκεντρώσει αρκετό κοινό με γύρω στους 35.000 ξεχωριστούς επισκέπτες ανά ημέρα και 400.000 δημοσιεύσεις την εβδομάδα.  Η τεράστια αυτή ζήτηση σε συνδυασμό με την απόλυτη ανωνυμία, κατέληξε να το μετατρέψει σε έναν χώρο γεμάτο με απόψεις των χρηστών του. Πολλές φορές μάλιστα, οι ιδέες αυτές που «ποστάρονταν» στο 8chan έρχονταν αντίθετες με το ΄κοινά αποδεκτό΄.

Φυσικά, κυρίως λόγω της ανωνυμίας, δεν έλειψαν από αυτό και οι παράνομες αναρτήσεις, με αποτέλεσμα, τον Αύγουστο του 2015 το site αυτό να μπει στην «μαύρη λίστα» της Google και να μην εμφανίζεται πλέον στις αναζητήσεις. Και αυτό μέχρι τις 5 Αυγούστου 2019, όταν και επίσημα πλέον το 8chan έκλεισε τις πύλες του στους χρήστες του και ταυτόχρονα στις εξτρεμιστικές ιδέες που έκρυβε μέσα του και επηρέαζε με λάθος τρόπο τόσους Αμερικάνους κυρίως πολίτες.