Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Πώς ένα viral βίντεο στην Κίνα σηματοδοτεί νέες προκλήσεις για την κουλτούρα του βιασμού

Ο Richard Liu, Κινέζος δισεκατομμυριούχος, μπήκε σε ένα διαμέρισμα στις 10:00 το βράδυ, με μια νεαρή γυναίκα και τον βοηθό του. Αφήνοντας το βοηθό πίσω, η γυναίκα οδήγησε τον Liu σε ένα ασανσέρ. Αργότερα τον οδήγησε στο διαμέρισμά της.

Η κάμερα ασφαλείας του κτιρίου τον κατέγραψε να μπαίνει στο διαμέρισμα και το υλικό κατέληξε στο διαδίκτυο. Το βίντεο κυκλοφόρησε με τον τίτλο ‘Αποδεικνύεται η  παγίδα μιας gold digger?’. Το εν λόγω υλικό αποσκοπούσε στο να δείξει πως αυτή η γυναίκα τον κάλεσε στο διαμέρισμά της προκειμένου να κάνουν σεξ- επομένως αποδεικνύεται η αθωότητά του, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της περί βιασμού.

Πολλοί άνθρωποι στην Κίνα πίστεψαν στην αθωότητά του και απέρριψαν τους ισχυρισμούς της γυναίκας. Σε μια χώρα όπου δε γίνεται λόγος για το θέμα του βιασμού και που η δράση του κινήματος #MeToo είναι περιορισμένη λόγω πολιτιστικών παραγόντων και λογοκρισίας προερχόμενης από την κυβέρνηση, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτεί το τέλος της ιστορίας.

Ωστόσο, κάποιοι στην Κίνα δεν πείστηκαν. Αμφισβήτησαν έντονα τις ισχύουσες αντιλήψεις περί βιασμού και συναίνεσης.

Το συγκεκριμένο βίντεο έχει γίνει θέμα συζήτησης. Η κυβέρνηση έχει γίνει πιο αυστηρή σε θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων, όπως και το κίνημα #MeToo. Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις δράσεις του κινήματος #MeToo πέρυσι. Το 2015 διέκοψαν τη δράση των Feminist Five, ακτιβιστών για τα δικαιώματα των φύλων. Κάποιες δηλώσεις οποίες υποστήριζαν τη γυναίκα διαγράφηκαν.

Ωστόσο, στο Weibo, ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν αρκετά άτομα τα οποία έχουν μοιραστεί παρόμοια εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης.

 

Πηγή: New York Times